" Menelaos, Helen’i Paris’e kaptırdığı gün değişti dünyanın düzeni. Savaş aynı savaştı. Başkalaştı. Barış aynı barıştı, bambaşka bir hal aldı. Artık ne kalleşlik, günah, ne iyilik, ne sevap. Bir ders çıkaramadı insan yaşadığından. Aldığı dersi başkasına verdi, o, bir başkasına. "
Yapımcığını Biraderler & İdil Türkmenoğlu'nun üstlendiği Arda Aydın'ın yazıp, yönettiği " Spiritua " adlı müzikli, danslı oyunda 8-18 yaşları arasında 45 kişilik, dans eden, şarkı söyleyen, enerji dolu bir koro sahnede, kelimenin tam anlamıyla harikalar yaratıyor.
Sanatın gücü, insanlık tarihinde bitmeyen savaşları, hırsla, nefretle, yoklukla beslenen mücadeleri yok edebilir mi ?
Bir cep telefonu ekranında peş peşe sıralanan tik tok dansları giderek bir savaş, kavga ritmine evrilirken, Yunanistan'da, sonra Japonya'da, Mısır, Kıbrıs, Fas'ta buluyoruz kendimizi.Hamlet çoktan bir samuray, Ophelia geyşaya dönüşüyor.Kiraz çiçekleri savruluyor.. zamansız bir masal bu.Yoksa zaman ötesi mi, desem ? Ya o erguvan yağmurları?
Ekranda frekans karmaşası başlıyor, bir şimşek çakıyor o anda...yüksek gerilim hattında menevişlenen gri, beyaz ışık çakımları.Suya düşen bir gözyaşı damlasıyla çoğalan hareler...
Paris'in Helen'i, Sparta kralı Menelaos'tan ayırıp, almasının ardından Akalar'ın Truva şehrine açtığı savaşın tam ortasındayız şimdi.Korku cinnete dönüşüyor...sahne alevler içinde kalırken, koro bir anda "crescendo"ya erişiyor.
Ürperiyoruz.
Bir döneme ses ve yankı olmuş Miki Matsumara'nın " Stay With Me ", Fatboy Slim'in " Praise You ", Blur'un " " Cazy Beat ", " Out Of Time " ve Barış Manço'nun " Dönence " adlı şarkılarına eşlik ederken buluyoruz kendimizi.
Arda Aydın'ın dediği gibi :
" Spiritua ' bir oyun, bir konser, bir gösteri değil. Bu ' popüler olanın ehil ellerde sanata dönüşebileceğinin kanıtı' bir kanıtı sadece.Gerçekle gerçeküstünün, yaşamla, uçusuz bucaksız hayallerin birbirine karışması.Aslında ' Sipiritua ' isminden de anlaşılacağı üzere bir ruhu yansıtıyor. Eğer sanat adına bir tanım yapmak gerekirse, sahnede biçimlenmesi için arayışta olduğumuz tüm detayları çocuklar ve gençlerle, yeni jenerasyonun eskiyi tanımlamasıyla seyirciye sunuyoruz. Kendi bildiklerimizi unutup, şimdi sadece çocukları ve gençleri izliyoruz. Onlara sunulan, önerilen ya da dayatılanı izlemek istemediklerini biliyoruz. Biraderler Yapım’ın hayata getirilme fikri olan yeni nesil sahne sanatları yaratma düşüncesini, kendi kumpanyamızın çatısı altında yetiştirdiğimiz ' gerçek anlamda yeni nesille ' birlikte yapıyoruz. "
" Spiritua " nın asıl önemi çocuk ve gençleri tiyatroyla, müzikle kucaklaştırması kadar onlara William Shakespeare’in oyunlarını tanıtması.
" Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu
Düşüncemizin katlanması mı güzel zalim kaderin oklarına yumruklarına
Yoksa diretip bela denizlerine karşı, dur, yeter demesi mi
Ölmek, uyumak sadece.
Düşünün ki uyumakla yalnız bitebilir bütün acıları yüreğin
Çektiği bütün kahırlar insanoğlunun
Uyumak,
Ama düş görebilir insan uykuda, o kötü
Çünkü o ölüm uykularında sıyrıldığımız zaman yaşamak kaygısından...."
Arda Aydın'a asıl bu konuyu soruyorum :
" William Shakespeare’in beş tragedyasını, ' Hamlet ' , ' Macbeth ', ' Othello ', ' Kral Lear ' ve ' III. Richard ' oyunlarının hikayelerini sahnede dans eden, şarkı söyleyen 45 çocuk ve gençten oluşan bir korodan izliyoruz. Truva Savaşı’nı da. Savaşın yıkıcılığını haykırıyorlar. Dahası en yenisi 20 senelik popüler şarkıların eşliğinde olağanüstü hareketli sahne koreografileri bekliyor seyirciyi. Şunu özellikle belirtmek isterim ki, ' Spiritua ' ile yepyeni bir sahneleme üslubunu yeni nesille beraber seyirciye ve Türk Tiyatrosu’na üflüyoruz..."
Biraderler bünyesinde faaliyetine devam eden Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST) ile geçtiğimiz yıl, tiyatromuza çok önemli bir katkı olarak değerlendirdiğim, 49. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri kapsamında ' Yılın En İyi Çocuk ve Gençlik Oyunu ' ödülüne de değer bulunan “ Dolap " ile tanışmıştım.
İtiraf etmeliyim ki, çıtayı böylesine yükseltip, örnek ve ölçüt olmuş " Dolap " gibi bir eserin ardından ne yapacakları konusunda biraz kaygılıydım.Boşa telaşlanmışım.
Biraderler Yapım ve Arda Aydın " Spiritua " ile yine dorukta bir başarıya imza atmaya, sahnede rüzgar değil, şiddetli kasırgalar estirmeye, ateşi güneşe çevirmeye hazırlanıyorlar.
" Spiritua " nın provasını izledim dün.Hayır, izlemedim.45 kişilik koroya dahil oldum bir anda, şarkılara vokal yaptım, onlarla dans ettim, Kral Lear, Desdemona, Macbeth'e gövde oldum, sesimi seslerine ilikledim, aradaki neredeyse yüz yıllık yaş farkına rağmen o enerjiyi hissettim.Menelaos, Paris, Helen arasında kaldım.
Teşekkürler Arda Aydın ilk'lere attığın imzalar için, her başarının hep bir sonrakinin eşiği olmasını sağladığın için, tiyatro yazınımıza katkın için.Belki de en önemlisi yazarı, yönetmeni, oyuncusu, koreografı, müzisyeni ile tiyatro insanı, tiyatro izleyicisi yetiştirdiğin için.
" Spiritua " nın Künyesi :
Yazan ve Yöneten: Arda Aydın
Yapım: Biraderler & İdil Türkmenoğlu
Konsept: Arda Aydın
Müzik Tasarım ve Uygulama: Orçun Tekelioğlu / Murat Tunalı
Koreograf: Serkan Bozkurt
Film Tasarım ve Uygulama: Berk Başyurt
Görsel Tasarım ve Uygulama: Orçun Karamustafa
Yardımcı Yönetmen / ÇGST Programlar Koordinatörü: Yonca İnal
Yönetmen Yardımcısı: Ebru Ege
Proje Asistanı: Yusuf Selim Ünal
Biraderler Yapım Koordinasyon: Tüzün Bülbül
ÇGST Proje Koordinasyon: Yeter Koç
Planlama ve Strateji Koordinasyon: Ebru Pek
Anahtar Kelimeler: Spiritua
0 Yorum