Salihcan Sezer’in yazdığı, Doğukan Töngel’in yönettiği, yapımcılığını Kat's Sahne'nin üstlendiği, Cengiz Orhonlu’nun başarıyla yaşar kıldığı “Dalış” adlı oyun 5 Şubat 2025 akşamı izleyicisiyle buluştu.
Oyun sonrası Salihcan Sezer'e " Dalış "ı sordum :
" Dalış ' izleyicinin düşünmesine ve sorgulamasına alan açacak bir, ' Neresi burası ? ' tasarımı içeriyor. Balinanın karnı, gurbet, koma, hayatın ta kendisi ve ötesine uzanan geniş bir ölçekte; biri veya diğeri olabileceği gibi aynı anda birden fazlası ya da hiçbiri olabilecek şekilde hayata, hayatla dokunmaya çalışıyor. Bu soru cevap aratırken anlamın kendisine de dönüşüyor; yeni / ilave, derin sorular, cevaplar, anlamlarla."
Her soru bir başka soruyla çoğalıyor.
Sonra mı ? Yok, hayır anlatmayacağım.İyisi mi gidin ve izleyin " Dalış " ı.Yazar ve oyuncunun buluştuğu düş repertuvarına hayran kalacaksınız, eminim.Can'ı tanıyorsunuz zaten, hiç de yabancınız değil aslında.
” Peter Pan “, ” Paket Servis “, ” Ufak Tefek Yaşamlar “, ” Kelebekler Özgürdür”( şimdi nasıl hatırlamam Caner yorumunu ) adlı üç oyunda Cengiz Orhonlu’yu izlemiş sahne sempatisine, rol hakimiyetine hayran kalmıştım." Dalış " ta Can karakterine kattığı enerji, sahicilik ile yeni bir başarıya daha imza atıyor.Hele çiğ balık yediği o sahne...
Cengiz Orhonlu ” Dalış ” ın ses, efekt, ışık tasarımlarını da üstlenmiş, ” Caesar ” daki etkileyici ışık tasarımını da özellikle vurgulamak isterim.
” Dalış ” ın yazarı Salihcan Sezer’i ” Fazilet Yalnız Değildir “, ” Anneme Yolculuk ” adlı eserlerinden tanıyorum zaten.Karakter yaratımı ve etkileyici kurgu tekniğini başarıyla ortaya koyan, gelecek vaad eden bir isim.
” Dalış ” ın özenli bir çalışmanın ürününü olarak, hak ettiği alkışı alacağından, hiç kuşkum yok.
” Madenleri ateşin içine atarlar, içlerinden değerli olanları seçebilmek için. Fark buradan gelir, iyi ile kötüyü ayırt etmekten. Kendi içimizdekilerle yüzleşmede neredeyiz ?
Karanlıkta kalmayı hemen tanımlıyoruz. Buna ilişkin hislerimiz, düşüncelerimiz var. Işığa sarılmaya, geceyi savmaya çalışıyoruz. Aydınlıktaki mücadele bu işin neresinde?
Amaç, ‘ daha iyi bir gelecek ‘ ise anlarımızı hayaller ve beklentilerle doldurma riski içindeyiz demektir, başarı peşinde aldanma. O halde, ‘ Çok daha iyi bir şimdi.”
Bu, mümkün…”
” Dalış ” çok daha iyi bir şimdiyi hatırlatıyor bize.Dahası ilgiyle izlenebilen, iletisi olan, nitelikli bir biçimde kotarılmış bir oyun.
Anahtar Kelimeler: Salihcan Sezer, kast sahne, dalış
0 Yorum