MAKALELER

Pikare

2023.12.19 00:00
| | |
1861

Filiz Adıgüzel'in her sözcük, her harfiyle zekice oluşturduğu, ironik bir dille kaleme aldığı "Pikare" dinamik rejisiyle de...


PİKARE

Filiz Adıgüzel'in yazdığı ve Senem Oluz ile beraber yönettiği " Pikare " adlı kara komedinin , kostüm tasarımını Nihal Kaplangı, koreografisini Senem Oluz, ışık tasarımını Ali Pişkin, afiş tasarımını Buket Pişkin, reji asistanlığını İrem Uyum ve dekor tasarımını Berna Adıgüzel, yapımcılığını TiyatrOPS üstlenmiş.

Filiz Adıgüzel'in her sözcük, her harfiyle zekice oluşturduğu, ironik bir dille kaleme aldığı " Pikare " dinamik rejisiyle de 'yüksek düzey' diye tanımlayabileceğim bir başarıya erişmiş...bu arada tiyatro edebiyatı kadar feminist edebiyata da geçecek böylesi etkileyici bir tekst için, Filiz Adıgüzel'i ayrıca kutlamak istİyorum.

Korkuları, çekingenlikleri, giysileri, duruşları, ilişkileri hep mercek altında tutulan, önerilen / dayatılan hayatları kabullenmesi beklenen, adı olmayan kadınlar...birini bulup evlenecekler ve eril dünyanın simgesi 'fallus'a yani 'pi' ye sahip olacaklar...

Ne tuhaf onlar hayatı yazmadılar, hayat onları yazdı...

" Ben, beni unutturmayacağım."

" Ben şaka mıyım acaba ? "

" Şu hayatta beni senden daha çok anlamayan kimse yok."

Kadında eksiklik duygusu...küçük kız çocuğu, kendisinin karşı cinste bulunan cinsel organa sahip olmadığını ayrımsadığı andan itibaren yetersizlik, noksanlık hisleri yaşar.Eril dünya bu olayı sürekli körükler aslında.Kadın hep ikinci sınıftır kimileri için.Güçsüz, ezilmiş, adı olmayan bir insandır.Kadın erkek eşitliği ise sadece sözlerde kalmaya tutsaktır nedense.

" Cadı Kazanı ", " Nora ", " İstanbul Efendisi " , " Vişne Bahçesi ", " Hizmetçiler ", "  Kadınlar Savaş ve Komedi " gibi oyunlardaki başarılı yorumlarının ardından Berna Adıgüzel " Pikare " de yine içten, inandırıcı oyunculuğuyla göz dolduruyor.

" Şekerpare ", " İstanbul Efendisi ", " Yaftalı Tabut ", " Küçük Bir Hata", " Kadınlar Savaş ve Kadın ", " Hizmetçiler " ve daha ne çok oyunda izlerken hayran kaldığım Selin Türkmen, " Pikare " de duygu geçişleri, sahne hakimiyeti, sevimliliğiyle rolün gereğini yerine getiriyor.

Berna Adıgüzel ve Selin Türkmen " Pikare " de bir kadının iki farklı yüzünü başarıyla yaşar kılıyorlar.Dahası içeriği sağlam, özü, sözü olan, nitelik kaygısına her bakımdan öncelik tanıyan " Pikare " adlı oyunda, Berna Adıgüzel ve Selin Türkmen kadın ve yaşam üzerine sadece bir çift lakırdı söylemiyor, nitelikli oyunculuklarıyla da, tiyatroseverlere yeni duyarlıklar armağan ediyorlar.

" Pikare " sade, abartmasız, incelikli, ödünsüz, konusundan, akıcı sahnelenmesine, sıradışı, temposu bir lahza düşmeyen, tekrara yer vermeyen oyunculuklarına varıncaya kadar genel geçer değerlerin çok üstünde, kusursuz  bir ekip çalışmasının ürünü, hiç kuşkusuz.İki oyuncunun sahnedeki uyumu ise ayrıca övgüye değer.

" Pikare " izlenmesi gereken oyunlardan biri.Öneririm.

Anahtar Kelimeler: pikare, filiz adıgüzel



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir