annem Güneş Sezai Akmen anısına
BEKLENMEYEN MİSAFİR
Evinde tezini yazmaya çalışan genç öğrencinin aniden kapısının çalınması ve içeri yine beklenmeyen hızla giren güzel kadının şaşkınlık yaratan birazda korkulu ve korkutan halleri seyirciyi sahneye merakla bağlamıştır.
YAZAR KAAN ERKAM VE YÖNETMEN GÖKHAN YET
Kaan Erkam’ın yazdığı ve Gökhan Yet yönetmenliğiyle Taha Aykın ile Aleyna Aktaş genç oyuncuların omuz omuza verdiği tazelik ve emek kokan başarıyı hak eden Do Re Mi Fa hişe adlı çalışma, Oda Tiyatrosunun sıcak atmosferinde diğer oyunlarıyla birlikte repetuarlarında ilgiyle izlenmektedir.
DO RE Mİ FA HİŞE
Akademik çalışma yapan gencin beklenmedik misafirle yine beklenmedik duygulara selam vermesiyle gelecekte çıkacak duygusal değişim ve eylemsel çatışmanın düşünsel kulisinde tebessüm ,korku ve beklenmeyenin getireceği hüznün kıpırtılarına ev sahipliği yapan oyunun buruk tadı, gerçekten yönetmen tarafından doğru zamanlama da seyirciye bırakılmış.
Kaan Erkam,Gökhan Yet ile Oda Tiyatrosuyla yukarıda ismi yazılı oyun ve oyuncularla ilk buluşmam olması gidişimde tedirginliklerimin oyun öncesi nedeni olmuştu.Oyunun ismine duyduğum merakla birlikte oyuna gitmemi tavsiye eden dostun kimliği benim oyuna yönlenmemi sağlamıştı. Oyunlara kendimce seçerek gitmem hatta yazma anlamında kendimi biraz naza çekme gerçeğim bu oyun için çok özel durum oluşturduğunu da paylaşmak isterim.
Kadın Erkek ve aşk birlikteliğinden hareketle beklenmeyenin getirdiği mucizevi hoşluk ile aynı durumun insanlık dışı davranışla günümüz insanına yine getirdiği kabulleniş sessizliği içinde çözümsüzlüğünü yazar ustaca yumuşak dokunuşlarla kahkahaya dönmeyen gülümsetişlerle süsleyerek dikkatimizi çekmeye çalışmış ve hüznü kucağımıza bırakmıştır.Yazarla yönetmenin yakın zannettiğim çalışma yapısında ortak düşünce ve görüşe aynı yakınlık nedeniyle abartısız,olması gerektiği gibi kabul edilen ya da işaret edilmek istenen düğümlerin fazla ayrıntıya girmeden iki temel motif (Kadın Erkek) üzerinden işlenmesi aşk ya da beraberlik formatıyla aksiyon birliğinde rahatça şekillenmesini başarıyla sağlamıştır.
GENÇ OYUNCULAR
Taha Aykın ve Aleyna Aktaş oyunculukları tazelik kokan gençleri seyirci olarak sevdim.Tek perdelik oyun boyunca aldıkları nefesin bile temposunu düşürmeyen ikili, oyunun başından itibaren omuz omuza birbirlerinden rol çalmadan hatta karşılaşma sahnesinden itibaren başlayan heyecan anlarında bile ikilinin başarısını bu ortak anlayışla oyunu yukarıya taşımalarına bağlamak sanırım istediğim anlamda yorumumu güçlendirecektir.
Dekor ve Kostüm tasarımı konusunda ise olması gerekenin dışında fazla ayrıntıdan kaçınılmış kendi sadeliği içinde öğrenci odası ile yakından tanışırken kostüm ise erkek öğrencinin ev halleriyle kadının sadece durumunu belirten geçici parlaklığıyla düşünülmüş,efekt ve ışıklandırma ise hem teknik ölçek anlamında genel aydınlatma ile duygusal akışta renklendirme olarak bu zorluğunda üstesinden gelinmiş.Müzik oyunun akış temposunu destekleyici ve içeriğe destek olarak özgün çalışılmıştır. Bu çalışmada emeği geçen ve ismini yazamadığım herkese ve Oda Tiyatrosuna belirtemediğim tarihte gitmeme rağmen Kaan Erkam,Gökhan Yet ile tüm ekibe nazik ev sahipliklerinden dolayı ayrıca teşekkür ederim.
Füsun Akmen Balkaya -2025
Anahtar Kelimeler: oda tiyatrosu
0 Yorum