MAKALELER

Ayın Röportajı: Kosta Kortidis'ten Manavgat Kent Tiyatrosu'nun Hikayesi

2022.12.09 00:00
| | |
4766

Günümüzde İstanbul’da yüzlerce özel tiyatro arasından, dolu salonla oynayanların sayısı iki elin parmaklarını geçmez.

Günümüzde İstanbul’da yüzlerce özel tiyatro arasından, dolu salonla oynayanların sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Bunun nedenleri arasında, toplumun birçok kesimine sirayet eden ekonomik sıkıntılar ve pandeminin devam eden etkileri, ilk sıraları alır. Tiyatro sahibi dostlarımla sohbetlerimizde, maliyetlerin çok arttığı, bilet fiyatlarının masrafları ve emeği karşılamadığı sıkça dile getirilmekte. Özellikle belediyelerin oyunları seyirciye ücretsiz gösterimleri bu çıkmazı tetikleyen başka bir faktör. Özel tiyatrolar arasında büyüyen bu haksız rekabet aynı zamanda Tiyatro Sanatı’nın gelişimini sekteye uğratmakta.

İstanbul’da tiyatro camiasında bu sorunlar yaşanırken, Anadolu’daki kasabalarda, tiyatro yapmanın zorlukları içinde, benzer sebepler yaşanmakta. Yerel tiyatrolar üç kuruşa oyun sahnelemeye, biletlerini zor bela satmaya çalışırken, belediyelerin profesyonel oyunları ücretsiz olarak getirmeleri, ayakta durmaya çalışan yerel tiyatrolara ağır bir darbe oluyor. Hem kendilerini geliştirme fırsatı bulamıyor,  hem küçümseniyor, hem de sanat yapma azimleri ve heyecanları kırılıyor.

Sanırım tüm bu sorunları iyileştirecek,  yapılabilir en doğru şey, belediyelerin kendi tiyatrolarını oluşturmaları. Böylece profesyonel ve yerel oyunculara iş imkânı sağlayıp gelişimlerine katkıda bulunacak, kentin tiyatro belleğini oluşturacak ve de elde edilen gelirle kendi imkânlarını yaratacak olan tiyatro, aynı zamanda her kesimi memnun etmiş olacak.

İşte bu bilinci kavrayıp, kentine kültür ve sanat açısından hizmet etmek isteyen belediyelerden biri olan Manavgat Belediyesi, kendi tiyatrosunu kurdu. Kurucusu ve Sanat Yönetmeni Kosta Kortidis ile yaptığımız röportaja geçmeden önce, umuyorum konserlere festivallere milyarları harcayan belediyelere,  Manavgat Belediyesi ve Başkan Şükrü Sözen iyi bir örnek olur.

BAYRAKTUTAN: Öncelikle sizi kutluyorum. Bu kadar yoğun tiyatro çalışmalarınız içinde birçok gencin hayaline ışık tutuyorsunuz, onların mesleklerini veya hayallerini gerçekleştirmelerine sebep oluyorsunuz… Manavgat Kent Tiyatrosu fikri nasıl doğdu? ilk olarak bu serüvenin başlangıç noktasına gidelim.

KORTİDİS: Manavgat Kent Tiyatrosu, çok uzun bir düşün, bir rüyanın ve bir ekip çalışmasının ürünüdür aslında. Ben yıllar evvel Manavgat Belediyesi ile çok özel bir tanışıklık neticesinde, onlarla yol arkadaşlığı yapmaya başlamıştım. Daha sonra Manavgat'ın değişen ve gelişen yüzünün sevilen Başkanı Şükrü Sözen Beyefendi, daha sıkı bir işbirliği ve daha güzel projeler için bize daha geniş alanlar açtı. Ben aynı zamanda Manavgat'ın fahri hemşerilik unvanını taşıyan da biriyim ve bunu büyük bir mutluluk ve şeref ile taşıyorum. Hem de her yerde dile getiriyorum, yarı Manavgatlı sayılırım. Dolayısıyla çalışmalarımı her zaman takdir eden Şükrü Sözen Başkanımız, kalıcı bir tiyatro kurma düşünü gerçekleştirmek üzere bu vazifeyi bana tevdi etti. Ben de Manavgat Belediyesi Kültür Müdürü Ümit Gündüz Sağlam başta olmak üzere,  arkadaşlarım Emir Doğan, Gülcan Deşiş ve Tuğba Görücü Asil ile birlikte Manavgat Kent Tiyatrosu’nun kurulmasını sağladık. Ufkumuzu açan, bize yön veren Başkan Şükrü Sözen önderliğinde, 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren Manavgat’ımızda artık bir Kent Tiyatrosu var.

BAYRAKTUTAN: Belediye tiyatrolarının kente katkılarını değerlendirir misiniz?

KORTİDİS: Sadece belediyelerin değil, bunun bir devlet meselesi, bir millet meselesi ve bir insanlık meselesi olması şart. Çünkü  “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” ve   “Sanatsız kalmış bir toplumun, hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünden yola çıkarak, Atatürk’ün büyük Türkiye vizyonunu gerçekleştirmek, dolayısıyla ulus olabilme gücüne erişebilmek için hepimiz üzerimize düşen görevi yapmalıyız. Belediyeler de bu ilkeler doğrultusunda halka hizmette sanatın büyüklüğünü ve gücünü kullanmalılar. Fakat ne kadarı bunu gerçekleştiriyor takdir kamuoyunundur.  Şunun altını çizmek lâzım, uzaktan gözlemleyen biri olarak Manavgat'ın kültür ve sanat konusunda Şükrü Sözen gibi bir şansı var. Sanata değer veren  yönünü kendisini şahsen tanımadan evvel de görmüştüm. Bu yüzden Manavgat şanslı diyorum. Elbette kalıcı bir tiyatro kurmak çok da kolay değil ama bunu başarabildiğimiz için çok mutluyuz. Henüz tiyatroyu ana merkezine oturtmamış yönetimlere de örnek olmasını diliyorum. Bu bir ihtiyaçtır. Nitelikli ve kaliteli bir tiyatroyu hocamız Muhsin Ertuğrul'un da okulla benzettiği gibi, tiyatro bir eğitim kurumudur.  Aynı zamanda kitlelere ulaşmanın en güzel yollarından biridir. Tiyatro liyakatli insanlarla yapılır ve doğru yapıldığında da fevkalade güzel sonuçlar doğurur.

BAYRAKTUTAN: Manavgat Kent Tiyatrosu kadrosu kimlerden oluşuyor? Tiyatro mezunu şartınız var mı?

KORTİDİS: Manavgat Kent Tiyatrosu’nun en büyük özelliği, tiyatro eğitimi almış, ya da mezun şartı olmaksızın, doğrudan halkın bütününe açık bir yapı oluşturması. Yani içinde tiyatro sevgisini, isteğini hisseden her Manavgatlı’ya ve Manavgat’ta yaşayan herkese kapılarının açık olması. Çünkü bizim tiyatromuzun bir başka özelliği de, geleneksel yapı içinde, usta çırak ilişkisine bağlı olarak, öğretmenin tecrübesinden yararlanarak, onu görerek hissederek ve taklit ederek öğrenmenin, eğitim almanın inceliğini yaşamak.  Tıpkı Geleneksel Türk Tiyatrosu’nda olduğu gibi… Bizatihi kendi halkının, kendi halkına sunduğu bir armağan olmasına gayret ediyoruz. 

BAYRAKTUTAN: Manavgat Kent Tiyatrosu’nun sahne politikası nedir?

KORTİDİS: Manavgat Kent Tiyatrosu’nun sanat çizgisi çağdaşlıktır.  Bizden olandan yola çıkarak ulusalı yakalamak… Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ilkelerine bağlı, yenilikçi, çağdaş ilerici, toplumu kucaklayıcı ve bunların yanında tiyatronun temel unsurlarından kopmamış, eğitici ve düşündürücü bir yol izlemek…

BAYRAKTUTAN: Prömiyeri hangi oyunla yapacaksınız?

KORTİDİS:  “İki Yakanın Hikâyesi” isimli oyunumla.  Manavgat için özel olarak yazmış olduğum bu oyunla,  Manavgat Kent Tiyatrosu’nun kurulması birbirini tamamlayan süreçler. Çünkü Manavgat'ın fahri hemşerisi olduktan sonra, hem Manavgat kentine, hem de Manavgatlılara bir armağan olması için “İki Yakanın Hikâyesi” oyunumu yazdım. Dolayısıyla bu oyunu Manavgat halkı ile buluşturmanın heyecanı Manavgat Kent Tiyatrosu’nun kurulmasına da vesile oldu hatta hızlandırdı diyebiliriz. O yüzden ilk oyunumuzda Manavgat'ın kendi hikâyesini Manavgat halkı ile buluşturmak, en büyük mutluluğumuz oldu.

BAYRAKTUTAN: Oyunu biraz anlatır mısınız?

KORTİDİS: “İki Yakanın Hikâyesi” hem dram, hem de komediyi içinde barındıran, gerçek hayattan ilham alarak yazdığım,  özgünleştirilmiş bir hikâye… Çok severek yazdığım bir oyun.  Gülümseten ve yüreğimize dokunan çok yeri var. 1931 yılında geçen, tarihi köprünün inşaatının anlatıldığı, buna paralel olarak, iki yakanın hikâyesi… İçinde aşkı da barındıran seyir zevki yüksek, gülümseten, düşündüren, müzikli, şarkılı, danslı çok güzel bir oyun. Özgün müzikleri Altuğ Akınsel’e,  şarkı sözleri bana,  ışık tasarımı da Umut Külen’e ait.

BAYRAKTUTAN: Ne zaman prömiyer yapıyor?

KORTİDİS: ilk oyunumuz 24 Aralık 2022 Cumartesi günü, Manavgat Kent Tiyatrosu’nun ana sahnesi olan Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. O gün ulusal basından, Antalya'dan Türkiye'nin çeşitli illerinden kıymetli sanatçıların ve Türkiye'nin her yerinden misafirlerimizin olacağı çok güzel ve görkemli bir ilk oyun gerçekleştirmek üzere, bütün gücümüzle uzun zamandır çalışıyoruz.

BAYRAKTUTAN: Manavgat Kent Tiyatrosu’nun oyun repertuarı nasıl olacak? Yeni projeleriniz var mı?

KORTİDİS: Manavgat Kent Tiyatrosu bir yıllık repertuarını hâlihazırda oluşturmuş durumda. 24 Aralık 2022'de gerçekleştireceğimiz “İki Yakanın Hikâyesi” oyunumuzdan sonra oluşturduğumuz yeni ekiple birlikte, oyuncu sayımız aşağı yukarı 80 kişinin üzerinde olacak. Olağanüstü bir talep ve yoğunluk var. Bu da tiyatronun ne kadar gerekli, ne kadar istenen, ne kadar özlenen ve arzulanan bir şey olduğunun kanıtıdır.  Aynı zamanda 23 Nisan ve 19 Mayıs'ı kapsayacak şekilde, benim yazıp yönettiğim, yeni bir müzikli oyun çalışmamız olacak. Sürprizini fazla kaçırmadan söyleyeyim, Türk Devrimini ve Cumhuriyetin temel ilkelerini halkımıza güzel bir kurgu içinde anlatmanın peşinde olacak bu yeni müzikli oyunun kadrosu kalabalık. Cumhuriyet'e bağlılığımızı,  Atatürk'e olan sevgimizi, minnetimizi pekiştirmek amacıyla, bugün bağımsız ve modern Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip olmanın gururuyla Atatürk’e yürekten bir teşekkür edip selam yollayacağımız bu oyunu, çok anlamlı bir günde 19 Mayıs 2023’te seyircimizle buluşturmayı hedefliyoruz.  Ardından Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı nedeniyle yazdığım, Milli Kütüphane’de yer alan ve Devlet Tiyatroları Edebi Kurul tarafından onaylanmış, “Bandırma Vapuru” eserinin provalarına başlayacağız ve yüzüncü yılımızı Manavgat'ta bu muhteşem proje ile selamlayacağız.

BAYRAKTUTAN: Son olarak Manavgat Kent Tiyatrosu sahnesine oyuncu kimliğinizle çıkmak ister misiniz?

KORTİDİS: Son sorunuz çok güzel teşekkür ederim. Manavgat Kent Tiyatrosu’nda sahneye çıkmak ister miyim? İçimi, yüreğimi okumuş gibi oldunuz. Benim için sahneye çıkmak çok özel bir şey çünkü en rahat hissettiğim, mutlu ve huzurlu olduğum tek yer sahne. Manavgat Kent Tiyatrosu’nda sahneye çıkmak ise benim için bir şeref olur. 29 Ekim 2023'te Manavgat Kent Tiyatrosu’nda Cumhuriyetimizin 100. yılında “Bandırma Vapuru” oyununda benim de sahnede olacağım muazzam bir eser hazırladığımızdan biraz önce bahsetmiştim. Böyle bir oyunla sahnede olmak bana gurur verecektir.

BAYRAKTUTAN: Sayın Kortidis son sözlerinizi alalım.

KORTİDİS: Başta bu hayalin gerçekleşmesinde büyük pay sahibi olan Başkan Şükrü Sözen'e, benimle birlikte her daim yürüyen ve beni asla yalnız bırakmayan, Ümit Gündüz Sağlam, Emir Doğan, Gülcan Deşiş ve Tuğba Görücü Asil’e, ayrıca bize manevi desteklerini hiç esirgemeyen Manavgat Belediyesi Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Ödevoğlu’na da teşekkürü bir borç bilirim. Bana inanan bu hikâyenin kahramanları, Manavgat Kent Tiyatrosu oyuncularına, çalışma arkadaşlarıma, en önemlisi Manavgat kentine ve halkına şükranlarımı teşekkürlerimi kabul buyurmalarını istirham ederim. Bir teşekkürü de bu projenin ve çalışmanın ulaşmasını ve bana bu röportaj fırsatı veren sizlere teşekkür ediyorum sağ olun var olun.

BAYRAKTUTAN: Gençlere örnek olup, onların hayallerini gerçekleştirdiğiniz için, tiyatro sanatına yazarlığınız, yönetmenliğiniz ve oyunculuğunuzla verdiğiniz hizmet için biz teşekkür ederiz. Buradan Manavgat Kent Tiyatrosu’ndaki tüm meslektaşlarımıza, Manavgat halkına sevgi ve selamlarımızı gönderiyoruz. 24 Aralık’taki prömiyeriniz için başarılar diliyoruz, alkışınız bol olsun.

 

Hazırlayan: Zeynep BAYRAKTUTAN

[email protected]

Anahtar Kelimeler: kosta kortidis, Manavgat Kent Tiyatrosu



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir