MAKALELER

Her Zaman Öğrencinizim...

2023.11.26 00:00
| | |
2016

İzmir’de "Macbeth"i oynuyoruz. Bilirsiniz, "Macbeth" uğursuz sayılır hep

" İzmir’de 'Macbeth’i oynuyoruz. Bilirsiniz, 'Macbeth' uğursuz sayılır hep. Oyun sonrası bir arkadaşımızın kızgın ampule değen pelerini için için yanmaya başlamış ve mutlak bir yangın son anda fark edilip önlenmişti.İki hafta geçmiş olmalı ki, sahnede Belkıs Dilligil’in kenevirden yapılmış peruğu, aniden parlayan barut parçası nedeniyle alev aldı.Ve bir gece tiyatro binamız yandı.Kimi elektrik kontağı dedi, kimi zaten her taraf yağlı boya, bir kıvılcım yeterliydi, dedi. Koca tiyatro yerle bir olmuştu.”(*)

Nedret Güvenç'in " Bir Zamanlar İzmir 'de " ( İş Bankası Yay.,2001) " Kendini Arayan Yıldız " ( Ayizi Kitap, 2017 ), " Dinle Beni "( İş Bankası Yay.,2003) adlı üç kitabını peş peşe okudum.Sadece anılarını yazmamış, genç tiyatroculara mesleki öğütler de aktarmış Nedret Güvenç.Tecrübelerini, görüşlerini, fikirlerini, ilkelerini içtenlikle, son derece akıcı bir dille paylaşmış okurla.

" Tiyatro şahane bir aldatmacadır. Oyun boyunca oradaki her şey ve bütün yaşadıkların, hem senindir hem de senin değildir, hayali bir dünyanın malısındır ! Sen şimdi bana haklı olarak, ‘Peki ama benim olan bir şey yok mu? Yani elde var ne ? !’ dersen, gerçekler derim genç dostum. İnsanoğlunun durmadan gelişen, değişen gerçekleri…”(**)

 “ Ben hayatta kaldıkça, seyircim için her zaman hazır olacağım.Yönetmenlik yaparak ona ulaşacağım, oyuncu olarak ona ulaşacağım, gençleri yetiştirerek ona ulaşacağım…”( )

Özellikle " Dinle Beni " kitabını okurken çok şey öğrendiğimi, itiraf etmeliyim.Sanki Nedret Güvenç'in karşındaydım ve söylediği herşeyi not alıyor, gözümü bile kırpmadan kendisini dinliyordum.Zaman durmuş gibiydi.

" Her zaman öğrencinizim, " diye fısıldadım bir an.

Bu üç kitap, Türk tiyatrosu'nun çok önemli bir dönemini daha belgeliyor ve yarına taşıyor.Nedret Güvenç'in değerli hatırasına her zaman saygıyla.

Şu sıra " Aşk ve Siyaset " oyununun turne görüşmeleri, devam eden yeni temsilleri, katıldığım televizyon, radyo programları, dergi röportajları nedeniyle, hani derler ya, başımı kaşıyacak zaman bulamıyorum resmen. Can Doğan imzalı, yeni okumaya başladığım, " İstanbul Büyükşehir Tiyatroları: Altın yıllar (1938-1964) " adlı kitabı henüz yarıladım...bu değerli eseri de, önümüzdeki haftalarda sizlere, kalemim yettiğince anlatmaya çalışacağım.

(*) "Bir Zamanlar İzmir"
(**, ") "Dinle Beni"

Anahtar Kelimeler: Nedret Güvenç



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir