MAKALELER

Disko Topu

2024.03.27 00:00
| | |
1762

Bir gün gelecek...gelecek bir gün.

Ayça Güçlüten'in yazdığı Emre Saka'nın yönettiği, Nihan Doğa'nın yaşar kıldığı " Disko Topu " adlı oyunun dramaturgluğunu Dilek Tekintaş, ışık tasarımını Ataberk Öge, görsel tasarımını R.Onur Duru, kostüm tasarımını Ceren Yılmaz, müzik tasarımını Orhan Enes Kuzu, hareket tasarımını Nihan Doğa, yapımcılığını Lemur Company üstlenmiş.

" Bir gün gelecek...gelecek bir gün."

Genç bir kadının öyküsü bu...tanıdık, bildik biri aslında.Yabancımız değil.

" Unutulmamak hayata ait değil zaten. Ama... Hiç umulmadık insanların da yazılı tarihleri olur bir yerlerde."

"O’nun dünyası bir top, bir disko topu. Bazen ışıl ışıl, bazen paramparça, bazen var, bazen yok. Yine de hep dönüyor. Bazen birileri geliyor, bazen birileri gidiyor."

Nihan Doğa değil günler, aylar boyunca tesirini yitirmeyecek yer yer soluk kesen, bir yoruma imza atmış.İzleyici, belki de ayrımında olmadan hayatını seyrediyor oyun boyunca, unutmaya çalışıp baskıladıklarını yeniden yaşamaya başlıyor.

Daha önce " Bunu Kimseye Söylemeyin ", " Dogville " de izlediğim Nihan Doğa, " Disko Topu " nda en başarılı oyunlarından birini verirken, prototip bir oyuncu olmadığının da altını çiziyor.

" Bir tesadüftüm. Yanlıştım.
Bir kazaydım. Uğursuzdum. Bir belaydım. Felakettim.
Bir yangındım. Küldüm. Bir sestim. Duyulmazdım.
Bir kırıntıydım. Yokluktum. Bir lekeydim. Ayıptım.
Bir soruydum. Yarımdım. Bir duvardım. Çatlaktım.
Bir ağaçtım. Oyuktum. Bir çiçektim. Kayıptım.
Bir yoldum. Gidilmezdim. Bir dikendim. Acıttım.
Bir anıydım. Bulanıktım. Bir masaldım. Kısaydım.
Bir yataktım. Çürüktüm. Bir tavandım. Deliktim."

" Disco Topu " edebi anlamda son derece cesur, güçlü ama bir o kadar da sert bir eser, hiç kuşkusuz.

Şimdi düşünüyorum da, hayatın aynasında canlanan nice lanetli hayaletle savaşmak kolay değidir.Hele yalnızlıkla umut arasındaki göçük böylesine büyümüşse.

" Disko Topu " nu şakaklarımda bir seyrime ile izledim.Tuhaf bir his belki, şimdi nasıl anlatsam bilemiyorum, hem sahnede anlatılanların içindeydim, hem de dışında.Renkli, sonsuza akıp duran ışık çakımlarına bıraktım kendimi bir an.

" Disco Topu " sezonun yüz akı oyunlarından biri.Öneririm.

Anahtar Kelimeler: disco topu



0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.
Diğer Yazıları





E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir