Hazerfen'in Aklı Havada, Peki Tiyatronun?...
Bakırköy Belediye Tiyatroları, Ahmet Önel'in öyküsünü çıkış noktası yaparak, tarihin dönüm noktalarından sayılacak bir olaya eğilmeye çalışmış. Ali Yenel tarafından sahneye aktarılan “Aklı Havada”, geçmiş ile gelecek arasında köprü kurmaya gayret eden bir yapıt! Hazerfen Ahmet Çelebi' nin uçma merakını anlatan öykünün birçok yeri sorunlu. Yönetim alanındaki zafiyetin her noktada belirmesi, oyuncuların oyunu kurtarmak için perişan halde koşuşturmaları, Aklı Hava'da için birçok olumsuz nokta olduğunu gösteriyor bizlere.
Bakırköy Belediye Tiyatroları' nın kalitesini tartışmamıza gerek yok. Belediye tiyatroları arasında Türkiye'ye örnek teşkil eden yapının oyuncu kadrosu mükemmel isimlerden oluşuyor. Özellikle genç ve başarılı oyuncularla sezon yolculuğuna devam eden tiyatro, eşine az rastlanır kadronun verdiği güçle dimdik ayakta kalıyor! Ve bu kaliteli tiyatronun yaptığı her işin dikkatleri üzerine çekmesi bir tesadüf sayılmamalı. İyi ya da kötü, tiyatronun var olması için yürütülen çabayı kimselerin yadsımaması gerekli!
Aklı Havada, 17. Yüzyılda (4. Murat zamanı) Müslüman bir bilgin olan Hazerfen Ahmet Çelebi' nin kısa ama önemli hayat öyküsünü sahnelere taşımış (!) Dünyanın ilk uçan insanı olan Hazerfen Çelebi, 4. Murat ve geri kafalı yardakçıları tarafından nasıl ölüme sürükleniyor, konuda bu noktalar ön plana çıkarılmış (!) Sinemamızda, tiyatromuzda, romanlarda… kısacası sanatın her alanında defalarca kez tekrarlanan öykü, neden tekrardan sahnelerde? Bunu cidden merak ediyorum. Ayrıca günümüz dünyası ile sadece “baskı, sansür” anlamında bağlantı kurulması gerekirken, öyküyü güncelleştirme derdine düşen yönetmen bütün öyküyü altüst ediyor. İstanbul'un tarihsel tüm değerlerini ön plana çıkarma kaygısıyla hareket eden Ali Yenel, sahneyi kostüm, dekor cümbüşüne dönüştürmüş. Oyuncuların hareket alanlarını dağıtan bu anlayış, oyunun konusunu mahvetmiş. Her şeyi anlatma telaşına düşen yönetmen, merkezdeki öyküyü dağıtmışta dağıtmış…
Aklı Havada, Ahmet Önel'in kaleminden güncelleştirilmiş halde yazılmışsa, mutlaka ironisi bol göndermeleri içerisinde barındırmıştır. Öyküleri sahneye uyarlamanın zorluğu yine karşımıza çıkıyor. Ayrıca Can Atilla' nın İstanbul masallarıyla süslü müziğini böyle bir trajediye uydurmak akıl mantık işi değil!
Mükemmel Oyuncular!
Oyunun tek olumlu yanını oluşturan oyuncular, sahnede oyunu kurtarmak için büyük özveri gösteriyorlar. Hazerfen Ahmet Çelebi rolünde Alican Yücesoy, olağanüstü performansı ile tiyatro sahnelerinde parlıyor. Çok genç bir oyuncu olmasına karşın, Hazerfen'in umutlarını, duygularını harika aktarıyor. Ayrıca monologlardaki başarısı izleyenleri duygu seline sürüklüyor. 4. Murat'ta Ali Rıza Kubilay, heybetli görünüşüyle sahnede devleşiyor. Fakat o 4. Murat'ı ifade eden kostüm, 1. Murat'ı daha çok ifade etmiş. 4. Murat'ın tablosu dahi varken nasıl olurda böylesine kötü 4.Murat kostümü yapılır? Sefer Ağa'da Beytin Engin, ortamı dengelemeye çalışan karakterine konuşmasıyla, duruşuyla iyi bir yön vermiş. Ali Aziz Çölok, Dilara Yalçın, Çetin Etili, Tugay Mercan, Gözde Ayar, Bulut Akkale, Pervin Bağdat, İlkin Tüfekçi, Pınar Tuncegil, Fırat Yalçın, Canberk Çetin ekibi ayakta tutan diğer başarılı isimler. Ayrıca Burcu Özbak, Nilay Karaduman canlı keman performanslarıyla göz dolduruyorlar.
Hazerfen'in bir kukla ile uçuyor gösterilmesini, sahnedeki yunusları, Galata ve Kız Kulesi taşıyan oyuncuları, yönetmen dışarıdan bir göz olarak baksa, beğenecek mi merak ediyorum? Aklı Hava'da harika oyuncuları için görülmeye değer…
Anahtar Kelimeler: Aklı Havada, Bakırköy Belediye Tiyatrosu
0 Yorum