Dot’un Şubat 2016 sezon oyun repertuarında bir ilk yaşanmış ve yine ilk tek kişilik oyun olarak aynı sezon ‘’Bunu Ben de Yaparım ‘’ İbrahim Selim’le gerçekleşmiş ,bu sezon da devam etmiştir.
Nicholas Peter John 'Nick' Hornby ve Dot
İngiliz yazar Nicky Hornby tarafından yazılan bu öykü( Nipplejesus) ,yönetmen Serkan Salihoğlu, Dramaturg Melisa Kesmez tarafından yapılan çeviri ve oyunlaştırma serüveninin ardından sahneye taşınmıştır.
Yurt dışında sahnelemesi gerçekleşmiş olan bu öykü’nün ülkemizde yine bir ilk olarak aynı çalışmanın devam yapısı içinde sahnelenmesi de ilkler arasında olmuştur.
Yazarın popüler kültür ve spor’a düşkünlüğü üzerine düşünceleri bilinmiş ,yazım alanı dışında sinema ve müzik alanlarında da sesi duyulan yazar ‘’Ölümüne Sadakat’’ romanı’yla da Türk okuyucusuyla tanışmıştır.
Dave ve...
Orta sınıfın tüm özelliklerini üzerinde taşıyan bu iri cüsseli ama sevimli adam’ Dave’ oyunumuzun tek ve son karakteri olmuştur.
Aslında eve ekmek götürmek, parasını kazanmak veya arttırmak gibi yaşam mücadelesinde esas aldığı şeyler dışında öğrenmek ,okumak vb . birçok şey gibi bunları da ötelemiştir. Erkek tınılarını da geriye atmayan Dave 60 dakika boyunca seyircinin de katıldığı bir sanat galerisinde kendisine olan tahammülümüzü de sınamıştır.
Tanıdık, içimizden biri olan koruma görevlisi yeni işini yaşam kalitesini arttırmak için tercih etmiştir.
Dave, yeni işi müze bekçiliğinin çok yakın zamanda eşi Lisa tarafından müze veya sanat danışmanlığına döndürülmesi hususunda değişimin geleceğini de bilmiş,paylaşmıştır.
Dave kendi ve karısının çelişkilerinin ile güncel ilişkilerinin asla tutsağı olmamış,önemli bir adam olmamasına rağmen sanat ve insan ilişkisin de verdiği mücadeleci yanı onu çıkışa dahil etmiştir.
Tahammülsüzlük, sıkışmışlık üzerinden sanat,insan,etkileşim,değişim-dönüşüm gibi alt başlıklarla Dave için yaptığımız formül, sanat’ın üstünlüğünü ve vazgeçilmezliğini en yalın haliyle oyunda bize ulaştırmıştır.
Sanatla ilgilenmek, etkilenmek ve getireceği zorunlu değişimin ünvan,sınıf,mevki,yaş ve cins ayırımı gerektirmediği ortak düşüncesinde toplanmış , gerçek düşüncenin tüm bunların dışında kalması debelenmenin ötesinde mücadelenin boş ve anlamsızlığını göstermiştir.
İbrahim Selim ve ‘Dave’ üzerine
İbrahim Selim oyun boyunca iyi bir performansın, heyacanlandırıcı bir ilk’in tek kahramanı olmuştur.
Seyircisiyle kontrollü oyunculuğu sayesinde özgürlük alanı sahnesinde denetleme şansını da yakalamıştır.
Sanat eseri, birey ve yaşam arasındaki ilişkiyi Dave üzerinden ortak ya da çeşitli duyguların yan yana getirdiği insanın çözümünün benzer olamayacağı düşüncesi oyuncu tarafından öne çıkarılmıştır.
Oyuncunun tüm doğallığı ,mükemmel konuşma akışı içinde olmuştur. İbrahim Selim özellikle sahnesinde oturma, kalkma, yürüme, dönme ve ellerine ilişkin eylemlerinde beden dilini sakin ve tempoyu düşürmeden kullanma başarısı ciddi bir alkışın kendisine ulaşmasına neden olmuştur.
Duygu değişimindeki yoğunluğun, oyun süresince oyuncu tarafından doğru bir denge ve titizlikle sürdürülmesi ise oyunu nefessiz ama duygusal ,heyecansal ve düşünsel anlamda sessiz kalmayan seyircinin kendi iç eylemiyle katılımına neden olmasını sağlamıştır.
Oyuncu güçlü oyunlaştırılmış öykünün de güçlü kahramanı olmuş, 'Bunu Ben de Yaparım' ile sanatı anlamak veya anlamamak üzerinden güncel sanat kavramına ilişkin karşıtlıkların dengelenmesi, toplumun bu anlamda resmedilmesi olarak yorumlanmıştır.
Sanatçı duygu geçişlerinde yapaylıktan uzak, sevecen tavrı ve sahne empatisiyle Dave ile yeni hayatına sanat başlığı ve sorgulamasıyla girmiştir.
Afife Jale ve H.Ü Devlet Konservatuarı
Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödüllerinin toplam 15 dalda verdiği ödüllerinin 20.yılında İbrahim Selim 'Bunu Ben de Yaparım' ile ‘En Başarılı Erkek Oyuncu' ödülünü almış, genç yaşında hak ettiği bir ödülün de sahibi olmuştur.
H.Ü Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunu sanatçının geçmişinde dizi,sinema,reklam ve seslendirme anlamında da tiyatro oyunculuğu dışında diğer başarılı işlere imza attığı da görülmüştür.
Dekor-Kostüm
Sade, anlamlı dekor ve kostum ve de ışık üzerinden ise perde, ağaç, takım elbise, tabure ve çanta ile yumuşak ışığın zaman, zaman takiple değerlendirilmesi yeterli koşulların gözlemlendiği ortama da tamamen destek olmuştur.
Hayat ve sanat
Teknoloji çağının getirdiği hızlı değişim kadar olmasa da sanatın da getirdiği hızlı değişim insanın hareket noktası olmuş,bu da dönüşümü sağlamiştır.. Bahsedilen dönüşüm tahammülsüzlüğün her anlamda tahammülle güzelleştirilmesi halinde sanata da hizmetini sunması bakımından önemli olmuştur.
Dot ailesine teşekkürlerimizin iletilmesi dileğimdir.
Füsun Akmen Balkaya
06.11.2016 /Kanyon-Dot Sahne
Anahtar Kelimeler: bunu ben yaparım, dot
0 Yorum