MAKALELER

22. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ'NDE İZLENMESİ GEREKEN OYUNLAR!

2018.09.06 00:00
| | |
7909

Yine bir kasım ayı yaklaşıyor ve artık düzenli olarak her sene gerçekleştirilen İKSV Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali programını açıkladı.
22. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ’NE GENEL BAKIŞ VE FESTİVALDE İZLENMESİ GEREKEN OYUNLAR 
 
 
Yine bir kasım ayı yaklaşıyor ve artık düzenli olarak her sene gerçekleştirilen İKSV Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali programını açıkladı. Geçtiğimiz yıllara göre kalitesinden ödün vermeden ilerleyen festival, tiyatronun disiplinini hiçbir zaman gözardı etmeden yeniliklerine yenilik kattı. Zeliha Berksoy ve Evgeny Mironov’a taktim edilen/edilecek onur ödülleri, tiyatroya ömür veren, tiyatronun gelişimi için hayatlarını ortaya koyan isimleri onure etmeye devam ediyor. Rus oyuncu Mironov’ un aldığı ödül, Hamlet I Collage oyununda tek başına 11 ayrı karakterle, sahnelerde eşine az rastlanır bir performans ortaya koyması açısından çok mühim. 
 
Bir eleştirmen olarak, festival direktörü Leman Yılmaz’ ın ve ekibinin seçkilerini ilgi ile takip ediyorum. Özellikle bu sene seçilen oyunlar arasında yine ‘sinematografi’nin tiyatro sahnesinde olduğunu bilmek fazlasıyla şahane. Festivalde Rus Tiyatrosu’ nun görünür biçimde ön plana çıkacak olması, Sovyet sisteminden bu yana gelen ekolün 2018 yılındaki yansımalarını bizlere hissettirecek. 17 Kasım – 4 Aralık 2018 tarihleri arasında toplamda yerli yabancı 22 oyunun yer alacağı festival, ilk kez perde diyecek oyunlarla sene boyunca seyircilerin izleyeceği önemli projelere ayna tutacak. Oyun değerlendirmelerime gelmeden önce, dünyaca ünlü yönetmen Ingmar Bergman’ı insani açıdan dört dans performansında yorumladığı Koreografın Bakışından Ingmar Bergman filmi dikkat çeken önemli bir ayrıntı. Tiyatro ve sinema kitlesinin bu etkinliği kaçırmamasını öneririm. 
 
 
1- Hamlet – Collage 
 
Robert Lapage tarafından uyarlanan ve Rus oyuncu Evgeny Mironov’ un sahnede tek başına harikalar yarattığı oyun, festivalin önemli bir gösterisi. Boş bir küpün içinde ve Shakespeare’in oyunundaki diğer karakterlerin hayaletiyle birlikte insanın akıl sınırlarını zorlayacak biçimde yorumlanmış. Theatre of Nations’ın sanat direktörü olan Evgeny Mironov, çağdaş yorumunda Shakespeare’ in tarihsel karakterlerine hayat verirken, insanın düşüncelerini kurcalayan adalet duygusuna farklı bir bakış sunmuş. Robert Lepage’ın daha önce Miles Davis ve Jeane Cocteau’nün hayatını konu alan oyunu Needles and Opium’da denediği Carl Fillion tasarımını ve video sanatının tüm inceliklerini oyununda kullanarak, günümüz dünyasının içinden geçen delici bir ışık hüzmesi olmayı başarmış. Mionov, iki kez Rus Devlet Ödülü madalyasına, üç kez Golden Mask Tiyatro Festivali Ödülü’ne, dört kez en iyi erkek oyuncu dalında Ulusal Kristal Turandot Ödülü’ne layık bulunmuş. Böylesi önemli sanatçının eşsiz performansını kaçırmayın. 
 
Oyun 22-23 Kasım 2018 Perşembe Zorlu PSM Ana Tiyatro’da / 20-30
 
 
2- AMOR  
 
Yunan yönetmen Theodoros Terzopoulos dünya tiyatro tarihine bambaşka pencereler sunmuş bir isim. 1990 yılından bu yana İstanbul Tiyatro Festivali’ne ara ara kattığı nüanslarla Türkiye’ nin teatral bakış açısına yeni soluklar kazandırdı. Geçtiğimiz tiyatro festivalinde kendi üçlemesinin son bölümü Bir Daha’ yı seyirciye sunan ünlü yönetmen, bu sefer ilk iki oluşumla karşımıza çıkıyor. Üçlemenin ikincisi olan Amor’u birinci bölüm olan Alarme ile art arda gösterecek olan yönetmen, seyirciye yine büyüleyici atmosferleri izleme imkanı sunacak. Geçen sene izlediğim Bir Daha, sınırları zorlayan bir zekanın ürünü idi. Bu seneki oyun ise Thanasis Alevras’ın metnine dayanan bir kompozisyon. Terzopoulos, oyununda sahneyi, rollerin, duyguların, beden parçalarının, hafızaların, hayallerin satın alındığı bir açık artırma mekânı olarak kullanıyor; tüm bunlar oyuncular tarafından inceleniyor, sahnedeki herşeyin maliyeti hesaplanıyor ve fiyatlar borsadaki dalgalanmalardan etkileniyor! İşte size kapitalist sistemin gerçek olmayan ekonomik boyutu. Gösteride Aglaia Pappa ve  Antonis Myriagkos sahnede olacak. Bu çarpıcı çalışmayı not edin! 
 
Oyun; 21 Kasım 2018 Çarşamba Zorlu Drama Sahnesi’nde / 20-30
 
 
3- ALARME 
 
Theodoros Terzopoulos’ un üçlemesinin ilk oyunu olan Alarme’de ise sanat tarihinin ünlü çatışması; edebiyatçıları ve özellikle de bestecileri derinden etkilemiş olan İskoçya Kraliçesi Mary Stuart ve kuzeni İngiltere Kraliçesi Elizabeth arasındaki taht kavgası anlatılıyor. Hem İskoçya hem de İngiltere tahtı üzerinde hak iddia eden Mary Stuart ve tahtı için her şeyi göze alabilen Elizabeth… Bu çatışmadan çıkacak iktidar kavgası sahnelerde Shakespaere vari bir çatışmayı doğuruyor. Oyunda Tasos Dimas, Aglaia Pappa ve Sophia Hill karşınızda yer alacak. 
 
Gösteri; 28 Kasım 2018 Çarşamba – 29 Kasım 2018 Perşembe Zorlu Drama Sahnesi Stüdyo Sahne’de / 18-30 
 
 
4- KRAL LEAR
 
Oyun Atölyesi, Muharrem Özcan’ ın yönetmen koltuğunda Shakespeare’ in eşsiz eseri Kral Lear’ ı festivalde seyircisine sunuyor. Ülke tiyatrosunun ve sinemasının önemli karakter oyuncusu Haluk Bilginer’ in başrolünde sahnede birbirinden farklı yetenekte oyuncular yer alacak. Bundan önce Oyun Atölyesi’nde birçok farklı Shakespeare yorumuna denk geldim. Özellikle Haluk Bilginer, İngiliz Tiyatrosu’na olan uzmanlığıyla Shakespeare’ in karakterlerine ince dokunuşlar yapmayı başarmış bir isim. Antonius ve Kleopatra oyunundaki Antonius rolü hafızamdan asla silinmez. Kral Lear yine iktidar kavgasının gölgesinde geçen konusuyla, yönetenlerin nasıl acımasız gaddar olabileceğini o yüzyıldan bizlere gösteriyor. 
 
Konuda Kral Lear yaşlanmıştır, krallığını üç kızı arasında bölüştürüp onların koruması altında ölümü beklemek istemektedir. Kızlarına kendisini ne kadar çok sevdiklerini anlatmalarını, ülkeyi nasıl bölüştüreceğine bundan sonra karar vereceğini söyler. Büyük kızı bu durumu fazlasıyla abartır, küçük kız Cordelia böyle bir saçmalığı reddeder. Tabi ki babası tarafından reddedilir fakat olaya şahit olan Fransa kralı karakterine ve güzelliğine hayran olup Cordelia ile evlenmeye karar verir. Lear çok kısa bir süre sonra sahip olduğu gücü dağıtınca elinde hiçbir şey kalmayacağını öğrenecektir, kendisini sonu delilikle biten korkunç olaylar beklemektedir.
 
Oyunda Haluk Bilginer, Berfu Öngören, Hare Sürel, Nazlı Bulum, Arif Pişkin, Deniz Celiloğlu, Kaan Turgut, Onur Özaydın, Sertan Müsellim, Efe Tunçer, Hüseyin Sevimli sahnede sizleri bekliyor olacak. 
 
Gösteri; 19 Kasım 2018 Pazartesi Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde / 20-30
 
 
5- GECE SEMPOZYUMU 
 
Zorlu PSM Prodüksiyon tarafından ve İstanbul Tiyatro Festivali, Koninklijke Vlaamse Schouwburg-Brussel & Platform 0090 ortak yapımında seyircisi karşısına çıkmaya hazırlanan Gece Sempozyumu adlı oyun, yenilikçi tiyatro anlayışının en seçkin örneklerinden. Yönetmen Mesut Arslan’ ın kavramsal çerçevesini çizdiği Eric De Volder’ in kaleme aldığı gösteri başlı başına insanı şaşırtıyor. Mesut Arslan ismi tiyatromuz için çok önemli. Daha önce İstanbul Tiyatro Festivali’nde ve Türkiye’de birçok projeye imza atan zeki yönetmen, denenmesi zor olan uğraşları kendisine çıkış yapıyor. Eleştirmen olarak yönetmenin oyunlarını daha önce izledim, değerlendirdim. Arslan’ ın yaptığı işler öylesine karmaşık ki, siz üç bilinmeyenli denklemi çözerken zekanızı fazlasıyla zorluyorsunuz. 
 
Konuda Bir anne, üç oğlu ve ortalıkta olmayan bir baba, Lawrence Malstaf ve Meryem Bayram’ın tasarladığı kusursuz arenada bir topaç ile birlikte hareket ederek iletişimin sınırlarını keşfediyor. Bu çarpıcı gösteride Güven Kıraç, Derya Alabora, Serhat Kılıç, Mert Fırat / Ersin Umut Güler, Yaşar Bayram Gül ve Pervin Bağdat sahnede yer alacak. 
 
Oyun; 24-24-26-27 Kasım 2018 Zorlu PSM Sky Lounge’da / 21-00
 
Yaşam Kaya / [email protected] 
 
 

Anahtar Kelimeler: 22. İstanbul Tiyatro Festivali, 22. İstanbul Tiyatro Festivali Oyunlar, yaşam kaya, Hamlet Collage, Amor, Alarme, Kral Lear Oyun Atölyesi, Kral Lear, Gece Sempozyumu



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir