"Mavi Gözlü Dev Adam" ın Ölümünün 61. Yılı
Türk şiirinin en büyük isimlerinden Nâzım Hikmet, Bakırköy'de bulunan Baruthane'de düzenlenecek Psikal İzmir Sahne tarafından sahneye konulan "Şarkılarla Nâzım hikayesi" isimli etkinlikte, Nâzım Hikmet eserlerinden bestelenmiş şarkılarla anıldı.
Bakırköy Baruthane Bahçe de 20:00 da başlayan ve halka açık olarak gerçekleştirilen program oldukça ilgi gördü .
Nâzım Hikmet'in eserleri üzerinde durulan gecede anlatıcı Barış İnce, solist Ayşe Şenoğul, Teyfik Rodos ve Zeynep Halvaşi şarkılarla Nâzım Hikmet'i andı.
Çağdaş şiirimizin eşsiz ismi Nâzım Hikmet’in aramızdan ayrılışının 61. yıl dönümü bugün.
"1902'de doğdum
doğduğum şehre dönmedim bir daha
geriye dönmeyi sevmem
ve on dördümden beri şairlik ederim"
diye başlayan "Otobiyografi" şiirinin ilk dizelerinden de anlaşılacağı gibi, usta şairin şiirle olan ilişkisi çok erken yaşlarda başladı.
Orta öğrenimini Galatasaray ve Nişantaşı sultanilerinde gördü. Bahriye Mektebi'nde okuduğu dönemde (1918), ilk kez bir dergide şiiri yayımlandı (Hâlâ Servilerde Ağlıyorlar mı? / Yeni Mecmua).
1921'de Moskova'ya gitti ve yaklaşık üç yıl burada kaldı. Devrimin ilk yıllarına tanık olan Nâzım Hikmet, ekonomi politik öğrenimi gördü. Moskova'da sanat çevreleriyle çalışmalar yürüttü.
Resimli Ay Dergisi'nde çalıştığı dönemde ilk şiir kitabı "835 Satır" yayımlandı (1929). Şehir Tiyatroları'nda Kafatası adlı oyunu sahnelendiğinde takvimler 1932'yi gösteriyordu.
Çok sayıda gazete ve dergide yazıları, şiirleri yayımlanan, kitapları basılan Nâzım Hikmet’in hayatı sanatla, edebiyatla; hapis ve sürgünle geçti.
22 Kasım 1950'de Dünya Barış Konseyi tarafından Pablo Picasso, Paul Robeson, Wanda Jakubowska ve Pablo Neruda'yla birlikte Uluslararası Barış Ödülü’nü almaya hak kazandı. Katılamadığı törende ödülü, şair adına Neruda’ya teslim edildi.
3 Haziran 1963'te Moskova'da yaşamının yitiren, uluslararası üne ulaşmış ve dünyada 20. yy'ın en etkili şairlerinden biri olarak kabul edilmiş, şiirleri sayısız sanatçı tarafından bestelenmiş usta şairimiz Nâzım Hikmet'i sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.
Anahtar Kelimeler: nazım hikmet
0 Yorum