annem güneş s. akmen anısına…
"İki Kadının muhteşem performansı ayakta alkışlandı"
Tatavlada Son Dans’ bir uyarlamadır.Kadın oyunlarına güzel bir örnek olup Eleni ve Gül oyunundan Şaban Ol başta olmak üzere oyun başarılı imzaları her katmanda bir araya toplamış.Yönetmenliğini Berfin Zenderlioğlu,dramaturgi çalışmasında yine Zenderlioğlu ve Yavrucuk işbirliği başarının anahtar nedenlerinden biri olurken, Yavrucuk Çakır oyunculuğunun birbirini gerçekten yama olmadan tutması seyirciye müthiş lezzet vermiştir. İki farklı yaş ve kadınca özellikleri olan rum kadınının farklı baş kaldırılarına tanık olduğumuz Tatavla(Kurtuluş)da beklemelerinin acıtıcı ve neşeli öyküsünde sahneyi seyirciye kucaklatan duygusal geçişlerin özenli durumu orada olmanın hazzı anlamında seyirciye çok değişik duygular katmıştır.Bu iki kadın akrabalık bağlarına benzer ilişkilerinin yakınlığı içinde yaşadıkları ve tarihin olumsuz değişimlerinin hasarlarını göç dalgası içinde yaşamak ölmek,gitmek kalmak ya da birlikte elde ettikleri güçle seyirciye ulaşırken hiç zorluk çekmeden oyunun trajik yanını da aynı şekilde birlikte vurgulamıştır.
Müziğin tınıları da adeta iki kadının ruhsal anlamda seyirciye doğru ulaşımına fayda sağlamıştır. Fısıltıların, iç sesin ötesine geçerek anıları zorlayan duraklarında ise bu iki kadını aynı zamanda daha iyi anlama şansını seyirciye sunmuştur. Kadınlarda duygunun çocuksu tazeliğini kaybetmeden direnmenin ,sıkışıklığın baskısının ardında gülümseten durumun aydınlığı çağıran yapısı ,belirsizliği daha da öne çıkarmıştır. İki farklı kadının aslında ortak duygusu,anlayışı kadar yine değişik yapılarının gittikçe büyüyen trajik olandan komik olana ya da tam tersi giden yolda iki kişilik pür duyguların varlığıyla beslenen oyun doksan dakika boyunca sahneyi parlatmayı ,ortak performansın düşmeden devam eden oyunculuk anlayışıyla devam etme başarısını yakalamış.
Dün her iki kadın içinde unutulmamış.Bugün ise kadınca duyguların yoğun olduğu şemsiyenin altında çaresizliği algılarken ,eğlenceli dilin ötesinde kendileriyle yüzleşmenin en güzel örneği olabilme durumu bu kadınları kaçınılmazları oluyor.Yaşamın keyfini bırakmadan dans,şarkı ve anlatılarıyla bizi heyecanlarına ortak eden Elene ve Gül devlet,yasa ve yasakların içinde var olan korkularında bile duygusallıktan ayrılmadan kötü,çirkin,saldırgan kavramları ötelemekten vazgeçmeden , yumuşacık geçişleri durumu yıpratmadan özlemleri ustalıkla geride tutabildiklerini izleyebiliyorsunuz.Tek perde ,saat gibi işleyen farklı duygu geçişlerinde kimliksizliğin sessizliğinde terketmeyen,bırakmayan Elene ve Gül adlı iki kadının sahnede birlikte yürüyüşünün hikayesini nefessiz seyredebiliyorsunuz.
6/7Eylül olaylarıyla birlikte İstanbul’un yakın tarihine de dokunuşlar da dekorsal anlamda desteklenmiş olarak seyiciye hatırlatılmak istenmiş.
Sumru Yavrucuk (Eleni) Seyircinin oyunculuk anlamında en büyük keyfi , heyecanı oluyor. Bütünüyle seyirciyi büyüleyen bu kadın, oyunculuğun her katmanında birikimlerinin sentezi olan başarıda zirveye oturmuş ve Türk TiyatroTarihinin altın sayfalarında yerini almış olduğu kanısı tamamen gerçeğe dönüşmüştür.
Deniz Çakır (Gül) Sahnede duruşu ve oyunculuğunun başarılı performansıyla Sumru Yavrucuk (Eleni) ile birlikte oluşan sahnedeki sıcak ortamda büyük uyumun sahiplerinden biri oluyor.Karşıtlığın ortaya çıkmasında oyuna atılan başarıda güçlü imzanın sahibi olarak kendisine yeniden alkışlarımızı göndermek istiyoruz.
Sadık Kızılağaç , Batuhan Parlak ve Alev Topal çalışması oyun akışında üç önemli eşlikçi olarak başarıyı desteklemiştir.
Beklemek,direnmek ya da terketmeyen ile terketmeyeni bırakmak adına Eleni ile Gül’ün hafızalarımızda kalıcı olduklarına inanıyorum.
Füsun Akmen Balkaya
İsmet Küntay Tiyatro Ödülü-2023/ Kadın Oyuncu / Sumru Yavrucuk /Tatavlada Son Dans
Anahtar Kelimeler: tatavlada son dans, sumru yavrucuk
0 Yorum