"Atı Alan Üsküdar'ı Geçti"
19-27 Şubat 2024 tarihinde kusursuz bir şekilde gerçekleştirilen 1. Ordu Şehir Tiyatroları Festivali tüm dikkatleri üzerine çekti. OBBKT 4 Şubat 2024 tarihinde 60. yılını kutlamıştı. Sanatın cazibe merkezlerinden biri olan Ordu bu defa çeşitli illerden davetli olarak katılan dokuz şehir tiyatrosuna ev sahipliği yaptı. A'dan Z'ye kusursuz düşünülüp tasarlanan festival son derece ilgi gördü..
Tabiki bu organizasyonun başında Ordu Büyük Şehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu Kültür, Turizm ve Sanat Daire Başkanı Zabit Yön vardı. Festival boyunca Zabit Yön'ü yakından tanıma fırsatı yakaladım. Açıkçası sanat ile ilgili bu kadar ilgili oluşu dikkatimi çekti. Çünkü en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş bir organizasyon ve sinerjisi yüksek bir ekip gördüm. Dolayısı ile bu kadar ilgili bir Kültür, Turizm ve Sanat Daire Başkanı ile röportaj yaparak sizlere tanıtmak istedim.
-Zabit bey merhaba sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
-1976 tarihinde Samsun Çarşamba’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Çarşamba’da tamamladım. 1999 yılında Dumlupınar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans eğitimini, 2015 yılında Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans Eğitimini tamamladım. 2020 yılında Anadolu Üniversitesi Felsefe, 2022 yılında Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Lisans programlarından mezun oldum. 1999-2000 yılları arasında Kütahya Gediz, 2001-2016 yılları arasında Ordu’da Perşembe, Fatsa ve Altınordu ilçelerinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği ve idarecilik görevlerinde bulundum. Nisan 2016 itibariyle Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne tayin olup, Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı görevlerini yürüttüm. Mayıs 2023 itibariyle Kültür, Sanat ve Turizm Dairesi Başkanı olarak görev yapmaktayım. Evli ve İki çocuk babasıyım.
-OBBKT'de son birkaç yıldır inanılmaz bir atılım var. Gözlemlediğim kadarı ile 1964 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından kurulan OBBKT 'nin özelikle son yıllarda altın yıllarını yaşadığını gözlemliyoruz. Bu atılım sinerjisi nasıl oluştu?
-60 Yıl boyunca perdelerini hiç kapatmadan bugüne ulaşan bir tiyatromuz var. İstanbul Şehir Tiyatrolarından sonra 2. Kurulan ve bu kadar uzun süre varlığını sürdüren tiyatro diyebiliyoruz. Bu tamamen ekip uyumu. Yöneticilerin, sanatçıların ve teknik personel arkadaşların hatta çaycısından temizlikçisine tiyatro bünyesinde emek veren tüm çalışma arkadaşlarımızın uyumlu bir üretim süreci yürütmesiyle alakalı oluyor. Herkes elinden gelenin fazlasını yapınca, bürokrasi ve sanat uyum içerisinde çalışınca başarılı çalışmaların gerçekleştirilmesi de zor olmuyor açıkçası.
-OBBKT'nin İBBŞT den sonra ikinci kurumsal tiyatro imajı dikkatimi çekti. Özelikle Anadolu'da 60 yıldır perde kapanmadan kesintisiz devam eden OBBKT'nin kurumsallaşma sürecini anlatabilirmisiniz ?
-18 Haziran 1964’de belediye meclisinde alınan karar ile Türkiye’nin ikinci belediye ödenekli tiyatrosu kurulmuş oluyor. Bizim yönetim anlayışımızla biraz daha kurumsal bir yapıda çalışmaya başladık. Kadroya tiyatro bölümü mezunu oyuncular kattık. Alaylı ve mezun oyuncuların harmanlanması da bir değer kattı tiyatroya. Herkes kendi alanında çalışıyor. Dekorcu dekorunu, ışıkçı ışığını, oyuncu oyunculuğunu yapıyor ve kimse kimsenin alanına girmiyor. Bu da kurumsal yapının alt yapısını oluşturuyor.
-Dikkatimi çeken diğer konulardan biri de repertuvar oluşturmanız ve bu repertuvar da evrensel oyunlara yer vermeniz özellikle dikkat çekiyor. Bu değişim ve radikal kararı sizden dinlemek isteriz.
-OBBKT Son iki sezonunda repertuvar tiyatrosu olma yolunu seçti. Bu artık böylesine kurumsallaşmış bir tiyatro için geç kalınmış bir gerçekti. Daha önceki yıllarda oyunlar yarım sezon oynanıp kaldırılıyordu. Biz oyunların devamlılığını ve daha fazla seyirciyle buluşması gerektiği ilkesini benimsedik. Bu kapsamda da seyircisi devam eden oyunlarımız Bahar Noktası ve Sınır’ı bu sezon devam ettirdik. Ayrıca repertuvar oluştururken de, farklı tarzda oyunların seyirciyle buluşması gerektiğini düşündük. Çünkü tiyatro her kesime hitap etmeli. OBBKT'de müzikal de, dram da, komedi de, klasik oyunlar da çocuk oyunları da mevcut. Herkesin ilgisini çekecek bir oyunumuz mutlaka var. Bu da halkın her kesimine ulaşmamızı sağlıyor.
-1.Ordu Şehir Tiyatroları Festivali fikri nasıl oluştu? Açıkçası ben festivale katılan tüm görevli , misafir vs yaka kartları iplerinin renklerinin farklı oluşu bile dikkatimi çekti..Tüm detaylar titizlikle çalışılmış ( Davetiyeler, Yaka kartları, mihmandarlar, gezi programı, yemek programları, ulaşım, konaklama, nakliye, salon görevlileri vs) . Yani oyunları izlemeye gelen seyircilerin yer konusunda dahi herhangi bir karmaşası yoktu . Bu süreci ve çalışma sinerjisini neye borçlusunuz?
-Festival sezon başından beri planladığımız bir süreçti. Çünkü bu şehir tiyatro festivaline alışkın bir şehir ve ekibimizde tiyatro festivali konusunda deneyimli bir ekip. Bu sebeple de altından kalkabilir miyiz diye hiç düşünmedik. Çok koordineli ve herkesin alanında iyi çalıştığı bir süreç yürüttük. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünerek yola çıkmıştık zaten. Daha önceki dönemlerde çocuk ve gençlik tiyatroları festivali yapılmıştı. Biz Şehir tiyatroları konsepti ile bir festival yapma sürecine girdik. Bu maliyetler açısından da daha rahatlatıcıydı tabiki. Bu festivalin başarılı geçen süreci bizi yeni bir çalışmaya itti doğal olarak. Şimdi ise çocuk tiyatrosu üzerine bir festival çalışması içerisindeyiz.
-Festivale Ordu halkının ilgisi nasıldı?
-Festivalin seyirci kontrolünü yapabilmek adına bilet satışlı yaptık. Salonlar dolar mı dolmaz mı kaygısına girmedik ki festivalin ilk günü ilk 4 oyun dolmuştu 2. Gün ise tüm oyunlar için kapalı gişe diyebildik. Bu anlamda da kapıda kalan hiçbir seyircimizi de geri çevirmedik. Mervidendi sandalyeydi oturttuk bir şekilde oyunları izlettik. Kendi ekibimiz için bile oyunlara yer ayrılmamıştı. Öncelik halktı. Ordu da kemik bir seyirci kitlesi var. Zaten OBBKT’nin tüm oyunları kapalı gişe oynuyor. Festivalde de bu kapalı gişe durumu devam edince, doğru bir iş yapmışız dedik.
-Festivalin son bir kaç gününe yetişsem de festivali gözlemleme şansım oldu. Gelen konuk şehir tiyatrolarının inanılmaz bir titizlikle ağırlandığına bizzat şahit oldum. Ulaşım, konaklama, gezi, yeme ve içme. Yaklaşık dokuz gün boyunca çok kaliteli bir süreçti. Bu süreci yürütmek, ilk kez yapılan bir festival olması sebebi ile zor olmadı mı ?
-Dediğim gibi iyi organize olduk. Konaklama, yemek, ulaşım hepsi uzun süren çalışmalarla haftalar öncesinden hazırlanmıştı. Ekipler Ordu’ya gelmeden haftalar önce herkes görevini biliyordu. Bu anlamda da yeterli bir ekibe sahibiz zaten. Herkes işini yapınca ve aksama olmayınca zor olmuyor. Süreci güzelce yürüttük ve başarılı olduğumuzu düşünüyorum.
-Takip ettiğim kadarı ile tüm oyunları izlediniz. Benim asıl dikkatimi çeken şu oldu.. Oyunları izlerken zaman zaman bende sizi izledim. Sahnede ki oyunları izlerken dik duruşunuz, sahneden gözünüzü ayırmadığınızı gördüğümde yaptığınız işten çok zevk aldığınızı hisettim.. Pozitif enerjinizin gerek konuk gerek OBBKT oyuncu arkadaşlarınıza geçtiğini düşünüyorum . Sanat aşkı olan bir Kültür, Turizm ve Sanat Daire Başkanı diyebilirmiyiz ? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
-Ben daire başkanlığımın yanı sıra iyi bir tiyatro izleyicisi olduğumu ve tiyatronun sanatların en asili olduğunu düşünüyorum. Ordu’ya gelen tiyatro oyunlarını da takip etmeye çalışıyorum. Birçok oyunu izleme şansım oldu. Tabi ki idareci olduğum alanın bir parçası tiyatro, ve ben de iyi bir takipçiyim. Bu anlamda da oyun seyrederken, bürokrat kimliğimi kenara bırakıp sıradan bir tiyatro izleyicisi konumuna geçiyorum sanırım. Hele ki seyir zevki yüksek bir oyun izliyorsam da pozitif enerji ile yükleniyorum salondan ayrılırken.
- Nedret Güvenç demiş ki.. "Tiyatro parasız yapılacak bir sanat dalı değildir." Sizin bu konuda ki düşünceniz nedir?
Maliyetli bir sanat olduğu doğrudur. Dekoru, Kostümü, Teknik malzemesi vs… Bir çok kalem var baktığınızda. Ödenekli tiyatro olarak en iyisini sunmalısınız. OBBKT bu anlamda hep iyisini üretmek zorunda çünkü maddi kaygısı olmayan ve imkanları yüksek bir kurum. Parasız yapılır mı tiyatro yapılır ama o galiba sadece hevesle kalır. Oyuncu yaptığı işin karşılığını almalı, dekorcusu, ışıkçısı, tüm çalışanları verdiği emeğin karşılığını almalı, profesyonel üretim yapıyorsanız bu işi parasız yapmanız mümkün değil. Öncelikle tiyatro da bir meslektir ve bu benim mesleğim diyen herkesin bu işten ekmek yemesi gerekmektedir.
- Festival neden ücretliydi?
-Bir çok şehirde (Denizli-Uşak-İstanbul vb.) gibi festivaller ücretli planlanmaktadır. Zaten ücret çok cüzi bir miktar olup (30tl) gibi salon girişinde kargaşanın önlemesi için önce ben geldim ben girerim durumalarını engellemek için yapılmıştır. Salon durumunun boş kalıp kalmamasının önceden bilinmesini kolaylaştırması açısından yapılmıştır. Gerçek tiyatro sever seyirciye ulaşmak için yapılmıştır. Kar amacı olma şansı sıfırdır, maliyetin yüzde 1' ini karşılamamaktadır. Ve her şeyin bir değeri olması gerekmektedir. Ücretsiz olan herşey öyle ya da böyle değersizleşir.
-Eğitimler ve work-shop neden olmadı?
-Festival konseptinde sadece şehir tiyatrolarının katıldığı ve her akşam oyunların oynandığı bir konsept olarak planlandı. Ekiplerin 2 gün kalıp gitmeleri işlerinin yoğunlukları sebebiyle ekiplerin çoğu burda birbirini göremedi ve hemen döndüler haliyle eğitim yapma fırsatı da doğmayacaktı sadece amaç Ordu halkına farklı tiyatro oyunları izletme ve şehirde bir festival yapılması önemliydi.
Yeterli seyirciye ulaşıldı ve salonlar full oynadı.
Salonların müsaitlik durumlarına göre salonlar kapatıldı.
Daha önce 9 yıl uluslararası festivalde çalışmış kişilerin öngörüleri alındı, organizasyona diğer şehirlerden fikir alış verişi yapıldı. Doğru tekdir diye bişey yoktur.
Kortej de sadece iki ekip vardı OBBKT ile üç ekip oldu.
Diğerleri sonra gelecekleri için üç ekip bando ve halk vardı.
Özel tiyatroların festivalde olmama sebebi adından da anlaşılacağı gibi "Şehir Tiyatroları Festivali" ..!
Önemli olan; tüm konuklar Ordu 'dan memnun ayrıldı.
Kentler arası iletişim arttı şimdi ise OBBKT'yi kendi festivallerine davet ediyorlar.
- 1. Ordu Şehir Tiyatroları Festivali'ne katılan şehir tiyatroları memnun kaldılar mı peki?
-Onlara sormak en doğrusu olur diye düşünüyorum.
-" Buğulu bir cama ne yazardınız"
"Hayat güzel… "
Açıkçası ben de festivale katılan şehirlerin genel sanat yönetmeni ve yetkilerini tek tek arayarak festival ile İlgili duygu ve düşüncelerini sordum. İnanılmaz bir ilgi ile karşılaştığını söyleyebilirim. Yorumlarının tek bir kelimesine bile dokunmadan aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
S.Süha Erol
Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni
Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu 1. Şehir Tiyatroları Festivaline Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları olarak ‘Metod’ isimli oyunumuz ile katıldık. Gösterilen ilgi ve alakaya teşekkür ederiz. Festivalin daha çok başında olmalarına (birincisi) rağmen gayet iyi koordine olmuş bir festival ekibi ile karşılaştık. Sanat kısmı ile yönetim kısmının uyumları festivallerine de yansımış. Ordu çok iyi bir seyirciye sahip. Şehir ile bütünleşmiş bir festival olması daha nicelerinin olacağının işareti. Başta Genel Sanat Yönetmeni A.Emrah Özdilek ve Tiyatro Şube Müdürü Zafer Bozdağ olmak üzere festivalde görev alan tüm arkadaşlara teşekkür ederiz. Birinci Ordu Şehir Tiyatroları Festivalinin Büyüyerek devam etmesi dileğiyle…
Nejat Şener
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni
Nazım Hikmet- KUVAYİ MİLLİYE İLK ADIMINI ORDU’DA ATTI…
Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan olarak hazırladığımız Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı oyunumuz Ordu büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Tiyatrosu’nun düzenlemiş olduğu festivaline katılarak ilk kez Gaziantep dışında bir seyirciyle buluştu.
Ordu Karadeniz Tiyatrosu muhteşem bir festival yapmış. Organizasyon, takdim, ağırlama… tüm ekip olarak çok onurlandık. Herşey çok ince detayına kadar düşünülmüş, planlanmış ve misafirperverliğin doruğuna getirilmiş. Görünen yüzde hiçbir aksama yok, oluyorsa da siz farkedinceye kadar çözülüyor zaten.
Kısacası bu festival, sanatçıyı çok iyi tanıyan sanatçılar sayesinde adeta bir sanat eseri kadar değerli bir yapıta dönüşmüş. Yolları açık, alkışları bol olsun, daim bir festival olsun.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı nezdinde Kültür Daire Başkanlığı’na, Genel Sanat Yönetmeni Emrah Özdilek’e, Zafer Bozdağ’a, Ali Can Taze başta olmak üzere 24 saatimizi mükemmel geçirmemizi sağlayan Karadeniz Tiyatrosu kadrolarına çok teşekkür ederiz.
Handan Ekici
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni.
Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu'nun ev sahipliğini yaptığı “1. Ordu Şehir Tiyatroları Festivali” nin konuğuyduk. Tiyatro Festivallerini tiyatro gelişimi, farklı disiplinlerden beslenerek üretilen güncel işlerin yan yana gelmeleri, üretimlerini görmeleri, fikir alışverişinde bulunmaları açısından çok önemli buluyorum.
Ordu da adeta bir bayram havası yaratılmıştı. Duraklarda, ilan panolarında, bayrak direklerinde ve bankalarda festival duyurularına yer verilmesi ve halk için yapılan festivalin bir kültür politikasına dönüştüğünün önemli bir örneğiydi.. Festivalin büyük bir organizasyon sorumluluğu içinde belediye yetkililerinin de desteğiyle yapılması mutluluk verici.
Bu festival her yaştan seyirciyi tiyatroya gitmeye teşvik etmiş ve kültür politikalarının her yaştan insan için yapılan tiyatroyu desteklediğini göstermiştir.
Böylesi etkinlikler, yalnızca sanatı değil, kent ve ülke tanıtımından her alanda gerçekleştirilecek etkinliklere, esin ve cesaret verir.
Bir sanat kurumunun ya da bir sanat projesinin gerçekleşmesi devlet, yerel yönetimler, sermayeye bağlıdır. Bunlarla büyük organizasyonlar olur. O yüzden de desteksiz bir sanat faaliyeti ne yazık ki mümkün değil.
Ordu'nun bir yönüyle değil farklı kültürlerinden bahsediliyor olmasını sağlamak, bu konuda katkı sunmak, şehrin kültürle, sanatla anılmasını sağlamak gerekiyor.
Festivaller hem üretenler için hem de festivale girip izleyenler için, işleri izleyenler için çok kıymetli.
Festivaller başlar, bir müddet bir heves gider, sonra da biter. Bu bitmemeli.
Cumhuriyetimizin 100. yılında, bu toprakların yüz yıllık zenginliğini tiyatro ile buluşturan “1. Ordu Şehir Tiyatroları Festivali” hem tarih, hem doğa, hem kültürün iç içe geçtiği bu topraklarla bizi buluşturanlara selam olsun.
Ozan Özdemir
Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni
Festivaller seyirciler için önemli olduğu kadar, sanatçılar için de o kadar önemlidir. Özellikle Anadolu’da gerçekleştirilen tiyatro festivalleri, sezon yoğunluklarında birbirlerinin sahneledikleri oyunları izleyemeyen ekiplerin hem birbirleriyle dayanışma ve fikir alışverişinde bulunmaları açısından birlikteliğin gücünü taşımaktadır. Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’nu, Türk Tiyatro dünyasına kazandırdığı ve başarıyla gerçekleştirdiği bu güzel festival için Belediye Başkanımız Sn. Dr. Hilmi Güler’e, Daire Başkanımız Sn. Zabit Yön’e, Genel Sanat Yönetmeni Emrah Özdilek ve ekibindeki değerli sanatçı ve emekçi dostlarımıza teşekkür ediyorum.
Murat Çubukçu
Uşak Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni
Uşak Belediyesi Şehir Tiyatrosu olarak, Ordu'da birincisi düzenlenen Şehir Tiyatroları Festivaline davet edilmekten çok büyük mutluluk duyduk.
Önceki yıllarda dokuz yıl boyunca devam eden tiyatro festivalleri, bu kez şehir tiyatroları festivali olarak kentin sanatseverlerine unutulmaz bir deneyim yaşatırken, bizim gibi, katılım sağlayan şehir tiyatroları, büyük bir özveriyle çalışan tüm festival ekibi sayesinde ,Ordu şehrinde şahane tecrübeler edindi. Öncelikle böyle bir başlangıçla Ordu'lu sanatseverleri memnun eden vizyoner Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Hilmi Güler, Kültür Turizm ve Sanat Dairesi Başkanı sayın Zabit Yön, Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni sayın Emrah Özdilek, Orduya paha biçilmez bir miras bırakmıştır. Bizler bulunmaktan onur duyduğumuz bu festivalden, gayretle çalışan tüm festival ekibi sayesinde büyük mutlulukla ayrıldık. Misafir perverliğinden dolayı ne kadar teşekkür etsek az kalır. Tüm Ordu halkına festivalin hayırlı olmasını, Ordu seyircisinin farklı kentlerin oyunlarıyla buluştuğu bu güzel organizasyonun ömrünün uzun olmasını diliyoruz.
Osman Gümrükçü
Trabzon / Akçaabat Belediye Tiyatrosu
Genel Sanat Yönetmeni
OBBKT 60 yılında şehir tiyatrolarının birinci yılında Trabzon Akçaabat Belediye Tiyatrosu olarak bizlerin de bu güzel organizasyonda, bulunmaktan son derece memnunuz. Festivalin amacı, çağdaş yaşamın bir gereği olan sanatı kitlelere ulaştırmak, Ulusal tiyatro topluluklarını destekleyerek etkinlikleri sürekli kılmak, ulus ve uluslararası dayanışmaya ve barışa sanat yolu ile katkıda bulunan OBBKT'yi 60.yılında tebrik ederim.
Dr. Erdal Yıldırım
Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni
Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu'nun ev sahipliğinde düzenlenen “1. Ordu Şehir Tiyatroları Festivali”, bir çok açıdan değerli bir organizasyon olmuştur. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen tiyatroların buluşması, sanat adına ortaklaşması tiyatronun varoluşsal felsefesi olan iyilik ve güzellik yayma’ mottosunun kalın puntolarla altının çizilmesidir.
Böylesi değerli bir festivali gerçekleştiren Ordu Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına, katkı sunan tüm tiyatroculara ve sanat severlere çok teşekkür ediyorum.
Yavuz Tekin
Kırşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni
Festival gercekten cok iyi koordine edilmis.Her misafir ekip ile birebir ilgilendiler.Her ekibin basında en az 2 mihmandar gorevliydi.Ayrica ekip sorumluları vardı. Tüm personel çok yakın,samimi ve candan davrandılar. Konaklama,yemek herşey güzeldi.. Gerçekten çok iyiydi.
Teşekkür ederim.
- Röportaj esnasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.
"Su Her Zaman Yolunu Bulur"
0 Yorum