MAKALELER

Beklerken - Tiyatro Oyunevi

2008.05.05 00:00
| | |
3368

Türk insanın tuhaf hikayelerini sunuyor tiyatro severlere.

Tiyatro Oyunevi, Mahir Günşiray'ın yönetiminde dünyaya öteki olmanın dar penceresinden sesleniyor. Beklerken, Avrupalı olmanın getirdiği bir takım sorumluluklarla beraber, kasaba kültürüne sıkışmış insanların maceralarını içinde barındırıyor. Mahir Günşiray, küresel dünyaya ayak uyduramamış, global yaşam kurallarını bilmeyen ve kültür yozlaşması yaşayan Türk insanın tuhaf hikayelerini sunuyor tiyatro severlere. Bu sunum şu anda içinden geçtiğimiz siyasal ve kültürel konsepti yansıtması açısından çok mühim özellik gösteriyor. 
 

    Tiyatro Oyunevi'nin Türkiye Tiyatrosu'nda çok önemli bir misyonu var. Türk ve Avrupa’lı yazarların oyunlarını ve de uyarlamalarını İstanbul ve Türkiye’nin “geri kalanında” sahneleyen ; devletin tiyatro anlayışı dışında “new plays outside the state theatre system” yeni oyunların yapımcısı olan bir tiyatro, Oyunevi. Mahir Günşiray siyasal gündemden kopmayan anlayışını her daim oyunlarına yansıtıyor. Yenilik kavramını zengin dünya fikirleriyle ortak noktada birleştiriyor. 
 
    Beklerken, şehrin sokaklarını, meydanlarını ve diğer unutulmuş güzelliklerini araştıran, göçmenlerin çevrelerini Avrupalı olmak kimliğini sorgulayan bir oyun. Oyunda ellerinde çantaları, halıları, radyoları, tahta valizleriyle evlerini yanlarında taşıyan insanlar görüyoruz. Türkiye'den yola çıkan bu insanlar soluğu Avrupa'nın her hangi bir şehrinde alıyorlar. Ya da kendi dar dünyalarında o şehirlere girmek için bekliyorlar. Kasaba kültürü ile yola çıkarak modern dünyanın getirileriyle kucaklaşmak adına kültürel değişim yaşayanların çarpık hikayeleri oyunun temel konusunu oluşturıyor. 


     Godot 'u beklerken oyunundan esinlenilerek oluşturulan metinin orjinal ilk hali Avrupa'yı Beklemek olarak tasarlanmış. Fakat dramatik alanda kültürel yozlaşma fikrinin ağır basmasıyla oyun Beklemek adı ile daha geniş anlamda şekillendirilmiş. Doğu kültürünün içe dönük anlaşılmaz yapısını eleştiren gösteri, değişimin küresel bütünleşme ile başlayacağını anlatıyor. Elinde kemençesi, davulu ve sazı ile yabancı yabancı hayata bakan insanlar, öz kültürlerini kaybetme korkusu (!) ile yaşantılara adapte olamıyorlar. Son dönemde Avrupa Birlliği'nin demokratik reformlarını uygulamakta geciken Türkiye gerçeğini düşünürsek, oyunda insanların neden 'öteki' olarak yalnızlık çektiklerini anlayabiliriz. Reformlar uygulanırken bir takım zihniyetlerin kültürümüz yok oluyor çığırtkanlığı da 1 saat kadar süren oyunu daha bir anlamlı hale dönüştürüyor. Kültürlerin değişerek yeni boyutlara dönüşeceğini düşünmek bir takım zihniyetlerin işine gelmiyor.. Avrupa bizi içine almaz, kültürümüz yok olur gibi saçma düşünceler ışığında, oyun jakoben kafalara da sistemli eleştiri sunuyor. Mahir Günşiray gösteriyi tam olarak bu mantık çerçevesinde düzenlemese de, konunun gidişi oyunun anlatmak istediğini çok yönlü düşüncelere sürüklüyor. 
 
    Gyunda Ayça Damgacı, Bedir Bedir, Zekeriya Karakaş, Olcayto Art, Özge Metin rol alıyor. Sazlarla, davullarla, kemençelerle Türkiye' nin çeşitli kültürünü gösteriyorlar bizlere. Lazlar, Kürtler, Türkler... Ve bir çok kültür sahnede türkülerle, yaşantı örnekleriyle hayat buluyor. Değişim beklenirken içe dönük korku yaşayan insanların resmini çok iyi çiziyorlar. Seyirlik gösterilerle izleyenleri büyüleyen oyuncular, Günşiray'ın gösterdiği kültürel değişim korkusunu yerinde analizlerle seyirciye aktarıyorlar. Mahir Günşiray, oyuncularını çok doğru seçmiş. Birbirinden yetenekli oyuncular grup olarak büyük bir başarı gerçekleştiriyorlar. Ötekileşme, yabancılaşma, yozlaşma kavramları çalınan her enstürmanın tınısında hissediliyor. 


     Beklerken, değişen dünya koşulları ışığında kültürlerin değişmeye mecbur olduğu gerçeğini bizlere yansıtıyor. Bir yerde kabuğuna sıkışıp yaşayarak yenilikleri bekleme fikri, fikirsel olarak çürütülüyor. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında sahnelerimizde yer alan gösteriyi izleyerek kendinizi de oyun içinde görebilirsiniz. 

Anahtar Kelimeler: Beklerken, Tiyatro Oyunevi



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir