MAKALELER

Erşan Kuneri (2022)

2022.05.15 00:00
| | |
3649

Arif ve 216 filminde yan karakter olarak ilk kez karşımıza geçen Erşan Kuneri ismi, Cem Yılmaz için yepyeni bir başlangıcın doğuşu oldu...

ERŞAN KUNERİ (2022): “Seks Yapmak Yerine Seyirci ile Aşk Yaşamak”

Arif ve 216 filminde yan karakter olarak ilk kez karşımıza geçen Erşan Kuneri ismi, Cem Yılmaz için yepyeni bir başlangıcın doğuşu oldu. Yeşilçam’ ın geçmişini irdeleyen Arif ve 216 filminin etkisinden çıkarak, yan karakter Erşan üzerinden Yeşilçam’ın 1981 yılındaki durağan dönemine uzanan bu çarpıcı proje; Türkiye’de dizi/film tarihi açısından da bir başlangıcın müjdecisi konumunda. 2020 Cannes Film Festivali’nde Alman Yeni Sinema Dalgası’ nın kurucusu Rainer Werner Fassbinder’ in hayatını anlatan Yaramaz Çocuk filmi ile algısal benzerliği bulunan Erşan Kuneri, hem anlatımındaki doğallıkla hem de yarattığı masalsı atmosferle komediyi damarlarımıza kadar işleyen muheteşem bir projeye dönüşüyor. Projede Cem Yılmaz, Zafer Algöz, Ezgi Mola, Çağlar Çorumlu, Uraz Kaygılaroğlu, Merve Dizdar, Nilperi Şahinkaya ve Bülent Şakrak görev almış.

Konuda erotik sinemanın ünlü yapımcısı ve oyuncusu Erşan Kuneri 80’lerin başında cezaevinden çıkar ve farklı türde filmler çekmeye karar verir. Sinema dünyasından arkadaşları Alev, Altın Oran, Mami, Seyyal, Tumtum, Feride ve Payro Kemal’i bir araya getirerek toplumcu, duygusal, Anadolu, tarihi, aşk ve sosyal sorumluluk filmlerine imza atar. İki yılda birbirinden farklı filmler çeken Kuneri Film, İran Sineması’na kadar uzanan geniş yelpazesi ile sektörde istediğini elde edebilecek midir? Yoksa ekip Erşan’ ın kabusu olan seks filmlerine devam etmek zorunda mı kalacak?

Cem Yılmaz her bir bölümde bambaşka bir film çekerek dizi algısına farklı bir soluk getirirken, aslında Erşan karakteri üzerinden Yeşilçam’ın 1980 darbesi sonrası geçirdiği büyük dönüşüme bolca göndermeler yapmış. Alman sinema yönetmeni Oskar Roehler’in izinden giderek, aynı onun anlatım tekniği gibi, Yaramaz Çocuk filminde gösterilen çılgın yönetmen Rainer Werner Fassbinder ile Erşan Kuneri arasında ciddi benzerlikler bulunuyor. Cinsellik bağlamında Netflix algısına bol bol göndermeler yapan Cem Yılmaz, komediyi dönemsel olgular arasından alıp, günümüz 1980 dönemini yaşayanların tam merkezine oturtuyor. Ayrıca o dönemi bilmeyenlere de bir nevi araştırma fırsatı doğmuş.

Kuru Murad, Ebenin Avı, Kooperatif Kemal, Kötü Mal, FaQBadi, Blue Box, Er-Man ve Doyamadım bölümleri içinde en dikkat çekici olan bölüm Kötü Mal adlı senaryo. Paraları olmadığı için devlet adına film çekmeyi kabul eden Erşan ve ekibi, Cüneyt Arkın’ ın 1980 sonrası neden saçma bir takım polis filmlerinde oynadığını bizlere anlatmış. Tüm bölümlere baktığımız zaman Cem Yılmaz’ ın bir derdi olduğu açıkça anlaşılıyor. Yeşilçam’ ın tarihsel çöküşünün panoraması oluyor Erşan Kuneri. Bu minvalden bakarak olaylara eğildiğimizde, Erşan Kuneri serisi bir nevi Yeşilçam’ ın kara komedisi diyebiliriz.

Oyuncuların tamamı her bölümde, adeta bir mucizeyi gerçekleştirerek girdikleri her rolde psikolojik olarak şahane işler gerçekleştirmiş. Cem Yılmaz Sineması adına Erşan Kuneri film serisi sanatçının yıllardır komedi alanında anlatmak istediklerinin özeti sayılabilir. Netflix Türkiye’de vizyonda olan dizi filmi sonuna kadar gözünüzü kırpmadan izleyeceğiniz kesin.

[email protected]

Anahtar Kelimeler: Erşan Kuneri, Yaşam Kaya, Cem Yılmaz, zafer algöz, Ezgi Mola, Çağlar Çorumlu, Uraz Kaygılaroğlu, Merve Dizdar, Nilperi Şahinkaya, Bülent Şakrak, Netflix, Netflix Türkiye



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir