Sahika Tekand ve Studio Oyuncuları, 1990’da Samuel Beckett’le başladıkları serüvenlerini, 2016’da, yine ve bu kez yazarın en önemli tiyatro metinlerinden Godot’yu Beklerken ile sürdürüyor.
Yönetmen , Performatif Sahneleme ve Oyunculuk Yöntemi ile sahneye koyduğu oyunda, beklemek eylemi ve beklenti, umut etmek ve umutsuzluk, var olma arzusu ve var olmaya mahkumiyet kavramlarını , doğuşla vadedilen geleceğin sonluluğunun yarattığı akıldışılık ve bunu akla uygun kılmak üzere verilen çaresiz uğraşı ifade eden bir oyun (game) düzeni kuruyor.
Metinsel ve performatif olanın çelişkisinin yarattığı dinamizmden yola çıkan Tekand, yönetmen/yazar, oyuncu/oyun, aktör/rol kişisi, sahne/ soyut mekan ikiliklerinin süperpoze şekilde varolabilecekleri ve Beckett’in metninde varolan durağanlık, hareketsizlik ve monotoni unsurlarını birer performatif neden ve zorunluluk haline getiren bir tasarımla, teatral gösteriyi bu oyun üzerine oturtuyor.
Tekrarlar, organik ve organik olmayan hareket düzenlerinin çelişmesiyle ortaya çıkan aritmi, oyunda şimdiki zamanın akışkanlığını ve değişkenliğini fiilen işitilir, görülür ve farkedilir kılıyor. Dilin müziğinin hareketin müziğini, hareketin müziğinin de dilin müziğini yarattığı, oyun alanı, oyun süresi, oyun ışığı, oyun zili gibi sahne unsurlarının da tıpkı oyuncu, konuşma düzeni gibi doğrudan hem oyun düzenine hem de teatral anlatıma katıldığı, sahne üzerinde olup biten herşeyi şimdiki zamanda var, mümkün, gerçek ve zorunlu kılan eğlenceli bir oyun ve seyir süreci yaratmayı amaçlıyor.
Anahtar Kelimeler: godot yu beklerken
0 Yorum