MAKALELER

Adana Tiyatro Festivalinin Ardından...

2018.05.16 00:00
| | |
9351

Orhan Kemal, ‘Baba Evi’ isimli romanında Adana'ya duyduğu özlemi dile getirirken: 'Trenden iner inmez memleketimin haziran güneşiyle ısınmış toprağını öptüm' der.

DEVLET TİYATROLARI SABANCI ULUSLARARASI ADANA TİYATRO FESTİVALİ 20’NCİ KEZ ADANALI TİYATROSEVERLERLE BULUŞTU…

Seyhan’ından Ceyhan’a uzanmaktır Adana… Orhan Kemal, ‘Baba Evi’ isimli romanında Adana'ya duyduğu özlemi dile getirirken: 'Trenden iner inmez memleketimin haziran güneşiyle ısınmış toprağını öptüm' der.  Öykülere, şiirlere, şarkılara konu olur,  Adana’lının Adana’ya olan özlemi… 

 Bağrından çıkarttığı sanatçıları, Anavarza ve Comona Şar Antik Kentleri, Roma Döneminde Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılmış Taş Köprüsü ile tarihte olduğu gibi günümüzde de ülkemizin önemli kültürel ve sanatsal dokularını içinde barındıran; bereketli topraklarıyla ‘Sanatın Başkenti’ denilecek kadar sanatla yoğrulmuş, saklı bir hazine gibidir Adana…  Çukurova’nın bu güzel kenti, geçtiğimiz günlerde portakal ağaçlarından süzülen mis gibi portakal çiçeği kokularının arasında, büyük bir festivale daha ev sahipliği yaptı. 20. kez Adanalı sanatseverler ile buluşan DEVLET TİYATROLARI - SABANCI ULUSLARARASI ADANA TİYATRO FESTİVALİ…  68 temsilde, salonları dolduran 22.410 seyirci. Bir şehrin, bir festivali sahiplenişi rakamlar ile bu kadar güzel ortaya çıkar…. 

Festival, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününde Küba’dan gelen Havana Compas Dans Tiyatrosu’nun “Küba, Perküsyon ve Dans” isimli gösterisi ile görkemli bir başlangıç yaptı.   Festivalin açılış gecesinde konuşma yapan Güler Sabancı ‘Tiyatro ve sanatın tüm dalları, toplumsal gelişme için olmazsa olmaz. Ne mutlu ki, bu alanda birçok şey yapıyoruz. 44 yıldır Türkiye’nin her bölgesinde kültür merkezleri, tiyatro salonları ve müzeler gibi pek çok kalıcı eseri hizmete sunduk. En coşkuyla yaptığımız işlerden biri Adana’daki bu tiyatro festivali. Sakıp Bey’in çok istediği ve başlattığı bu değerli festivali her yıl biraz daha büyütmenin ve 20’nci yılına ulaştırmanın gururunu yaşıyoruz” diyerek tüm Adanalı sanatseverelere teşekkür etti.

Festivalin ilginç detaylarından biri ise, bugün uluslararası boyutta yapılan festivalin temellerini atan ve 1998 yılında Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü olan Mustafa Kurt’un,  organizasyonun 20. yılında, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak ev sahipliği yapması oldu. Benim de dramaturg olarak kendisiyle çalışma şansı bulduğum ve bu yılın ocak ayında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevine getirilen Mustafa Kurt, beyefendi kişiliğinin yanında, hem aile yaşamı, hem de sanat hayatında ki çalışmalarıyla örnek alınan bir sanatçı.  Sayın Mustafa Kurt, açılış gecesinde ki konuşmasında 20 yıl öncesine değinerek: ‘Devlet Tiyatroları ile başlattığımız şenlik, bugün uluslararası bir festivale dönüştü. Bununla ne kadar övünsek azdır. 20 yılın sonunda rahatlıkla söyleyebilirim ki, Kültür Bakanlığımız, Devlet Tiyatromuz ve Sabancı Vakfı işbirliği yapmıyor artık. Ailemiz büyük bir festival yapıyor. Adana’yı dünyaya taşıyor; dünyayı Adana’ya getiriyoruz. Bir şehir festivaline ne kadar sahip çıkarsa, o festival o kadar büyür ve güçlenir.’ Dedi. 

Açılış gecesinin ve festivalin en güzel anı, 2005 yılından bu yana tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara verilen, “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi Ayla Algan’a takdim edilmesiydi. Ödülünü, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın elinden alan Ayla Algan, böyle anlamlı bir ödülü almanın neşesiyle seyircinin coşkusunu harmanlayarak, çok kısa bir caz dinletisi gerçekleştirdi ve dakikalarca ayakta alkışlandı…

Lafı çok uzatmadan, gelelim Türkiye’de en uzun soluklu uluslararası tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan, Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin, yurt dışından 6 tiyatro topluluğu ile yurt içinden 4 Devlet Tiyatrosu, 4 Belediye Şehir Tiyatrosu ve 15 Özel Tiyatro Ekibinin, toplam 30 farklı oyunla gerçekleştirdiği,  20. festivalin detaylarına…  İspanya’dan “Best of Yllana” ve “Yalnızlar”, Litvanya’dan “Godos”, Almanya’dan “Tiyatro Delusio”, Slovenya’dan “Peter Kuster” oyunları sahnelendi. Hemen belirtelim, geçtiğimiz yıllara göre festivaldeki açıkhava gösterilerinin sayısı da üçe çıkarılmıştı. Havana Compas Dans Tiyatrosu Flamenko gösterisiyle, Bursa Devlet Tiyatrosu “Bana Mastikayı Çalsana” ve Antalya Devlet Tiyatrosu  “Deli Dumrul” isimli oyunlarıyla Merkez Park’ta sanatseverlerle buluştu.

Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin 20’nci yılına özel olarak, ilk kez bu kadar çok yerli oyunun seyirciyle buluştuğuna dikkat çekmek lazım.  Eskişehir Şehir Tiyatrosu “39 Basamak”, Tiyatro Adam “Kafkas Tebeşir Dairesi”, Semaver Kumpanya “Mağrur Fil Ölüleri”, Yolcu Tiyatro “Joko'nun Doğum Günü”, Mam Art “Kızgın Damdaki Kedi”, Çolpan İlhan&Sadri Alışık Tiyatrosu“ Bir Hayvanat Bahçesi Hikayesi”, Tiyatro Keyfi “Çocuk İstiyorum” ve “Gözlerin Ardında Müzikal”, İstanbul Şehir Tiyatroları “Sızı”, Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları “Boyacı”, Seyhan Belediye Tiyatrosu “Asiye Nasıl Kurtulur”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Radyo-yu Hümayun” adlı oyunları ile Adana Devlet Tiyatrosu “Ali Baba Ve Kırk Haramiler” isimli çocuk oyunu tiyatro severler için ‘Perde’ dedi… 

Türkiye’nin farklı illerinden genç sanatçıları desteklemek  ve sahnesinde alternatif tiyatro gruplarına yer açmak adına  “Ankara Devinim Tiyatrosu” Ben Firida Kahlo, B Planı “Tac'ın Nöbetçileri”, İsimsiz Sahne “Ortanca”, Bam Tiyatro “Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin”, Sand Area “Söz”, Tiyatro Kast “Artık Sığınağın Kalmadı”, Performans Tiyatrosu “Kırık Bebek Ve Diva”, Shakespeare ve Müzik Tiyatrosu “Shakespeare Perisi” ve Sahne Daktilo “Posta” adlı oyunlarıyla Adanalı seyircilerin karşısına çıktı. Hemen unutmadan belirtmek isterim ki, fotoğraf, makyaj, masal tiyatrosu, cam işçiliği gibi çeşitli atölye çalışmalarının da yapıldığı festivalde atölye çalışmalarına katılım çok yüksekmiş. 

Her zaman söylerim ‘hangi işi yapıyorsan yap,  iyi yapmalısın.’  Eğer bugün, 20 yıl önce başlattığın bir festivali hala devam ettirebiliyorsan;  bu, o işin doğru ve iyi yapıldığının en büyük kanıtıdır…  Teşekkürler Adana… Teşekkürler Sabancı Ailesi… Teşekkürler Devlet Tiyatroları…   42 farklı ülkeden 110 yabancı ve 265 yerli tiyatro topluluğun, bugüne kadar sahne alan yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçısına emeklerinden dolayı teşekkürler…

Anahtar Kelimeler: adana devlet tiyatrosu, adana tiyatro festivali



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir