MAKALELER

Müzikaldeki Hayalet - Tiyatro Kedi

2010.11.24 00:00
| | |
3821

1925 yılından başlayarak 2005 yılına dek filmlere konu olan 'Operadaki Hayalet', bu sefer izleyene 'komedi' unsuru yüklenerek sunulmakta...

    Müzikalitenin Ruhu Profesyonelliğin İnceliği   

    Tiyatro Kedi, Jack Sharkey ve Dave Reiser'in yazdıkları “Müzikaldeki Hayalet” oyunu ile seyircisi karşısına çıkıyor. İpek Kadılar Altıner'in sahneye uyarladığı ve şarkı sözlerini yazdığı oyun; çeşitli müziklerin harmanı pop müzikalden oluşmakta. 'Operadaki Hayalet' in ana unsurlarından oluşan müzikalin çekiciliği, konunun teatral tarihin çok ince noktasında durmasından anlaşılmaktadır. 1925 yılından başlayarak 2005 yılına dek filmlere konu olan 'Operadaki Hayalet', bu sefer izleyene 'komedi' unsuru yüklenerek sunulmakta. Tiyatro Kedi, İpek Kadılar Altıner'in uyarlamasıyla sahne başarısında zirveye çıkmış gözüküyor. 
 
    Müzikalin Konusu

    New York'ta eski bir opera binasından dönüştürülmüş dar bütçeli bir tiyatro. Hayalleri büyük ama bütçesi çok küçük üç genç tiyatrocu tiyatro yapacak parayı toparlamak için bir süreliğine tiyatroda konserler düzenliyorlar. Üçü de müzikal tiyatro bölümünden mezun Tenor Gaston (Atılgan Gümüş), Soprano Pristine (Elif Çakman) ve Bariton Bubby (Erez Ergin Köse) konserlerde dans edip şarkı söyleyerek tüm hünerlerini gösterseler de ünlü bir kadın solist olmadan yeterli bileti satamıyorlar. Farklı gecelerde, farklı türlerde şarkı söyleyen beş ayrı ünlü solistin yarattığı karmaşayla başa çıkmaya çalışan tiyatrocuların en büyük sıkıntısı ise konuk solistleri kaçırmaktan keyif alan Hayalet (Deniz Türkali). Unutulmuş operanın, yaklaşık üçyüz yaşındaki ve öldüğünün farkında olmayan Hayalet'i ile öldüğünün fena halde farkında olan sadık giydiricisi Eleanore'u (Dilek Aba) uzun süre tiyatro çalışanı sanan oyuncular, Gaston'un ünlü solistlerden Gloria'ya (Demet Tuncer) aşık olmasıyla birbirinden komik durumlara düşüyorlar.
 
    Oyunu yöneten Hakan Altıner, opera binasında geçen öyküyü sahneye aktarırken zekice işler gerçekleştirmiş. Opera sahnesi ile kulisler arasında geçen olaylarda, sahne önünü de oyuna katarak; sahneyi geniş çapta yığılmalardan kurtarmış. Sahne önüne koyduğu (sağlı sollu) kulisler, izleyeni de komedinin içine hızlıca sokuyor. Sahnenin iki uç kısmına kapaklı kulis ve oda koyarak, konunun hızlıca ilerlemesine olanak tanımış. Böylelikle sahnede kalabalıklar oluşmadığı gibi, danslarını gerçekleştiren oyuncular da başarılı performans ortaya koymuş oluyorlar. Barış Dinçel'in oluşturduğu bu tasarımlar, Hakan Altıner'in yapmak istediğini de apaçık ortaya çıkarıyor. Sayın Dinçel bu tasarımı ile bu yıl ki 'Tiyatro Ödülleri'ni zorlayacağa benziyor…
 
    Oyunun kritiğinde en önemli noktayı Cenk Taşkan oluşturuyor. Bestelerinin güzelliğine, İpek Kadılar Altıner'in şahane sözleri de eklenince; müzikaldeki aşk bir anda 'Moulin Rouge' müzikalini hatırlatıyor. Özellikle de Demet Tuncer'in 2. perdede söylediği 'Unutsam Seni' adlı parçanın sözleri son derece büyüleyici idi. Bestelere söz yazmanın ötesinde, olayı yaşayarak duyguyu anlatmak; aşkın lirik tadını doruğa ulaştırıyor. Önder Bali yönetimindeki 7 kişiden oluşan orkestranın da oyuna katkılarını unutmamak lazım. 
 
    Oyunda, Usta Oyuncu Deniz Türkali operada öldüğünden habersiz yaşayan hayaletin ruhunu canlandırıyor. Yüksek tempo içinde başarılı bir gösterim sunuyor. Tablonun içinde yaşayarak, operaya gelen sanatçıları korkutup kaçıran hayaletin, ihtişamlı duruşunu izleyene çok güzel aktarmış. Hayaletin sadık giydiricisi 'Eleanore' rolündeki Dilek Aba'nın müzikallere katılması ve tempo içinde ince espiriler oluşturarak müzikler söylemesi hoş olmuş. Fakat bazı anlarda diğer oyuncuların arasında fazla kalıyor. Bu durumda -az da olsa- dansın temposunu düşürüyor. 'Soprano Pristine' de Elif Çakman oyunun önemli oyuncularından… Sahnede başrol oynama hevesi içinde, operasının maddi kurtuluşu olarak kendisini görüyor. Oyunun dans ve müziklerinde çok çok başarılı. Ses tonundaki vurgulara hayran kaldım. Kıskançlık duygusunu sahneden iyi aktarıyor. Bariton Bubby'de Erez Ergin Köse, Atılgan Gümüş ile yapılan danslarda iyi bir ikili oluşturmuş. 
 
    5 ayrı karakterle (Shimoına, Amie, Dona, Gloria, Elizabeth) sahede yer alan Demet Tuncer için bütün övgüleri buraya yazmak gerekli. 5 ayrı karakterde inanılmaz başarılı. Söylediği şarkılarda -ki özellikle de- 'One Night Only' parçasını söylerken izleyenleri büyüledi. Bu parçayı Dream Girls filminde Beyonce seslendirmişti. Demet Tuncer, değişik aksanlarda konuştuğu İngilizce'si ile Beyonce'dan daha güzel seslendirdi diyebilirim bu parçayı. Özellikle de 'Tina Turner' ün şarkısını söylerken bir ara gözlerimi kapattım, sahnede Turner'in yer aldığını düşündüm. 'Can't Take My Eyes Of You' parçasının verdiği duygu yoğunluğunu seyirciye iyi aktarıyor. Bu parçayı Frank Sinatra'yı kıskandıracak düzeyde söylüyor. Oyunu baştan sona sürükleyen muhteşem bir oyunculuk ortaya koyuyor Sayın Tuncer. 
 
    Oyunun bir diğer önemli oyuncusu Atılgan Gümüş 'Tenor Gaston' da operasını kurtarmaya çalışan bir sanatçıyı canlandırıyor. Söylediği şarkılarda, seslendirdiği operalarda, danslarda, tempoda, karakter çözümlemesinde… Uzun lafın kısası sahnede yapılacak her ne varsa hepsini yerine getiriyor. Demet Tuncer ile çok güzel bir ikili oluşturmuşlar. 2001 yılında çekilen 'Moulin Rouge' müzikalinde başrolleri oynayan Nicola Kidman ve Ewan McGregor gibi adlarından epeyce süre bahsettireceğe benziyorlar. Bu ikili oyun içinde çok önemli yerde duruyor. Atılgan Gümüş bu oyun ile müzikallerin vazgeçilmez oyuncusu olduğunu duyuruyor. Türkiye'de ender rastlanır bir sese sahip. 
 
    Oyunda bir takım teknik sorunlar oluşuyor. Öncelikle yaka mikrofonlarından çıkan 'tiz' sesler, bazı parçaları gölgeliyor. Bu durumun ivedilikle düzeltilmesi lazım. Sonra pudra ile sahnede karakterlere gözüken hayaletin, pudrayı yüzüne sürmesi gerekirdi. Bu söylediklerim oyunun başarılı gösterimini kesinlikle gölgelemedi. Her oyunda oluşabilecek küçük aksaklıklar bu gösterimde de meydana geldi. Hakan ve İpek Altıner'in Türk Tiyatrosu'na sundukları oyunlar son derece üst düzeyde. 'Müzikaldeki Hayalet' İpek Kadılar Altıner'in muhteşem şarkı sözleri ile izleyicisini bekliyor. Sezonun muhteşem müzikalini kaçırmamanızı öneririm.

Anahtar Kelimeler: Müzikaldeki Hayalet, Tiyatro Kedi



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir