MAKALELER

Tarih Sardes'de Yeniden Canlandı

2022.07.27 00:00
| | |
17367

Manisa'da Salihli Sardes 7. Uluslararası Dionysos Tiyatro Şenliği ve Tiyatro Eğitim Kampı’na katılan tiyatroseverler,

Manisa'da Salihli Sardes 7. Uluslararası Dionysos Tiyatro Şenliği ve Tiyatro Eğitim Kampı’na katılan tiyatroseverler, Artemis Tapınağı ve Gymnasium’un mistik atmosferinde oyun sergileme imkanı buldu.

Sardes Antik Kenti’nde, Artemis Tapınağı bölgesinde, 14 Temmuz – 22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte; Efeler Belediyesi Şehir Tiyatrosu da doğaçlama tiyatro gösterisi gerçekleştirdi.

BU YIL İLK KEZ KABUL EDİLDİ
Prof. Dr. Rasim Aşın’ın öncülüğünde Salihli’de bu yıl yedincisi düzenlenen Dionysos Tiyatro Şenliği’nde bir ilk yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na her yıl yapılan izin başvuruları bu yıl ilk kez kabul gören Dionysos Tiyatrocuları, Sart’taki tarihi mekanlar olan Artemis Tapınağı ve Gymnasium’un büyüleyici ortamında oyun sergilemenin keyfini yaşadı.


FARKLI ÜLKELERDEN KATILIM SAĞLANDI
Sart Mahallesi’nde yer alan şenlik alanında Türkiye’nin dört bir yanından çadırlarıyla katılan tiyatroseverler ve köy çocuklarına yönelik yaratıcı drama ve yazarlık atölyeleri gibi etkinlikler düzenlendi.
Ege Tiyatrolar Birliği’nin desteklediği organizasyona Türkiye’nin dört bir yanından katılım sağlandı. Uluslararası boyuttaki şenlik ve eğitim kampına ayrıca Azerbaycan, Makedonya, Gürcistan, İngiltere, Hollanda ve İran’dan da tiyatrocular katıldı.
 

BİR ÇOK SANATÇI KATKI KOYDU 
 Şenlik, tiyatro sanatının doğduğu ve tüm dillerde söylenen Theatron kelimesinin ilk kullandığı yer olan, tiyatro tanrısı olarak da bilinen Dionysos’un yaşadığı topraklarda, Lidya Krallığının başkenti Sardes’te birçok sanatçı ve sanatseverin katkısıyla imece bir şekilde gerçekleştirilecek.   Salihli Sart Mustafa Köyü Artemis Tapınağı bölgesinde, Paktalos Çayı (Sart Çayı) kenarında çadırlar kurulup, etkinlikler için mekânlar oluşturuldu.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Tiyatro sanatçıları arasında birlik, beraberlik ve dayanışma örneğinin sergileneceği şenliğin yürütücülüğünü Salihli’de bulunan Prof. Dr. Rasim Aşın Dionysos Tiyatro Evi yaparken, alanlarında uzman birçok kişi; yazarlık, sanat eleştirisi, clown, oyunculuk, drama, yönetmenlik, pantomim gibi alanlarda ücretsiz olarak eğitim verecek. Kampta ayrıca sahne performansları, söyleşiler ve çeşitli sanat etkinlikleri gerçekleştirildi. 
 

SIFIR BÜTÇE İLE OLUŞTURULDU
Festivalde muhteşem bir gösteriye imza atan Sokak Sanatları Atölyesi Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Erdal Çoban şenliklerle ilgili şunları söyledi: 7 yıldır yaptığımız sanatsal etkinliklerle Salihli halkında ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelen tiyatro sanatçısı ve oyuncu adayları arasında kolektif bir bilinç oluşturmaya çalıştık. Bu tarz sanatsal faaliyetlerin Türkiye’de bulunan bütün antik kentlerde düzenli olarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Daha önce Efes Antik Kenti’nde gerçekleştirdiğimiz tarih canlanıyor projesinin yanına Sardes Antik Kenti’nde yaptığımız İmece’den Tiyatroya isimli oyunumuzla katkı sunmaya çalıştık. Sokak Sanatları Atölyesi olarak sıfır bütçeyle yapılan Dionysos Tiyatro Şenliklerine emek veren tüm gönüllülere teşekkürü bir borç biliriz.”
Erdal Çoban: Sardes’in kendi çocuğu Malatya Turgut Özal Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rasim Aşın’a böyle bir mekanı kullanmamıza imkan sağladığı için ve bunca yıldır tek başına bu güzel festivali koordine ettiği için minnettarız 

SEYİRCİLER AKTİF OLARAK KATILDI
Meddah Ümit Görgülü; “7, Uluslararası Dionysos tiyatro festivali ve Kampı’na sürdürmekte olduğum Kültürel Mirasın İzinde Geleneksel Tiyatro (Meddah) / Turizm Tiyatrosu çalışmalarımıza katkısı olur düşüncesi ile katılmıştım. Yanılmamışım. Sokak Sanatları Atölyesi Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Erdal Çoban’ın deneyim ve ustalık kokan atölyesinde mekan / sokak ve performans tiyatrosuna dair yeni öğrenmeleri heybemize attık. 

Oyun; yönetmenimiz Erdal Çoban’ın deneyim ve birikimlerinin rehberliğinde, birlikte keşif, buluş, öğrenme, öğretme metodları ve beyin fırtınası tekniği ile tematik ve estetik buluşlarla şekillendirildi.

Kendir çuvallarından kostümler, kamp yerindeki kargılardan, hayır çiçeklerinden ve gündelik hayatımızdaki sıradan nesneler ile el birliği ile yaptığımız kostüm ve aksesuarlar deneyimi, bize tiyatronun temel öğelerinden biri olan dekor-kostüm hakkında yeni alternatif fikrini verirken tiyatroyu kolaylaştırıyordu da…
Ardından Serdes Antik kentinin mekanlarında belirlenen bölgelerde provalarımızı yaptık. Seyirciler, Antik kentin girişinde Ozan Homeros (benim rolüm) ve çömezi tarafından şiirlerle karşılandı;

“Ey çözem Ozan Homeros’u Dinle Şimdi/ İnsanlar tanrılardan beklerler bütün kötülükleri, oysa tanrılar bile edemez insanın insana ettiğini”
Ardından Amazon savaşçıları seyircilere boyunlarından ip bağlayarak esir rolü verdiler.
Ozan ve çömezin rehberliğinde oyun antik kentte geze geze oynandı.

Bizans Helalarındaki performansta paranın keşfi teması, boya işletmesinde yöneten-yönetilen çelişkisi, lokantada antik gurme teması, aldatma, spor ve son olarak para temaları işlendi.

Oyun bir anda beliren antik şarkıcının PARA PARA PARA isimli şarkısına seyircinin katılımıyla sonlandırıldı. Bizler için farklı bir deneyimdi keyif aldık” dedi. 

Anahtar Kelimeler: sardes, Sardes Antik Kenti, Uluslararası Dionysos Tiyatro Şenliği



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir