MAKALELER

Yeni Sezona Başlarken

2019.11.24 00:00
| | |
4934

Geçtiğimiz sezon 100’ün üzerinde izlediğim oyun arasında beğendiğim oyun sayısı, ne yazık ki iki elin parmaklarını geçmedi.
YENİ SEZONA BAŞLARKEN... - Geçen Sezondan Akılda Kalanlar
 
2018-2019 sezonunu geride bıraktık. Geçtiğimiz sezon 100’ün üzerinde izlediğim oyun arasında beğendiğim oyun sayısı, ne yazık ki iki elin parmaklarını geçmedi. Nicelik açısından her yıl artan oyun sayısı nitelik anlamında ise tam tersi bir seyir sergiledi. 
 
Yeni sezonda hiç kuşkusuz en çok ilgimi çeken oyunlardan biri, duayen Celal Kadri Kınoğlu’nun Yönetmenliğini üstlendiği “Vahşet Tanrısı” olacak. Binnur Kaya, Güven Kıraç, Tilbe Saran ve Levent Ülgen’den oluşan iddialı kadrosuyla izleyici karşısına çıkacak oyun prömiyerini, 26 Ekim’de Dasdas Sahne’de yapacak.
“39 Basamak” oyunundaki performansına hayran kaldığım Demet Evgar’ın rol aldığı, “Hedda Gabler” adlı oyunun Yönetmen koltuğunda Mehmet Birkiye yer alıyor. 4 Ekim’de Dasdas Sahne’de prömiyerini yapacak Tiyatro Pangar yapımı oyunun kadrosunda, Tuğrul Tülek, Osman Karakoç, Yeşim Kolçak, Tolga Çiftçi, Nazan Diper ve Merve Satılan yer alıyor. “39 Basamak” oyunuyla benzer bir performansa imza atacağını umduğum Demet Evgar’ın yeni oyunu sezonun dikkat çekecek yapımları arasında.
 
Başarılı yapımların altına imza atan Tiyatro Adam bu yıl yeni oyunu Kafkas Tebeşir Dairesi ile izleyicilerle buluşuyor. Yönetmen koltuğunda Ümit Aydoğdu’nun yer aldığı oyunda karakterlere Baransel Gürsoy, Deniz Özmen, Ediz Akşehir, Esra Şengünalp, Gökhan Azlağ, Pelin Bölükbaş, Rana Büyükyılmaz, Serdar Akülker hayat veriyor. Brecht’in unutulmaz eserlerinden biri olan oyunu bu sezonun merakla beklenen yapımları arasında göstermek yanlış olmaz.
 
Dasdas Sahnenin 27 Eylül’de prömiyerini yapacak bir diğer oyunu “Westend”, Mert Fırat, Tülin Özen, Volkan Yosunlu, Ece Çeşmioğlu, Evren Bingöl, Pervin Bağdat’dan oluşan kadrosu ve etkileyici konusu ile sezonun ön plana çıkmaya aday yapımları arasında.
 
İddialı yapımlardan bir diğeri, Yönetmen koltuğunda Kemal Aydoğan’ı gördüğümüz, oyuncu kadrosunda Melis Birkan ve Caner Cindoruk’u bulunduran Moda Sahnesinin yeni oyunu “Yeni Bir Şarkı” olacak. 21 Eylül’de prömiyerini yapacak oyun, yapım aşamasındayken dahi adından söz ettirmeyi ve beklenenler arasına girmeyi başardı.
 
Oyun Atölyesinin “Araba Kullanmayı Nasıl Öğrendim” adlı yeni oyununun Yönetmen koltuğu Sami Berat Marçalı’ya ait. Oyun, Özlem Zeynep Dinsel, Berk Hakman, Yasemin Çolak, Yezdan Kayacan, İnci Sefa Cingöz’den oluşan kadrosuyla bu sezonun görülmeye değer yapımları arasında. Oyun 25 Ekim’den itibaren Oyun Atölyesinde izleyicilerle buluşacak.
 
Devlet Tiyatrolarının 12 Kasım tarihinde Mecidiyeköy Büyük Sahne’de prömiyer yapacak, Ömer F. Oyal’ın yazdığı Uçmak “Hezarfen Ahmed Çelebi” oyununun rejisi Hakan Çimenser’e ait. Reji konusunda hayranlık duyduğum az sayıda isimden biri olan Hakan Çimenser’in bir oyununu daha izlemek oldukça heyecan verici olacak. Bu sezon görülmesi gerekenler listesinde başı çekecek oyunlardan biri olacağı kanaatindeyim.
 
Sahnelediği başarılı yapımlarla adından oldukça sık söz ettiren Yolcu Tiyatro “Joko’nun Doğum Günü” oyunuyla, zorunlu 1 yıl aranın ardından yeni Joko’su Erdem kaynarca ile sahnelere dönüyor. Yönetmen koltuğunda Ersin Umut Güler’i gördüğümüz oyunun prömiyeri 28 Ekim’de Baba Sahne’de izleyici karşısına çıkacak.
 
Yolcu Tiyatro’nun bir diğer oyunu “Kapıların Dışında” Ersin Umut Güler rejisiyle izleyici karşısına çıkıyor. Cenk Dost Verdi, Pervin Bağdat, Burak Üzen ve Emre C. Sancar’dan oluşan başarılı kadrosuyla dikkat çeken oyun prömiyerini 7 Ekim’de Moda Sahnesinde yapacak.
 
Craft Tiyatronun ses getireceğine inandığım, geçtiğimiz sezon “fotoğraf 51” oyunuyla oldukça başarılı bir sezon geçiren Çağ Çalışkur’un yönetmenliğini üstlendiği, “Waterproof” oyunu Aslı İnandık, Bala Atabek, Başak Danışman, Hande Doğandemir, İdil Sivritepe’den oluşan oldukça başarılı bir kadro ile izleyicilerle buluşuyor. Mutlaka görülmeye değer oyunlardan biri olduğunu söylemek yanlış olmaz.
 
Altın çağını yaşayan ve birçok değerli sanatçının tiyatroya koştuğu böylesi bir dönemde umarım daha nitelikli oyunlar izleriz. Yeni sezonda oyunu sahnelenecek tüm gruplara başarılı, alkışı bol ve uzun soluklu bir sezon dilerim.
 
Geçen sezondan akılda kalan, görülmeye değer oyunlardan bazılarına değinecek olursak;
 
Gogol’ün Müfettiş adlı eserinden uyarlanan Teftişör, başarılı yapımlara imza atan Tiyatro Adam’ın görülmeye değer işlerinden biri. Yönetmen koltuğunda Oğuz Utku Güneş’i gördüğümüz oyunun çevirisi, Irmak Bahçeci, Oğuz Utku Güneş, Ayşe Ayter’e ait. Oyuncu kadrosunda Barış Yıldız, Berk Yaygın, Çağdaş Tekin, Çetin Kaya, Deniz Özmen, Ediz Akşehir ve Gökhan Azlağ gibi birbirinden başarılı isimlerin yer aldığı, güncelliğini ve evrenselliğini her zaman koruyacak olan bu Distopik Komedya, olağanüstü oyuncu performanslarıyla birleşince ortaya unutulmayacak bir iş çıkmış. Geçtiğimiz sezonu birçok ödülle kapatan Teftişör bu sezonda izleyiciden oldukça övgü alacağını düşündüğüm yapımlar arasında.
 
Ersin Umut Güler’in rejisiyle izleyicilerle buluşan, Sacher Masoch’un Kürklü Venüs adlı romanını aynı adla Yazar Thomas Novachek sahneye uyarlamış. Sahneledikleri oyunlarla adından sıkça söz ettiren Yolcu Tiyatro bu yapımıyla da her türlü övgüyü hak ediyor. Pervin Bağdat ve Ersin Umut Güler’i oyuncu kadrosunda gördüğümüz oyun;
 
“Oyun içinde oyun” kurgusunu oldukça iyi bir şekilde işlemiş. Görülmeye değer oyuncu performansları, karakterlerin psikolojik yansımaları, izleyiciyi oyunun içine çeken önemli etmenlerden. Kürklü Venüs geçtiğimiz sezon olduğu gibi bu sezonda adından oldukça söz ettirecek. 
 
Ekip Kafile’nin başarılı yapımı Generallerin Beş Çayı geçtiğimiz sezonun keyif veren oyunları arasında. Boris Vian’ın yazdığı oyunun Yönetmeni Erden Tunatekin. 
Gizli odalarda yapılan antlaşmalardan, yerin kırk metre altındaki sığınaklarda yaşanan drama kadar her şeyin ciddi bir şekilde ele alındığı, Boris Vian'ın kıvrak zekasıyla bu durumu kartlar açık bir şekilde ortaya koyduğu “Generallerin Beş Çayı” usta yazarla özdeşleşen Ayberk Erkay çevirisiyle birleşiyor ve Ekip Kafile’nin kendine has müzikli yorumuyla; gücün insan üzerinde yarattığı komediyi seyirciye sunuyor. 
Alişan Özkan, Barış Özgenç, Erden Tunatekin, Nilay Cennetkuşu, Nilgün Karababa, Serdar Akülker, Ufuk Kurtuldu, Yasemin Ertorun’dan oluşan oyuncu kadrosu başarılı ve izlenirliği yüksek bir oyunla izleyici karşısına çıkıyor. Komedi ve Kara Komedi’nin başarılı bir örneği olarak göstereceğim oyun, bu sezonun görülmeye değer yapımları arasında yerini alıyor. 
 
Usta Yönetmen Engin Alkan’ın yönettiği, Talat Sait Halman’ın çevirdiği William Shakespeare’in önemli eserlerinden biri olan Cadı Avı, Kadıköy Emek Tiyatrosu yapımı olarak izleyicilerle buluşuyor. Ayşegül Sünnetçioğlu, Pınar Yıldırım, Emre Yetim, Mert Arat, Makbule Sıtare Akbaş’ın yer aldığı oyun, canlı orkestra, oldukça farklı ve ince düşünülmüş dekoru, üst düzey oyuncu performansları, ustaca bir reji ile birleşince adını geçtiğimiz sezonun iz bırakan oyunları arasına yazdırmayı başardı. Oyun sezon boyunca Kadıköy Emek Tiyatrosunda izleyicilerle buluşmaya devam edecek. 
 
D22'nin sahnelediği, Berkay Ateş’e 25. Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü ve Yeni Tiyatro Dergisi “Aydın Arıt Yazarlık Ödülü” getiren"Hakikat Elbet Bir Gün"  bütün normallerin değiştiği, değerlerin alt üst edildiği "uzak" bir ülkede geçen bir distopyayı ele alıyor. Serkan Salihoğlu'nun rejisiyle sahnelenen oyundaki karakterlere; Gizem Erdem, Seda Türkmen, Emir Çubukçu, Can Kulan ve Berkay Ateş hayat veriyor.
 
“Deli dediğin gerçeği çalınandır” gibi vurucu ve etkileyici bir söylemin üzerine inşa edilen oyun, samimiyetle söylemeliyim ki geçtiğimiz sezonun beni en çok etkileyen oyunu. Kesinlikle ajandanıza not etmeniz ve ilk fırsatta görmeniz gereken bir oyun. 
 
Craft Tiyatronun oyunlarından “Fotoğraf 51”, DNA, x-ışınları, fosfatlar ve hırslı bir yarışın ortasında ‘yaşamın sırrını’ bulmaya çalışan bir grup bilim insanını ele alıyor. Anna Ziegler’in yazıp Hira Tekindor’un çevirdiği oyunu Çağ Çalışkur yönetiyor. Oyunda; Funda Eryiğit, Cem Avnayim, Orçun Soytürk, Selahattin Paşalı, Bahadır Efe, Barış Arman, Korhan Soydan ve Kemal Kayaoğlu rol alıyor. 
 
Oyun, Rosalind Franklin'in hayatını, DNA’nın üç boyutlu yapısının buluş hikayesini ele alırken bilim insanı olarak bir kadının erkek egemen dünyasında verdiği çabayı, karşılaştığı zorlukları anlatıyor. Funda Eryiğit’in görülmeye değer, etkileyici ve dominant performansı izleyiciyi kendine hayran bırakıyor.  Farklı metin, doğru reji, akıcı anlatım, üst düzey performans, oyunun merkezinde yer alan işlevsel dekor bir araya gelince görülmeye değer bir iş çıkmış ortaya. Oyun sezon boyunca Craft Tiyatroda izleyicilerle buluşacak.

Anahtar Kelimeler: Uçmak, hedda gabler, kürklü venüs



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir