MAKALELER

Üç Kişi - Tiyatro Artı

2011.10.25 00:00
| | |
4245

Oyun ayrıca 1950 yılında dünya sinema tarihinin gelmiş geçmiş en büyük yönetmenlerinden Akira Kurosawa tarafından...


Dahi Yönetmen Akira Kurosawa Mekan Artı’da!

Tiyatro Artı, tiyatro sahnesinde şimdiye dek yapılmayan özel çalışmalarla seyircisine bambaşka dünyalar sunuyor. Geçtiğimiz yıllarda ‘Tek Seyircilik Tiyatro’ konseptini hayata geçiren topluluk, elde ettiği büyük başarıyla, yine aynı konsepte uygun başka bir çalışmayı ele almış. Japon öykü yazarı Ryūnosuke Akutagava’nın “Çalılıklar Arasında” ve “Rashomon” adlı öykülerinden yola çıkan Ufuk Tan Altunkaya, “Üç Kişi” adını verdiği oyununu birbirinden yetenekli ekibiyle sahnelemeye başladı. Oyun ayrıca 1950 yılında dünya sinema tarihinin gelmiş geçmiş en büyük yönetmenlerinden Akira Kurosawa tarafından “Rashomon” adıyla beyazperdeye aktarılmış, sinema eleştirmenleri tarafından öylesine beğenilmiş ki, film oscar alamayı başarmış. 

“Üç Kişi” Hayatın Ta Kendisi! 

Bir saatlik bir öykü hayal edin. Sadece size sunuluyor. Toz bulutları arasında sahneye giriyorsunuz ve bir otel odasında işlenen cinayetin tanıkları, kişileri karşınıza geçiyor. Suskunsunuz! Size sadece olayları izleyip, cinayeti araştırmak kalıyor. Herkesin cinayetle ilgili br fikri var. Görünen gerçekleri, görünmeyen öteki yüzleri, parçalanmış duyguları, yalanları, yaralanmış bedenleri adım adım sahnede gezinirken izliyorsunuz. Siz bir koltukta değilsiniz. Oyuncular sizi olmak istediğiniz koltuğa doğru sürüklüyor. Flu sahnede sadece siz ve bir cinayet!... 

Konu, otel odasında işlenmiş cinayetle başlıyor. Adım adım ilerlerken karşınıza cinayeti gören ya da gördüğünü iddia eden kişiler çıkıyor, ama çok büyük ayrıntıyla... Aslında kimse ne gördüğünün, yaşadığının farkında değil. Ortada ölen insanın niçin öldüğü, kim tarafından yok edildiği, ne amaçla başına böylesi felaket geldiği tam anlamıyla muamma! Hayatın içinde duygularımızla, kendi dar bakış açılarımızla çıktığımız bu yolculuk, içimizdeki nefreti, sevgiyi, acıyı ortaya çıkarırken, “Üç Kişi”; ‘evet, yaşamın ta kendisi yanı başında!’ diye sana sesleniyor!
 
Ufuk Tan Altunkaya, dahi Japon Yönetmen Akira Kurosawa’ nın “Rashomon” filmini kendisine çıkış kapısı olarak seçmiş. Öyküyle birebir paralellikte kurulan dramatik yapı bazı noktalarda benzerlikler gösterse de, Türkiye şartları için yapılan uyarlama şahane olmuş! Oyun başladıktan sonra insanı gizemli ruh haline sürükleyen etkileyici müzik, akabinde perdeye yansıtılan görüntülerde karşımıza çıkan Mehmet Ali Alabora, Ayça Damgacı, Şebnem Sönmez, Suat Sungur etkileyici konuya giriş yapan seyirciyi hızla cinayetin içine sürüklüyor. Ufuk Tan Altunkaya’ nın yönetim başarısı yeniyi korkusuzca deneme anlayışından geçiyor. Kendisi için, Oscar Ödüllü Japon Yönetmen Akira Kurosawa tarzının tiyatrodaki yansıması diyebiliriz. 
 
Ufuk Tan Altunkaya ve Didem Kaplan ikilisinin oyun kurgusunu şekillendirmelerine ayrıca değinmek gerekli. Dar koridorlardan sisli odalara yaptığınız yolculuk konudaki gizemi kat be kat arttırmış. Kararın seyirciye bırakılması müthiş bir düşünce. Akira Kurusawa’ nın “basit bir senaryodan sonuç elde edemezsiniz, önemli olan yönetmenin sağlam rejisidir” sözü, oyunun tüm yapısı için birebir doğru! 

Arda Çetinkaya, Cihan Esen, Neşem Akhan üçlüsünün performansı genel anlamda iyi. Özellikle Neşem Akhan’ ın gizemli kadın betimlemesi yerli yerinde. Role çok iyi oturmuş. Gösteriye dahil olduğunuz andan itibaren oyuncuların sizle kurduğu ilişki insanın kanını donduruyor. İçerideki korkunç sessizliğin patlamasını oyuncularda yaşıyorsunuz. Arda Çetinkaya ve Cihan Esen grup içi dinamikleri ellerinde tutuyorlar.
 
Mekan Artı, alternatif tiyatro kavramını bütünüyle gerçekleştiriyor. Bugüne dek denenmemiş tiyatro teknikleri, konuları, sahnelemesi Tiyatro Artı’ nın sahnelerde yarattığı değişimin çok önemli olduğunu bizlere gösteriyor! Bugüne dek izlemediğiniz, bilmediğiniz bir oyun Mekan Artı’da seyircisi için hazır... Gösteriyi mutlaka izleyin, ömrünüzde bir ilki yaşayacaksınız... 

Mekan Artı; Üftade Sokak, 34377 Harbiye, Turkey 

Tel: 0212 2245756

Anahtar Kelimeler: tiyatro artı, mekan artı, üç kişi



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir