Haldun Dormen'le Yıllar Sonra Tiyatromuzun Buluşması (Tiyatro Kedi / Kibarlık Budalası)
Tiyatro Kedi, Türk Tiyatrosu için çok önemli bir grup. Dile kolay, neredeyse bütün çağdaş tiyatro tekniklerini bizlere izletmekte kararlılar. Bu kararlılık salonlarının doluluğu ile doruk noktasına ulaşıyor. İpek Kadılar Altıner’ in her oyunda ayrı bir yeri var. Sayın Altıner ya müziklere yazılan şahane sözlerde ya da oyunun sahneye uyarlanışında karşımıza çıkıyor. Tiyatro Kedi oyunlarının sahnede görünmeyen kahramanı kendisi. 8 yıl aradan sonra Türk Tiyatrosu’ nun Usta Oyuncusu Haldun Dormen’i karşımıza çıkarması da tiyatromuz için çok büyük bir hamle…
'Kibarlık Budalası’ nı sahneye uyarlayan İpek Kadılar Altıner, muhteşem bir uyarlama ile izleyenleri kahkahaya boğuyor. Elbette bu komedinin oluşumunda Büyük Usta Haldun Dormen’ in katkısı çok büyük. Velhasılkelam, ‘Kibarlık Budalası’ herkesin görmesi gereken bir komedi.
Moliere’ in oyunu ‘Kibarlık Budalası’ 17 yüzyıl Fransa’sında geçiyor. Cahil, saf ama çok zengin bir adam olan Mösyö Jourdain’in (Haldun Dormen) bir tek amacı vardır :Asilzade olmak.. Bunu gerçekleştirebilmek için her şeyi göze alır, anlamlı-anlamsız, yararlı-yararsız ama mutlaka masraflı her çabayı gösterir. Gülünç duruma düşer, alay konusu olur ama hiç yılmaz. Hedefi bellidir: Soylu sınıfa girebilmek, soylu bir Markiz’i (Dilek Aba) baştan çıkarabilmek için her şeyi yapmak ve biricik kızını (Elif Çakman) da mutlaka bir “soylu” ile evlendirmek. Oysa kızı bir başka gence aşıktır. (Oral Özer) Moilere, yarattığı bu olağanüstü tiplemenin etrafını, onu sömürmeye çalışan Kont, (Tarık Papuççuoğlu/ Atılgan Gümüş) ayakları yere basan karısı (Özlem Çakar), sağduyunun ve samimiyetin temsilcileri hizmetçi (Ebru Cündübeyoğlu) ve uşak (Abdül Süsler) ile besliyor.
Oyunun bu güzel anlatımının ardından oyundaki teknik kısımlara bakar isek;
Oyunu sahneye Hakan Altıner koymuş. Başarılı bir yönetim anlayışı var ortada. Geniş güzel bir salonla sahneyi zengin göstermesi, anlatılan konu ile dekoru pekiştirmiş. Oyuncuların arka kısımda beklemeleri ve olayın her anına müdahale etmeleri, oyunu ikili diyalogların sıkıcılığından kurtarmış. Özellikle de Haldun Dormen ile Atılgan Gümüş arasında geçen konuşmalarda oluşan komedi, arka kısımdan olaya karışan oyuncularla çok daha komik hale dönüşüyor.
Oyunun uyarlamasını yapan İpek Kadılar Altıner yine tiyatromuzu aydınlatıyor. O’ nu Tiyatro Kedi oyunlarındaki aşk müziklerine yazdığı güzel sözlerle hatırlıyoruz. Tiyatronun doğasını çok iyi biliyor. Sahnenin her alanında son derece başarılı. Bu oyunda da komediyi grubun tamamına yaymış. Haldun Dormen’i grup lideri haline dönüştürmüş.
Türkan Kafadar kostüm tasarımını yeniden ele almalı. Kadınların üzerine giyindikleri dönemi anlatmaktan çok uzak. Özellikle geniş fırfırlı eteklerin telle örülü çevreleri oyuncuların hızlı hareket etmelerini engelliyor. Çok ağır elbiseler onlar. O elbiselerin bel kısımları neden ince değil? O dönemi iyice irdelersek eğer, kadınların bel kısımlarını çok sıkı bağladığını görürüz. Erkeklerin giyindikleri normal. Dönemi yansıtıyor. Haldun Dormen’ in ve Atılgan Gümüş’ün kostümleri çok şık. Dekor Tasarımı’nı yapan Gizem Gürsel ve Sedef Kermen sade yapılarla oluşturdukları tasarımla konunun ön plana çıkmasına neden olmuşlar. İkisi de son derece başarılılar.
8 Sene Aradan Sonra Haldun Dormen Sahnelerde
Mösyö Jourdain rolünde sahneye çıkan Haldun Dormen için yazılacak o kadar güzel cümleler var ki… Bir defa o yaşında temposundan ödün vermeden rolünü sürüklüyor. Zengin olan, fakat kültürel zenginliği bir türlü yakalayamayan Mösyö Jourdain’ in ruh halini naif bir üslupla oynuyor. Komediyi abartmıyor. Seyirci Haldun Dormen’ i sahnelerde görmeyi istiyor. Dilerim bizlerden hiç ayrılmadan sahnelerde devamlı kalır.
'Kont’ rolünde oynayan Atılgan Gümüş, Mösyö Jourdain’ in parasını soyan ve o’nu soylu sınıfına sokmak için kandırıp bir Markiz’le evlendirme hayalleri içinde avutan dolandırıcı karakteriyle pek uyuşamasa da, elinden geleni yapıyor. Bu rol Değerli Atılgan Gümüş için olmamış. Öncelikle cin fikirli görünüm onda yok. Durarak oynuyor rolünü. Kont rolünü dönüşümlü oynadığı Tarık Papuççuoğlu için bu rol biçilmiş kaftan. Sayın Gümüş’ün çabası önemli…
Ebru Cündübeyoğlu, Haldun Dormen’den sonra ön plana çıkan ikinci isim. Hizmetçiyi oynarken, saf görünümünün altında yatan cin fikirli karakter durumunu ortaya çıkarmış. Rolünü severek, hissederek sergiliyor. Markiz’de Dilek Aba’ nın yüz hatları çok güzel. Mimiklerini doğru biçimde kullanıyor. Mösyö Jourdain’ in yaptığı akıl almaz kibarlık hatalarında yarattığı şaşkınlık komedi olgusunu güçlendiriyor. Elif Çakman’ ın çıtkırıldım tavırları ve olağandışı şaşkınlıkları da komedinin bir başka tamamlayıcısı. Mösyö Jourdain’ in karısını oynayan Özlam Çakar da grup içinde çok iyi.
Kibarlık Budalası, sezonun 2. döneminde sahnelerimizde yer buluyor. Tiyatro ödülleri dağıtan jürilerin çoğu bu gösterimi izlemeden oylamalarını yaptıkları için tiyatro adına çok şey kaybetmiş oluyorlar. Oyun dilerim gelecek sezon da aynı kadro ile gösterimlerini sürdürür. Büyük Usta Haldun Dormen’i ve sonra bu denli kaliteli bir ekibi bizlere sunan Tiyatro Kedi’ye sonsuz teşekkürler.
Oyun, 27 Nisan 3 Mayıs tarihlerinde Cevahir Megaplex Sahnesi’nde.
Anahtar Kelimeler: Kibarlık Budalası, tiyatro kedi
0 Yorum