annem Güneş Sezai Akmen anısına…..
Yazar ruhun lav olup akması öğretilerinden öte acıyı oyunun tamamında şiirselleştirmiş! Kadınların,kadınlarımızın yaşadığı söyleyemediği pek çok şeyi bağımlılık, sıkışmışlık,yalnızlık döngüsü içinde anlatmış. Bu zorlu metni ,Zeynep Erkekli oyunculuğuyla mükemmel beden dilinde oluşan anlatısıyla içimize girmeyi başarmış,ruhun kıvrımlarında biraz sancılı olsa da yavaş,yavaş tırmanan ruhun yine fırtınalarında baş döndüren dönem ve sorunlarında Victoria ‘nın sade,abartısız paylaşımında oyuncu üstelik imgelemler tuzağından imkan buldukça,sıyrılmaya da çalışarak anlatmıştır.
İsveçli yazar Ingmar Bergman’nın yaşadığı ailevi disiplin ise yaşamında öne çıkan çocuk,anne,baba ve Tanrı olarak kavramların belirlenme nedeni olarak’ Bir Ruhun Hikayesinde’ metne aksettirilmiştir.Oyunda iç çığlık ve fısıltılar ise oyuncuya tüm karakterlerinin oluşumunda eşlik ederken,siluetlerin de kaybolmayan etkisinden oyun boyunca varlığını sürdürmesinden rahatlıkla söz edebiliriz.Umut ile çabalayan varlıkların gün yüzüne tam ulaşırken yarım kalan gülücükleriyle noktalanan ailesel sorunların ve sorunların döngüsü hep var olacaklığın etkisiyle ,fazlaca benzerliği de oyunda hep var etmiştir..Ruhların ve anıların kaybedilmeyen ,kaybolmayan tarafları hep taze ,hep diri kalarak yorgunluğun ruhtaki tahribatını belirlemeyi de yazar öne çıkarmayı istemiştir.
Oyuncunun sahip olduğu ve duygularını geçirebildiği anlatısının sihirli aynası olan mimik ve bedeniyle birlikte, sahnede sahip olduğu tek dekor parçasını aynı zamanda bir oyuncu kimliği kazandırarak paylaşma tekniği ,ustalığı konusunda seyircisini kendisine hayran bırakmıştır.Duygu geçişlerinde oluşan değişimle , beden dilinde ortaya çıkan uyumun tek kişilik performans yapısında önemiyle ,özenilecek oyunculuğun birliktelik ya da sentezini bize sunan Zeynep Erkekli oyun sonunda alnında biriken terlerin arkasına sakladığı yılların başarısına kilitlediği üstün oyunculuk gerçeği unutulmamalıdır. Kendisini savuran değersizleşmeler karşısında ise savrulan ruhunun yalnızlığında yine duygusal iniş ve çıkışların tıpkı ruhunda olduğu gibi eylemlerinde de kaybolduğu gerçeği onu iyice yorarak kayboluşunu mükemmel bedensel diliyle vurgulayarak seyircisiyle buluşturmayı başarmıştır. Korkmadan başlayan yüzleşmenin Viktoria’nın hikayesi olduğunu görüyoruz.Viktoria’nın kadınların sesi olmada başarısını tek başına ,büyük yürekliliğiyle bu metni omuzlayan sevgili Erkekli oyunculuk başarısıyla taçlandırmıştır.
Yönetmen Serap Eyüpoğlu çalışmasında metne ve sahneye birlikte doğru hakim oluşu,Zeynep Erkekli gibi usta oyuncuyla uyum içinde oluşu önemsnmiştir.(Gülhan Kırçova)kostüm ve dekor konusunda sade anlatımın varlığına önem verilen çalışmasıyla çalıştığı dekor parçasının işlevselliği alkışa değerdir. (Akın Yılmaz)Işık Tasarımında doğru dokunuşların oyuna desteğinin bütünüyle sahibi olmuştur.İmgesel anlatımın yoğunluğu ve üstünlüğü seyirciyi zaman,zaman yorabilmeyi başardığı ! notumuzun başarılı dramaturg isimlerinden olan Derya Özer tarafından dikkate alınması anlamında kendisi için yazılmıştır.
Üstün Akmen ,Yeni Tiyatro Dergisi,İsmet Küntay Tiyatro Ödüllerini kucaklamayı bilen oyunun oyuncu,dekor, ışık tasarımlarında çeşitli tiyatro ödüllerini alması ,çevirisinde İpek Özgüven ismi ile etiketlenmiş olması çok başarılı ,uyumlu projenin hak edişliğiyle ilgili İstanbul Devlet Tiyatrosuna da tebriklerimize iletme isteğine neden olmuştur.
Füsun Akmen Balkaya
Üsküdar Stüdyo Sahne/2024
Anahtar Kelimeler: bir ruhun hikayesi, istanbul devlet tiyatrosu
0 Yorum