TÜRKLÜK, MÜSLÜMANLIK, DOĞULULUK: AB’NİN TÜRKİYE SÖYLEMLERİ
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Uluslararası İlişkiler ve Siyaset kategorisinde Türklük, Müslümanlık, Doğululuk: AB’nin Türkiye Söylemleri adlı kitabı yayımladı. Senem Aydın-Düzgit tarafından İngilizce olarak kaleme alınan ve Barış Cezar’ın Türkçeye kazandırdığı kitap, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne etkisini yeni ve eleştirel bir açıdan ele alıyor.
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi Senem Aydın-Düzgit’in Türklük, Müslümanlık, Doğululuk: AB’nin Türkiye Söylemleri adlı kitabı raflardaki yerini aldı. Türkçe çevirisi Barış Cezar tarafından gözden geçirilerek güncellenen kitap, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne etkisini yeni ve eleştirel bir açıdan ele alıyor.
Kitapta, Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili olarak Avrupalı olma kıstasına yapılan güçlü vurgudan yola çıkarak, Türkiye hakkındaki AB söylemlerinin Avrupa kimliğinin söylemsel inşası hakkında önemli fikirler verdiği savunulmaktadır. Bu kitap AB’nin Türkiye hakkında nasıl konuştuğu ve daha da önemlisi, kimlik, aidiyet ve yabancılaşma, dâhil edilme ve dışlanma üzerine kurgulanmıştır.
Kitapta ele alınan iki ana sorudan biri, Türkiye’nin Avrupalılığının AB söylemlerinde nasıl temsil edildiği, diğeri ise Türkiye üzerine kavramsallaştırmaların Avrupalı kimliğinin söylemsel inşasını ne şekillerde sağladığı üzerinedir.
Türklük, Müslümanlık, Doğululuk: AB’nin Türkiye Söylemleri adlı kitap, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve üç Avrupa Birliği ülkesinin (Fransa, Almanya, İngiltere) Türkiye üzerine söylemlerini inceliyor. Senem Aydın-Düzgit, kimliğin farklılıklarla belirlendiğini ifade eden postyapısalcı bir çerçevede “Eleştirel Söylem Analizi” kullanarak Türkiye temsilleri üzerinden “Avrupalı” kimliğinin inşasını açığa çıkarıyor.
Kitap, Türkiye’nin üyeliğine dair tartışmalarla ideolojik, ulusal ve kurumsal bağlamlarda inşa edilen çeşitli Avrupa imgeleri olduğunu öne sürerek bu “Avrupaların” inşa edildiği dört ana tema sunuyor: Avrupa’nın “bir güvenlik topluluğu”, “demokratik değerlerin savunucusu”, “siyasi bir proje” ve “kültürel bir alan olarak” kavramsallaştırılması.
Yazar, Avrupa Birliği’nde Türkiye hakkında yapılan tartışmaların söylem alanında çeşitli “Avrupaların” inşasına yol açan temel bir etmen olduğunu söylüyor.
Künye Bilgisi:
Türklük, Müslümanlık, Doğululuk: AB’nin Türkiye Söylemleri
Yazar: Senem Aydın Düzgit
İngilizceden Çeviren: Barış Cezar
Yayına hazırlayan: Ziya Kaya, Defne Karakaya
Düzelti: Nihal Boztekin
Kapak tasarımı ve uygulama: Gökçen Ergüven
1. Baskı: İstanbul, Kasım 2015
ISBN: 978-605-5250-71-3
Fiyat: 30 TL
Sayfa: 217
Ebat: 16,5 x 24 cm
Kapak Türü: Karton kapak
Kategori: Uluslararası İlişkiler, Siyaset
Koç Üniversitesi Yayınları
İstiklal Caddesi No:181 Merkez Han Beyoğlu/İstanbul +90 212 393 6000
www.kocuniversitypress.com
www.kocuniversitesiyayinlari.com
Koç Üniversitesi Yayınları Hakkında
Koç Üniversitesi Yayınları’nın öncelikli amacı fen bilimleri, teknoloji, sosyal bilimler, hukuk, sanat ve edebiyat alanlarındaki yayınlarıyla toplumun gelişmesine önemli ölçüde katkıda bulunmaktır.
Yayınlar, Koç Üniversitesi’nin araştırma, yaratıcılık, disiplinlerarası sorgulama ve sınıf içi-sınıf dışı eğitim gibi konularda mükemmeliyetçiliğe olan bağlılığını göstermektedir. Yayınevi, araştırma ve bilimi çeşitli disiplinlerde ve başka ülkelerde yayabilmek için, İngilizce eserlerle, global bir okuyucu kitlesine hitap etmektedir.
Koç Üniversitesi Yayınları Türkçe orijinal çalışmalarla da bilgi üretimine katkıda bulunmanın yanı sıra Türkçenin bilimsel ve akademik alanda kullanımını yaymayı ve geliştirmeyi hedeflemektedir.
Ayrıca Türkçe çevirilerle yabancı dillerdeki güncel çalışmaları ve literatürü Türkçe okuyucusuna ulaştırmayı amaçlamaktadır. Koç Üniversitesi Yayınları’nın ulaşmayı hedeflediği kitle yalnızca üniversite öğrencileri ve akademisyenler değil, çeşitli alanlardan profesyoneller ve genel olarak akademik çalışmalarla ilgilenen okuyuculardır.
Anahtar Kelimeler: koç üniversitesi yayınları
0 Yorum