Shaubühne Falk Richter'in Fear Oyunu İncelemesi
2017.09.16 00:00
|
Güncelleme: 20.09.2017 07:28
|
|
Berlin Shaubühne’nin birbirinden iddialı yapımlarından birisi de bu sezon Falk Ricther’ın yazıp yönettiği Fear adlı oyunuydu.
SHAUBÜHNE FALK RİCHTER’IN FEAR OYUNU İNCELEME VE ELEŞTİRİSİ
Berlin Shaubühne’nin birbirinden iddialı yapımlarından birisi de bu sezon Falk Ricther’ın yazıp yönettiği Fear adlı oyunuydu. Adından da anlaşılacağı gibi günümüzde modern toplumun bizlere getirdiği yeniliklerle birlikte insan üzerinde oluşturduğu tüm korkular, anksiyetelerin işlendiği bir oyundu. Falk Ricther’i takip eden sanatseverler bilirler; özellikle son yıllarda yazdığı ve Shaubühne’de yaptığı oyunlarla kendinden son derece söz ettiren başarılı bir çağdaş yazardır. Ayrıca oyun içerisindeki metinde var olan kavramları yerinde göstergelerle son derece net rejiler yapabilen başarılı bir yönetmendir. Bu oyunda da kurduğu atmosferde yaklaşık iki saat boyunca izleyenleri oyunun içerisinde bir yerlerde oyun sonuna kadar nefessiz bir deneyime çıkarıyor.
İlk olarak metni incelediğimizde oyun Almanca sahnelenirken bazı günler İngilizce üst yazı ile sahneleniyor. Oyundaki en can alıcı tiratlar ise İngilizce olarak sahneleniyor. Oyun konu itibariyle aidiyet, milliyet, din, dil, kültür, cinsiyet ve cinsel kimliğin geleneksel, normatif tanımları terk edilmiş ve bireysel olarak yeniden tanımlanıyor. Bildiğiniz ve kafanızda tanımladığınız bazı kavramları oyunda yeniden tanımlıyor. Ayrıca oyun metni dramatik bir oyun metni olmasına rağmen büyük oranda post-dramatik öğeler de taşıyor. İşte o post dramatik performansların sahnelendiği esnada adeta bir bilinç altı savaşı sahneye taşınıyor. Zihinde birçok insanın yaşadığı anksiyete, korkuların hepsi sahne üzerinde tekrar seyircilere sunuluyor.
Oyuncuların performansları ise gayet başarılı ve ciddi bir kondisyon gerektiren cinstendi. Yaklaşık iki saat boyunca oyundaki erkek oyunlarından kadın oyunculara kadar normal bir oyuncudan değil sporcudan bile beklenemeyecek fiziksel tiyatroyu andıran mizansenlerle seyirciyi kendilerine hayran bıraktılar. Ve sahne üzerinde marker bantları ile belirlenmiş yaklaşık 200 kadar “CUE” vardı. Bütün bu “CUE”ları belirlemek zihinde tutmak ve bununla birlikte bir oyuncu olarak anda kalmak büyük bir çalışmayı, çok uzun bir prova sürecinin göstergesiydi.
Yönetmen olarak Falk Richter ender bir prodüksiyona imza atmıştı. Kurduğu oyun atmosferi oyun metni ile birebir örtüşen ve metindeki tüm kavramları farklı farklı göstergelerden harmanladığı rejilerle izleyenlerin zihnine kazıdı. Bu durum şöyle açıklanabilir; hiç dil bilmeyen birisi ya da işitme engelli birisi bile söylenilen replikleri duymadan oyunun anlatmak istediği her şeyi %80 net bir şekilde izleyerek anlayabilirdi. İşte başarılı rejide bu değil midir? Bazen izleyip sıkıcı diye tabir edilen oyunlarda “iki saat boyunca konuştular ama bir şey anlamadık” yorumu yapıldığı zamanda o oyundaki eksiklik bu değil midir? Katie Mitchell’in “A Handbook fort he Theatre” adlı eserinde üzerinde durduğu “action” eylem kavramını son derece iyi bir şekilde kullanmıştı. Ayrıca Falk Richter Katie Mitchell ile de sonra derece yakın arkadaştır. Yine metin içerisindeki Katie Mitchell’in “event” olarak tabir ettiği olay değişimleri farklı farklı göstergelerle reji yapılmış seyircinin oyunu dikkatle takip edip olay kaçırmadan anlatılmak isteneni net bir şekilde anlaması sağlanmıştı.
Oyunun ışık uygulaması, ve diğer kullanılan cihazlar, sahne üzerinde kullanılan hava kompresörü, multimedya kullanımı ise oyunu ayrı bir izlenilir kılıyordu. Sahnede oyun esnasında o sahneyi tamamlayıcı olarak arkada kullanılan multimedyalar ise oyuna ayrı bir derinlik ve gerçeklik katıyordu. Şuanda bazı alışveriş merkezlerinde olan sanal gerçeklik platformlarının daha büyük halini ve gerçekçi olarak oyunun içerisinde seyirciler deneyimleyebiliyordu.
Genel itibariyle her zaman iyi işler ortaya koyan Shaubühne’nin bu sezonunun gözdelerinden birisi Falk Richter’ın Fear oyunuydu. İmkanı olan ya da yolu Berlin’den geçen tüm sanatseverlerin deneyimlemesi gerekn bir oyun; Fear oyunu. Önümüzdeki sezon ise bu oyunla dünya turnesine çıkacaklarını fuayede oyunun reji asistanlarından öğrendim.
Yasin ÇETİN
0 Yorum