MAKALELER

Yeni Sezonda Sahnelerde Bizi Hangi Oyunlar Bekliyor?

2024.10.06 00:00
| | |
2033

2024-2025 tiyatro sezonu, geçtiğimiz sezonların başlarında olduğu gibi dolu dolu geliyor. (gibi görünüyor).


YENİ SEZONDA SAHNELERDE BİZİ HANGİ OYUNLAR BEKLİYOR?

2024-2025 tiyatro sezonu, geçtiğimiz sezonların başlarında olduğu gibi dolu dolu geliyor (gibi görünüyor). Aldığımız duyumlara, tarafımıza gelen basın bültenlerine ve görsellere, ekiplerin ve oyuncuların sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlara bakıldığında gördüklerimiz de bu savı destekliyor. Lâkin her ne kadar bu verilerden ve sadece oyun sayısından ya da yeni oyun sahneleyecek olan başarılı ekiplerden yola çıkarak, keskin bir dille bizi devasa işlerle ve beğenilerle dolu bir sezonun beklediğini söyleyip büyük ümitler yaratmak istemesem de her sezon başında tatlı bir heyecan da olmuyor değil. Umarım bu sezon, avuçlarımız patlarcasına alkışlayacağımız ve uzunca bir süre hafızalarımızdan çıkmayacak oyunlar izleyebiliriz. Umarım, birbirini tekrar eden işlerden izleyenlere gına geldiği gibi oyuncular da artık buldumcuk olan kimi yönetmenlere isyan eder de seyirciyle adeta dalga geçen çalışmalar yerine, gerçekten altyapısı olan yeni oyunlar ortaya çıkar. Umarım, hamaset dolu ve ucuz siyasî içerikli repliklerin olmadığı temsiller bizi bekler. Ve umarım, tiyatromuzun neredeyse başının belâsı hâline gelmiş olan, sahneleri şöhretlere ipotek ettirmeye çalışan menajerlerden ve sanata destek vermek değil de maksadı ticaret yapmak olan tiyatroyla hiçbir iltisakı bulunmayan yapımcılardan kurtulacağımız bir sezon olur. 

Tiyatro severler için oyun tercihlerinde kolaylık olsun diye ve kendileri için bir rota oluşturmak adına belli başlı yapımlara bir göz atmak istedim. Bu yazıda, ödenekli tiyatroların değil, sadece özel tiyatroların oyunlarına yer verdim zira özel tiyatroların her anlamda desteklenmesi gerektiği kanaatindeyim; nitelikli oyunlar yapmaları şartı ve temennisiyle!

Atlas Tiyatro Araştırmaları – Dublörün Dilemması: Murat Menteş, son yılların en çok okunan romancılarından biri. Yine onun ilgi çeken ve okunan romanlarından birinden aynı adla uyarlanan oyun, Nuh Tufan adlı karakterin trajikomik ve absürt hikâyesini seyirciye aktarıyor. Sahnede Ediz Akşehir, Çetin Kaya, Deniz Işın, Abdurrahman Merallı ve Tekin Ezgütekin’i izleyeceğiz. 

Tiyatro Circa – Nora (Bir Bebek Evi): Tuğçe Altuğ’un kurduğu Tiyatro Circa’nın ilk yapımı Henrik İbsen’in Nora’sı… Daha önceden başarılı rejilerle seyircinin tanıdığı bu nitelikli oyunun kadrosunda Deniz Celiloğlu, Tuğçe Altuğ, Özlem Öçalmaz, Emrah Özdemir, Işıl Dayıoğlu ve Cem Avnayim var. Ödüllü oyuncuların yer aldığı yapım, gözlerin çevrileceği bir nitelik arz ediyor.

Moda Sahnesi – Macbeth: Her sezon repertuvarlarında mutlaka klâsiklere yer veren Moda Sahnesi, bu sezon da Barış Atay ile Ezgi Çelik’in başrollerini paylaştığı, Aybanu Aykut, Deniz Elmas, Melek Ceylan, Gözde Kısa, Özge Öztürk’ün sahne aldığı ve Kemal Aydoğan’ın yönettiği Shakespeare’in ünlü eseri Macbeth’i seyirciyle buluşturuyor. Siyaset arenasındaki zorunlu meşguliyetinden dolayı tiyatroya yeteri kadar ilgi gösteremeyen Atay’ın performansı, bu sezon en merak edilenlerden olacak sanki…

BiTiyatro – Fil Rüyası: Son zamanlarda ekranlarda ve edebiyat dünyasında sıkça rastladığımız terapi seanslarında konuşulanların bir şekilde yansıması niteliğindeki çalışmalardan tiyatro sahneleri de nasibini almaya başladı. Fil Rüyası da o seansların temelini oluşturan bilinçaltı dünyasını şanoda deşmeye çalışıyor. Günsu Özkarar’ın yazdığı, Cem Burçin Bengisu’nun yönettiği, Laçin Ceylan’ın süpervizörlüğünü yaptığı oyunda, Arbil Tabur, Müge Uzun ve Onur Sarıaltın’ı izleyeceğiz. 

Tiyatro Keyfi – Kaktüs Çiçeği: Tiyatromuzun en kıdemli ve bilinen rejisörlerinden olan ve  uluslararası çapta oyunlar yöneten Kemâl Başar, bu sezon “Kaktüs Çiçeği”ni tiyatro severlere armağan edecek. Romantik komedi tadında olan oyunun iddialı kadrosunda Engin Benli, Azra Akın, Şilan Makal, Ercüment Aydın, Köksal Ünal, Kerem Gökçer, İsak Behar bulunuyor. Bakalım bu sezon Tiyatro Keyfi,  bu veya bir başka oyunuyla dünyanın hangi festivalinde ya da kentinde göğsümüzü kabartacak.

Tiyatro Kare – Annem Hep Derdi ki: Nedim Saban durmaksızın çalışıyor ve her sezon mutlaka yeni bir oyunu tiyatrosunun repertuvarına eklemeye devam ediyor. Bu yıl da Katherine di Savino’nun yazdığı, Servet Aybar’ın Türkçeleştirdiği ve kendisinin de sahneye uyarlayıp yönettiği “Annem Hep Derdi ki” oyununu seyirciyle buluşturacak. Yeni bir eve taşınan bir çiftin evlilik hazırlıkları yaparken İstanbul’da kiracı olmanın rutinlerini konu alan oyun, her şeyin yolunda gittiği bir anda, genç çiftin hayatını alt üst eden bir detayla ilerliyor. Aslında çoğu şeyde annelerinin daima haklı olduğunu fark ettikleri noktada ise kahkahaların ve düşündürücü anların başladığı komik ve dokunaklı bir hikâye başlıyor. Tiyatro Kare’nin yeni komedisinde Çiçek Dilligil, Mert Asutay, Aziz Sarvan, Ecmel İs, Dilara Mücaviroğlu, Mert Ayku ve Aşkın Şenol oynuyor. Yanı sıra D.L. Coburn tarafından yazılmış olan Seçkin Selvi’nin çevirdiği ve 1978 Pulitzer ödüllü “Konken Partisi”ni de sürpriz bir kadroyla sahneleyecek olan Tiyatro Kare, sezon sonuna doğru da Arthur Miller’in klâsiklerinden olan “Satıcının Ölümü” oyununu da yine Nedim Saban’ın çevirisi ve rejisiyle sahneye taşıyor.  

KATS Sahne & Tiyatro Şenay – Hayatta Bırakmam: Ekonomik kriz, pandemi vb. en buhranlı zamanlarda dahi perdelerini açmaktan vazgeçmeyen ve dijital anlamda da çalışmalar yapan yenilikçi ekip, geçtiğimiz sezon bir Shakespeare eseri olan Caesar ile çok ses getirdi. Bu sezon da Ertan Can’ın özgün metni, Onur Şenay’ın rejisiyle “Hayatta Bırakmam” oyunuyla seyirciyi güldürecek olan kadroda Onur Şenay ve Uluç Özkök rolleri paylaşacak. 

House of Performance – İstanbul Efendisi: Bakırköy bölgesine bir nefes olan HOP, bu sezon Musahipzade Celâl’in İstanbul Efendisi’ne repertuvarında yer veriyor. Oyunun rejisi, daha önceden İBB Şehir Tiyatroları bünyesinde de bu oyunu yöneten Engin Alkan’a teslim ediliyor. Her ne kadar Alkan’ın rejisini neredeyse ezbere bilsek bile yine de özel bir tiyatronun Geleneksel Türk Tiyatrosunun önemli eserlerinden birine yer vermesi takdire şayan... 

Oyun Atölyesi – Hayvan Çiftliği: George Orwell’ın kült eserlerinden olan roman, Zerrin Akdenizli uyarlamasıyla sahneye taşınıyor. Sezonun en beklenilen çalışmalarından olan bu klâsik romanın tiyatro versiyonunu, Barış Erdenk rejisiyle izleyeceğiz. Ekipte Muharrem Özcan, Umut Temizaş, Aylin Kontente, Eser Karabil, Şirin Kılavuz Uşun, Ezgi Coşkun, Ayhan Bekdemir, Beran Kotan, Ulaş Akşit, Turan Bölükbaşı, Ali Tepe var. Her ne kadar çok ses getiren ve okuru bol olan romanların uyarlamaları ile ilgili seyircide bir kalkan ve olumsuz bir önyargı ya da tam tersi şekilde aşırı derecede büyük bir beklenti ve akabinde hayâl kırıklığı olsa da umarım bu defa tam tersi bir tesir oluşur.

Tiyatro Hayali – Mercaniye Çok Yaşa: Birbirinden ilginç metinleri kaleme alarak tiyatromuza yeni eserler kazandıran yazar Ahmet Sami Özbudak, kendilerini “kökünü gelenekten, gücünü gelecekten alan” diye tanımlayan Tiyatro Hayali bünyesinde yakın tarihle ilgili eserler üretmeye devam ediyor. Bu defa da seyirciyi Osmanlı’nın son dönemlerine götürerek, Haliç’te   bir gemide konuk ederek, oradaki tayfayla tanıştırıyor. Marşları, sirtakisi, sirtosu, longası olan ve buradan anladığımız kadarıyla müziğin ağırlıkta olduğu oyun, Emrah Eren’in rejisiyle sahnelerde olacak. Oyunda Erdem Akakçe, Sevil Akı, Bülent Çolak, Bihter Dinçel ve Fatih Koyunoğlu oynuyor. 

Tiyatro İN – Müfettişler: Türk Edebiyatının önemli kalemlerinden biri olan Melih Cevdet Anday’ın “Müfettişler”i, Tiyatro İN’in kurucusu da olan Engin Hepileri rejisiyle sahnede olacak. İstanbul Tiyatro Festivali’nin açılışını yapacak olan oyunun rollerini Aslıhan Gürbüz, Erkan Kolçak Köstendil, Kadir Çermik ve Burak Altay paylaşıyor. Müziklerini ise geçen sezon yaptığı bir oyunun müziğiyle ödül alan Kenan Doğulu tasarlıyor. 

Versus Tiyatro – Televizyonun Karşısında Özel Mülkiyetin Kökeni Üzerine Düşünürken Uyuyakalmışım, Babamın Sesine Uyandım: Kayhan Berkin, birbirinden ilginç denemelerine devam ediyor. Her seferinde de kendinden ve tiyatrosundan anlamlı ve olumlu şekilde bahsettirmesini de biliyor. “Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Beyaz Bir İz Bıraktı” oyunuyla, geçtiğimiz sezonun konuşulan oyunlarından birini yapan ekip, bu sene yine Ferdi Çetin’in yazdığı, Kayhan Berkin’in yönettiği oyunla bir sanatçının yeni bir yaşama tutunuşunu bizlere anlatıyor. 

Afife Tiyatro & Zorlu PSM – Afife: Sezonun en iddialı ve ses getirecek yapımlarından biri de Afife… Tiyatromuzun en önemli karakterlerinden biri olan, “ilkler” listesinde adını anmadan geçemeyeceğimiz Afife Jale’nin çalkantılı hayatından ve ilginç kişiliğinden kesitler sunacak olan özgün metnin altında Selin Cankı Ceylan’ın imzası var. Rejisörlüğünü Serdar Biliş’in yaptığı ve Afife rolünde tanınmış oyuncu Demet Evgar’ı izleyeceğimiz oyunun kadrosunda Tilbe Saran, Necip Memili, Bora Akkaş, İdil Sivritepe, Bedir Bedir, Orkuncan İzan, Atılgan Gümüş, Ekremcan Arslandağ, Öyküsu Okur, Basma Seiba ve Bilge Çınar yer alıyor. Dansçıların, müzisyenlerin ve koronun da olacağı bu büyük prodüksiyon, 14 Eylül’de prömiyerini gerçekleştirdi. Ne yazık ki oyuncularının dizi setlerindeki yoğunluğundan ötürü ayda sadece birkaç kez sahnelenecek bu oyun, umarım gösterişli bir prodüksiyon ve şöhretler geçidi olmakla kalmaz.

Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment – Aşk Biter mi?: Hem başarılı hem de kadrosunda yer alan ünlü simalardan ötürü sezonun en çok rağbet görecek yapımlarından olacağını tahmin ettiğimiz “Aşk Biter mi?” oyununda Kerem Alışık ile Evrim Alasya ikili olarak karşımıza çıkıyor. Serhat Yiğit’in kaleme aldığı oyunun reji koltuğunda ise usta yönetmen Işıl Kasapoğlu var. 

DasDas – Ayna: Bu yıl yedinci yaşını kutlayan DasDas, yeni sezonu Ayna ile açacak. İngiliz yazar Sam Holcroft’un ünlü oyunu Ayna, İlham Yazar’ın rejisiyle Türkiye’de ilk kez DasDas’ta sahnelenecek. Oyun; çok eğlenceli, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bir düğün davetiyle başlarken oyun içinde oyunun anlatıldığı bir iş... Oyuncu kadrosunda Aytek Şayan, Barış Gönenen, Begüm Akkaya ve Sarp Akkaya var.

D22 – Herkesin Bildiği Sırlar: Yazar ve yönetmen Yavuz Özkan’ın ‘90’lı yıllarda çok ses getiren filmi olan “Büyük Yalnızlık”tan sahneye uyarlanan oyun, izleyenleri bir evliliğin son gecesine tanık ediyor. Kadın-erkek ilişkileri ve aile olmak konusunda derin bir sorgulamaya götüren eser, Edip Tepeli’nin rejisine emanet… Oyunda Ayşecan Tatari ile Emir Çubukçu rolleri paylaşıyor. Ekim’de prömiyer yapacak olan oyun, daha önce film versiyonuyla belli bir çıtaya oturmuş bir yapımdan uyarlanması hasebiyle dikkatleri üzerine çekecek gibi duruyor.

Başıbozuk Tiyatro – Aramızdaki Mesafe: Yeni bir ekip olan Başıbozuk Tiyatro, ilk oyunlarıyla bu sezon seyircinin karşısına çıkıyor. Tek kişilik bir oyunla tiyatro dünyasına “merhaba” diyecek olan ekip, yine değinilmesi son zamanlarda moda olan Türkiye’deki tarikat ve cemaat olgusuna parmak basıyor. Bülent Gültekin’in yazıp oynadığı oyunu, Gülhan Kadim yönetiyor. 

Teatro Rudius – Bayanlar Baylar! Dario Moreno: Son dönemlerin üretken yazarlarından biri olan Kosta Kortidis, bu sezon da kendi kurduğu tiyatronun bünyesinde yeni bir oyunla sahnelerdeki yerini alıyor. Bu kez, müzikli bir temsille perdelerini açacak olan grubun oyuncu kadrosunda Kosta Kortidis, Dilara Tabak, Hazal Akyürek, Alp Balkan, Akın Kaplan, Alper Arık, Özlem Alpözü ve İlkay Özşen yer alıyor.

Keyifli bir sezon olması dileğiyle; iyi seyirler…

Anahtar Kelimeler: sezon, yeni sezon



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir