Boris Vian’ın hiciv dolu oyunlarından biri olarak değerlendirilen Generallerin Beş Çayı, bu kez de Tiyatro Dalga ekibi tarafından uyarlanarak izleyiciyle buluşuyor. “Cümle âlemin derin derin düşündüğü bugünlerde özgür ve bağımsız fikre nasıl sahip olunur sanıyorsunuz? Tabi ki saçmalayarak!” söylemini temel alan oyun, Fransa’nın Cezayir ile savaşa girdiği dönemi alaya alıyor.
Fransa hükümeti aşırı üretimden kaynaklanan ekonomik bir kriz içindedir. Ülkeyi bu bolluğa alıştırmadan bunu farklı pazarlara aktarma niyetinde olan bir hükümetin bu duruma bulduğu çözüm ise savaştır. Saçmalıklarla dolu mazeretlerin önüne serilerek nihayetinde savaşa ikna edilen Fransa generali kendini, evinde diğer ülkelerin generallerini toplayacağı bir çay partisinde bulur.
Generalleri, çay partisinden savaşın ortasında bir sığınağın içinde bulduğumuz oyunda, oyuncular yüz yirmi dakika boyunca iş, aile, anavatan gibi temel insanlık durumlarını alaşağı eden bir güldürü kopartıyorlar. Sade bir dekor ve kostümlere müzikli bir yorumun da eklenmesiyle keyifli bir izlenirlik kattıkları bu oyunu izlerken zamanın nasıl geçtiğini açıkçası anlamadım. Ayberk Erkay’ın çevirisiyle uyarlanan oyun, Serdar Akülker, Nilgün Karababa, Ufuk Kurtuldu, Alişan Özkan, Nilay Cennetkuşu, Özgür Özdural, Barış Özgenç, Erdem Tunatekin, Yasemin Ertorun gibi hem tecrübeli ve hem de genç bir oyuncu ekibi ile karşımızda.
Oyuncuların her biri bu komedinin altından ustalıkla kalkıyor. Özellikle Serdar Akülker’in son derece yerinde doğaçlama katkıları ve performansına ayrıca kapılıp gidiyorsunuz. Oyunun yönetmenliğini de yapan Erden Tunatekin, oldukça genç bir oyuncu. Korkusuzca oturduğu yönetmenlik denemesindeki bu cesareti, takdiri hak ediyor. Aysun Demir Kurtuldu ve Yasemin Ertorun’un yönetmen yardımcıları olduğu bu kalabalık ekibin sahnelerin pek de uzak duramadığı Generallerin Beş Çayı’nda buluşması yerinde bir karar olmuş.
Tiyatro Dalga, “Dalga geçmiyoruz, ama elbette geçiyoruz”, “…bu hayat bize verilmiş olan tek süre, bu dünya da oyun bahçemizse, onu güzel oyunlar oynayarak geçirmek istiyoruz” diyen bir ekip. Ve uyarladıkları bu oyunda da kendi söylemlerini aktardıklarını söylemeliyim. Savaş için hiç de aklı başında mazerete gerek duyulmamasının hala evrenselliğini koruyan bir insanlık yoklaması yaptığını bize söylerken aynı zamanda bizi eğlendiriyorlar. Tiyatro Akla Kara’da izleme fırsatı bulduğum bu oyundan son derece keyifli ve eğlenerek ayrıldım. Sezon boyunca bu sahnede de oynamaya devam edecek. İzleyin derim.
Anahtar Kelimeler: generallerin beş çayı, tiyatro dalga
0 Yorum