MAKALELER

Şimdi, hemen, daha yarın bile olmadan

2025.03.02 00:00
| | |
1745

Yeteri sayıda oyun oynayamıyorlardı mesela.Daha geçen gün kar yağışı nedeniyle bir temsil iptal edilmişti.


Oktay Kılınç'ı bu sezon " Absent ", " Şehrazat", " Sen Ölümünle Uğraşıyordun " adlı üç oyunda izledim. Farklı bir sahne sempatisi ve enerjisi vardı. Her genç, her yolun başındaki oyuncu gibi sıkıntıları, idealleri, bazen içine akıttığı gözyaşları da.

Yeteri sayıda oyun oynayamıyorlardı mesela.Daha geçen gün kar yağışı nedeniyle bir temsil iptal edilmişti.Sahne bulmak, seyirci bulmak, desteksizliği hissetmek zordu.Yine de kararlıydı, devam edecekti.

İzmir'de geçmişti yılları.Babasız, dede evinde büyümüştü.Dedesi hayatındaki ilk role modeldi aslında.Nejat Uygur, Kemal Sunal hayranıydı dedesi.

Oktay Kılıç askerden geldiği gün bir kavşakta buldu kendini.İç sesine kulak verdi.Evet, gülmek insanları mutlu ediyordu. O halde insanları güldürecek, düşündürecek, ağlatsa da güldürecekti.

Cadde boştu.Işıklar sönmüştü.Kararı kesindi.Gülümseyen sessizlikleriyle sahnede olacaktı.Müebbet hayal kırıklıkları umurunda bile değildi.

" Dans kursuna yazıldım.Sonrasında Buca Kent Konseyi Tiyatro Ekibi'nde amatör olarak çalışmaya başladım.İlk rol aldığım oyun ' Kadınlık Bizde Kalsın ' dı."

" Belli bir taklit yeteneğinin olduğunu fark etmiştim.Sahnefe olmak, insanları güldürmek, alkışlar iyi gelmişti bana...o alkışları dedemle, annemle, anneannemle paylaştım hep.İçim kıpır kıpırdı...küçük oyunlar yazdım, yönettim, oynadım.Hayalimde hep İstanbul vardı..."

Ve Uygur Sanat Tiyatrosu'na başvurdu Oktay Kılınç.Suha Uygur ile görüşmek üzere İzmir'den yola çıktığında, cebinde geri dönecek parası yoktu.Ama düşleri, amaçları vardı." İyilik Ağacı ", " Patron Çıldırdı " adlı oyunların teknik kadrosunda yer aldı, her işi yaptı, çocuk oyunlarında, hatta Burdur'da çekilen, " Ne Çıkarsa Bahtına Gayri " adlı bir sinema filminde rol aldı." Boşananlar Kulübü ", Almanya turnesi...derken Covid19 ile gelen kapanma dönemi.İşsizlik.Hayat ve hayal kırıklıkları.O çaresizlik hissi !

" Zor zamanlardı.Giderek sosyal sorumluluk projelerine yöneldim.Deniz Yeşil Mavi ile yolum kesişti.' Eşit Masallar ' adlı çocuk oyununda ' Vezir '  karakterini canlandırdım.Hastahanelerde, tedavi gören çocuklara oyunlar oynadık.m Onların bir tebessümüne yıldızlar yağdırmaktı amacımız.Bu arada Türkiye'de ilk kez 1,5 ile 3 yaş grubu çocuklar için Bebek Tiyatrosu'nu başlattık.Pedagog onaylı " Tren Bibi ", " Dinle Beni " gibi oyunları sahneye taşıdık.Yardımcı yönetmenlik yaptım, oynadım, teknik ekipte çalıştım.Yine bu dönemde Tiyatro PAS, Tiyatro Tezat'ta da görev yaptım..."

Ve Oktay Kılınç'ın hayatında 2024'de bir sayfa aralanır.Oda Tiyatrosu ve Kaan Erkam ile yeni bir yolculuğa çıkar.

Kaan Erkam’ın yazdığı, Neşe Aydınlar’ın yönettiği, Derya Deniz Taş ve Oktay Kılınç'ın ' Ezgi ' ve ' Savaş ' karakterlerini yaşar kıldığı " Absent " adlı oyun 21 Ekim 2024 tarihinde izleyici ile buluşur.

Hemen sonrasında Oktay Kılınç, belki bir başka rastlantı, Kamrah Şahlaei ile tanışır.

Kamran Şahlaei’nin yazıp, yönettiği, Pari Aştari’nin dilimize kazandırdığı, Oda Tiyatrosu’nun yapımcılığını, Sefa Eraslan’ın kostüm tasarımı, Sanaeh Parsa’nın kostüm uygulamasını ve Mashid Muhammedi’nin yönetmen yardımcılığını üstlendiği ” Şehrazat / Ya Masal, Ya Ölüm ” adlı oyunda Feyza Ayan, Niyazi Gezer, Oktay Kılınç ‘ Leylanur ‘, ‘ Ali Merdan ‘, ‘ Sultan ‘ karakterlerini başarıyla yorumlamışlar.

Kırkıncı gecenin gelini Leylanur, genç, ihtiraslı ve göz kamaştırıcıdır.Sarayın en sevilen, en güzel kadınefendisi olma hayaliyle yaşayan bu genç kadın, celladın yani Ali Merdan’ın kalbinde, giderek derin bir o kadar da karmaşık duygular uyandırır.

Sultan ve Ali Merdan satranç oyunu içindedirler, Sultan’ın tercihi sadece kara taşlardır.Beş yıldır rüya göremeyen Sultan, binbir arzusu, binbir hayali olan Leylanur’u sessizce ölüme yollar.

Oktay Kılınç için, hiç kuşkusuz, 24 Ocak 2025 akşamı da çok önemli bir tarihti.Daha önce İran'da premiere yapan, ödül kazanan " Sen Ölümünle Uğraşıyordun " ile yeni bir başarı yakalar.

Kamran Şahlai’nin yazıp, yönettiği, Pari Aştari’nin dilimize çevirdiği, Mahshid Motemadi’nin yönetmen yardımcılığını üstlendiği, 2014, 2015 yıllarında İran’da iki kez yılın oyunu ve 2024 yılında İran Uluslararası II.Mistik Tiyatro Festivali’ne seçilen, Shab Delan Uluslararası Tiyatro Festivali’nde ödüllendirilen ” Sen Ölümünle Uğraşıyordun ” da , Oktay Kılınç ' Aras  ' rolüyle dikkatleri üzerinde toplar.

Bundan sonrası mı ?

" Özel tiyatroların yaşadığı zorluklar, sahnesizlik, pek çok yetenekli oyuncunun iş bulamaması, yarım kalan ya da hiç başlanamayan projeler...evet, bu meslek bağımlılık, tutsaklık yaratıyor.Evet, bu mesleği yaptığımız için belki de deliyiz.Hatta deli değil, zır deliyiz.Ama tiyatro böyle birşey, işte.Hayatımda nice isyanlar, bekleyişler de olsa ...şimdi, hemen, daha yarın bile olmadan yeni bir role hazırım."

Anahtar Kelimeler: oktay kılınç, Sen Ölümünle Uğraşıyordun, Şehrazat, absent



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir