MAKALELER

Gayrı Resmi Hürrem - Eskişehir Şehir Tiyatrosu

2011.04.11 00:00
| | |
5821

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, "Gayri Resmi Hürrem" oyunuyla...

Eskişehir Rüzgarı İstanbul a Damgasını Vurdu!..
 
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Özen Yula nın yazdığı ve Gökhan Soylu nun yönettiği "Gayri Resmi Hürrem" oyunuyla İstanbul da tiyatro severlere müthiş bir gösteri sundu. Daha önce Devlet Tiyatroları da dahil olmak üzere birçok tiyatroda oynanılan oyun, bu sefer kalitesini bir adım ileriye götürmüş. Hürrem Sultan ın Osmanlı tarihine hükmeden ihtiraslı hayatı oyunun temelini oluştururken, Özlem Boyacı ve Özlem Baykara sahnede harikalar yaratıyorlar.


 
Vakanüvist Tarihin İçinde Çıldırmış Bir Kadın!
 
Özen Yula nın Türkiye deki tiyatro yaşamına katkılarını düşünürsek, ne denli önemli bir kalem olduğunu anlarız. Yazar, bugüne dek eserlerinde denenmemişi denemek; gerçekleşmemiş olayları sahneye taşımak için gayret sarf etmiş ve buna inatla devam ediyor. Gayri Resmi Hürrem, Özen Yula oyunları içinde bambaşka bir noktada duruyor. Şimdiye dek Kanuni Sultan Süleyman dönemi ile ilintili yazılan eserlerde, Kanuni nin önünde yer alan bir kadını izliyorduk. Güçlü, kendinden emin, istediğini anında yerine getiren kadının özeline girmeye kimseler cesaret edemiyordu. Oyunda Hürrem Sultan ın yatak odasına giren yazar, delilik ve şizofreni arasında gidip gelen bir karakter motifi çiziyor. Çocukluk yıllarından başlayarak Osmanlı sarayına sultan oluşuna; sarayda dönen entrikaları tek başına göğüslemesine; aşkına bağlılık yemini ederken bir yandan sevdiği adamı düşünmesine, her olay en ince ayrıntısına kadar işlenmiş. Özen Yula, kendi hayal dünyasının verdiği güçle Hürrem i sıradan bir kadın haline dönüştürmüş. Ama bunu yaparken iktidar gücünü elinden bırakmayan kadının, kendi öz çocuğunu bile gözünü kırpmadan öldürülmesine izin vermesi detayını atlamamış.


 
Eskişehir Şehir Tiyatrosu nda Parlayan Bir Yıldız: Özlem Boyacı!
 
Eskişehir Şehir Tiyatrosu, genç kadronun verdiği güçle inanılmaz güzel işler çıkarıyor. Demokratik tiyatro ortamı, Yılmaz Büyükerşen gibi eşine az rastlanır Belediye Başkanı sayesinde günden günde meyvelerini veriyor. Özellikle tiyatronun Genel Sanat Yönetmeni Mete Ayhan dönemi, diğer hiçbir döneme benzemiyor. Mete Ayhan ın olağanüstü çalışma gayreti, repertuar seçimindeki zekice kararları tiyatronun önünü açmış. Böylesine genç ve zeki tiyatro sanat yönetmenlerinin mutlaka İstanbul da da olması gerekli! İstanbul Şehir Tiyatroları ile İstanbul Devlet Tiyatrosu na Mete Ayhan gibi isimler lazım. Keza seyirci artık her iki tiyatroya karşı mesafeli durmaya başladı.


 
Gösteride, Hürrem in iki ayrı karakterini izliyoruz. Birinci karakter -ki asıl olan- Hürrem Sultan ın yaşlılık ve delirmişlik hali. Sarayın tek hakimi olan Hürrem, geçmişi ile yüzleşir. Bu rolde karşımıza müthiş bir yetenek çıkıyor. Daha önceki Eskişehir yolculuğumda Dario Fo  nun "Açık Aile" sinde tanıdığım Özlem Boyacı, sezon içinde izlediğim en iyi 3 kadın oyuncudan birisi. Hürrem in şizofren halinde, ikili çatışmalarda, tiradlarında öyle performans ortaya koyuyor ki, insan oturduğu koltuğa çakılıp kalıyor. İnanılmaz bir yetenek kendisi. Özlem Boyacı yı sahnede daha önce izlemek isterdim. Fakat çokta geç kalmış sayılmam.


 
Özlem Baykara, Hürrem in gençliğini oynuyor. Karakter canlandırmalarında, kukla gösterilerinde, perde oyunlarında üzerine düşen ne varsa yapmış. Özlem Boyacı ile müthiş ikili oluşturmuş. Oyunu ikili diyaloglara boğmayan oyunculuğu çok iyi!
 
Oyunu yöneten Gökhan Soylu, Kanuni ile yeniçeri seslerini oyuna yerleştirerek dönemin içine girmiş. Hürrem üzerinden kurgulanan oyunu, Osmanlı nın dönemsel çatışmalarına kadar uzatmış. Ayrıca iktidar hırsını öylesine güzel işlemiş ki, her dönem Hürrem e benzer hikayelerin olduğu vurgusunu rahatlıkla görüyoruz. Dekor tasarımda da güzel işler yapmış. Kuklalar, gölge oyunları oyun içinde başka oyunlar yaratmış. Oyunun sürpriz sonunu buraya yazmıyorum. Herkesi şaşırtan son aslında tüm olayların başlangıcı!
 
Devlet Tiyatroları ile Eskişehir Şehir Tiyatrosu arasında imzalanan ikili anlaşma sonucunda, her iki tiyatronun karşılıklı biçimde oyunlarını sunması zekice düşünülmüş bir proje. Eskişehir Şehir Tiyatroları, tiyatro tarihimize damgasını vurmaya devam ediyor…
 

Anahtar Kelimeler: Gayrı Resmi Hürrem, Eskişehir Şehir Tiyatrosu



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir