1. Tiyatro Adam - İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu?
Tiyatroadam'ın merakla beklenen yeni oyunu, Nazım Hikmet'in çarpıcı eseri "İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu?"
Tiyatroadam’ın merakla beklenen yeni oyunu, Nâzım Hikmet'in çarpıcı eseri "İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu?", 5 Ekim 2016, Çarşamba akşamı Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi’nde perdelerini açıyor! Emrah Eren yönetmenliğinde, Tiyatroadam yorumu ile sahnelenecek olan oyun; erdemleri ve otoritesi arasında sıkışmış bir insanın, her çağda karşılaşılan değişiminin/dönüşümünün yarı tatlı öyküsünü anlatıyor.
2. İstanbul Şehir Tiyatrosu - Saadet Hanım
Ahmet Levent Pala’nın yazdığı Saadet Hanım, Tolga Yeter rejisiyle seyirciyle buluşuyor. Tenha bir banka şubesi, günün öğle saatleri. Emekli ilkokul öğretmeni Saadet Yurtlu parasını çekmek için bankaya gelir. Bugün aynı zamanda oğlu Sermet'in de doğum günüdür ve oğlu için sürpriz bir doğum günü kutlaması planlamaktadır.
Ancak bugüne dair sürprizleri olan sadece Saadet Hanım değildir ve birkaç dakika sonra bankada yaşanacaklar Saadet Hanım'ın bütün planlarıyla beraber hayatını da altüst edecektir. Oyunda ; Arda Alpkıray, Cafer Alpsolay, Çağlar Ozan Aksu, Elyesa Çağlar Evkaya, Esen Koçer, Hazal Uprak, Müslüm Köse, Nilgün Kasapbaşoğlu, Selim Can Yalçın, Serap Doğan, Şenay Bağ ve Vildan Türkbaş rol alıyor. Oyun; 12 - 15 Ekim 2016 tarihleri’nde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.
3. İstanbul Şehir Tiyatrosu - Yangın Yerinde Orkideler
...Orkideleri hep bir "ballad" olarak düşündüm. Hakkı yenmişlerin, hayatın-toplumun- yerleşik düzeninin kıyısına itilmişlerin, uyurgezerlerin, mutsuzların, sırtından yaralıların, alkoliklerin esrarkeşlerin, yalancıların, masal anlatıcılarının, gezginlerin, kaybedecek hiçbir şeyi olmayanların, filmleri balkondan ya da hususiden değil, birinciden yani en ön sıralardan seyredenlerin, dünyaya kekremsi, ekşi bir sırıtışla bakanların, sis ve dumanlar içinde yaşayanların, bilgiye ve bilgisizliğe aynı tiksintiyle yaklaşanların, bütün bunlara rağmen, ya da birazda bunlardan ötürü insan kalmayı becerebilmiş olanların şarkısı olsun istedim Yangın Yerinde Orkideler.
Memet Baydur, 1990- İstanbul Mehmet Baydur’un yazdığı Hülya Karakaş’ın yönettiği oyunda; Can Ertuğrul, Emin And, Eraslan Sağlam, Gözde İpek Köse, Ömer Barış Bakova ve Zümrüt Erkin rol alıyor. Oyun; 12 - 15 Ekim 2016 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.
4. Oyun Atölyesi - Kundakçı
M.Ö. 356... Pazarcı Herostratos dünya harikası Artemis Tapınağı’nı yakar.
Peki neden? Oyun mu? Kumpas mı? Komplo mu? Şöhret aşkı mı?
Peki kutsal Artemis Tapınağı’nın kundaklanması,
efendiler ve ezilenler dünyasında nasıl bir yangına neden oldu?
Kundakçı Herostratos bir terörist mi yoksa kahraman mı?
"KUNDAKÇI" 6 Ekim'de prömiyer yaptı. GRIGORY GORIN'nin yazdığı, HALUK BİLGİNER’in çevirisini yaptığı oyunu MUHARREM ÖZCAN yönetti. Oyunun sahne tasarımını ÖZLEM KARABAY, müziklerini ÇAĞRI BEKLEN ve ışık tasarımını AYŞE SEDEF AYTER yaptı.
5. Tiyatro İstanbul & EKİP Tiyatrosu işbirliğiyle: Popüler Gerçek
Tiyatro İstanbul & EKİP Tiyatrosu ortak yapımı olan “Popüler Gerçek” 21 Ekim Cuma, saat 20.30'da, Profilo Kültür Merkezi Büyük Salon'da prömiyer yapıyor. Cem Uslu'nun yazıp yönettiği oyunda Kerem Atabeyoğlu, Almıla Uluer Atabeyoğlu, Emel Çölgeçen, Nihal Usanmaz ve Cem Uslu rol alıyor.
Dünyaca ünlü uluslararası bilişim firması Virtual’ın Türkiye ofisi olan Virtual Turkey, bir artırılmış gerçeklik oyunu yarışması düzenlemiştir. Yarışmayı kazanan talihli kişinin ödülü, Virtual Turkey'in "kreatif ve eğlenceli" ofisinde 1 saat boyunca misafir edilmek olacaktır. Her günkü gibi bir iş gününün bitiminde, Virtual Turkey’in Pazarlama Bölümü’nde çalışmakta olan Çiğdem ve Serhat, yöneticileri Saadet Erenç'in görevlendirmesiyle bu talihliyi ağırlamak üzere fazla mesaiye kalırlar. Kendilerine aynı bölümde stajyer olarak çalışan Lalin de eşlik eder. Derken bekledikleri misafir çıkagelir. Fakat bu “tuhaf” davetli ne “bekledikleri gibi” bir misafirdir ne de sanıldığı gibi sadece 1 saat misafir olup gitmeye niyetli görünmektedir!..
6. Tiyatro Gusto - Beyaz Adam Ağaç Keser
‘Bir Anka Kuşu gibi tıpkı... Küllere karışmak, o külleri savurmak ve yeniden var olmak… Kazanmayı seviyorum, beni kim yargılayabilir ki?’
gusto 2016- 2017 tiyatro sezonuna son dönem tiyatrosunun parlayan isimlerinden Gökhan Erarslan’ın yazıp yönettiği, bugünün dünyasını farklı bir bakışla anlatan ‘Beyaz Adam Ağacı Keser’ adlı oyunu ile merhaba diyor. Nesnelerin, kimliğimizi tanımlamada başrol oynaması ve bu başrolün hayatımızı nasıl yönlendirdiğini konu edinen oyun, tüketimi ve bu tüketimi dayatan Beyaz Adam’ı eleştirel bir dil ile seyirciye aktarıyor. Onur Bilge, Ezgi Hüyükpınar Erarslan, Talha Kaya, Cansu Fırıncı, İffet Kendirli ve Vural Buldu oyunun oyuncu kadrosunda yer alan isimler. İddialı tanıtımıyla dikkat çeken oyun sezonun iyilerinden olmaya şimdiden aday.
Beyaz Adam Ağacı Keser adlı oyunu 24 ve 31 Ekim pazartesi akşamı saat 20.30’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde izleyebilirsiniz. Biletler Biletix ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi gişesinden temin edilebilir.
7. İstanbul Devlet Tiyatrosu - Huzur
İkinci dünya savaşının çıkmasına saatler kala Mümtaz, hasta yatağında yatmakta olan kuzeni İhsan’ın ilaçlarını yaptırmak üzere dışarı çıkar. İlaçların hazırlanmasını beklerken girdiği eskici dükkanında geçirdiği son bir senenin olayları, bu olaylara etki eden tüm kişiler, hayatını şekillendiren her şey zihninde yeniden, aynı şiddetle canlanır.
Sevdiği kadın Nuran, intiharıyla Nuran’la ilişkilerinin bitmesini fitilini ateşleyen Suat, ailesini kaybettikten sonra kendisini himayesine alan, amcaoğlu İhsan ve eşi Macide, eski musiki, edebiyat, İstanbul… Mümtaz düşle gerçek arasında gidip gelirken aşkı, hayatı ve ölümü yeniden sorgulamaya başlar. Yanı başındaki savaş tehdidi altında, çağının aydını olarak Mümtaz, bir yandan bireysel sıkıntılarıyla toplumsal sorumluluklarının arasında sıkışmıştır huzur, Mümtaz’ın huzuru arama hikayesidir.
8. Tiyatro Pera - Vanya, Sonya, Masa ve Spike
Tiyatro Pera, yeni sezonu Christopher Durang'in “Vanya, Sonya, Masa ve Spike” oyunuyla Ekim ayında açacak. Yeni sezonda ön çalışmaları başlayan, çağdaş iki yerli oyun daha tiyatroseverlerle buluşacak. Önceki sezonlardan Nesrin Kazankaya’nın yazdığı “Ben Senim”, “Annem Oğlum ve Ben”, "Ah Smyrna'm Güzel İzmir'im", "Kazaen (Beyoğlu'nda Çarpışmalar)" ve W.Shakespeare'in "Venedik Taciri" adlı oyunlarımız da repertuvarda yer alacak. Okuma tiyatrosu ve disiplinler arası sahne gösterileri, sanat etkinlikleri kapsamında bu sezon da izleyicilerle buluşacak.
Çağdaş Amerikan tiyatrosunun önde gelen yazarlarından Christopher Durang’in yazdığı, Nesrin Kazankaya'nın çevirdiği “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”, 20. İstanbul Tiyatro Festivali’nde 19 Mayıs’ta prömiyerini gerçekleştirdi. Yönetmenliğini Yücel Erten’in yaptığı oyunun dekoru Başak Özdoğan’a, kostümü Fatma Öztürk’e, ışığı Zeynep Özden’e ait. Oyunda görev alan sanatçılar: Şerif Erol, Tilbe Saran, Nesrin Kazankaya, Doğan Akdoğan, Başak Meşe ve Gamze İpek.
Yazar, Çehov oyunlarına göndermeler yaparak günümüzde, ABD’de küçük bir kasabada geçen, özgün bir öykü oluşturur. Vanya ve evlatlık kardeşi Sonya, yaşamlarını hiç çalışmadan, kardeşleri Maşa’ya ait bir evde ve onun desteğiyle sürdürmektedirler. Maşa ünlü bir sinema oyuncusudur ve genç sevgilisi Spike ile eve gelir. Olaylar, bilici hizmetçi Kassandra ve Nina adlı komşu kızın dahil olmasıyla gelişir. Adlarının Çehov kahramanlarından olması, yazgılarını da belirlemiştir sanki. Taşra yaşamının umutsuzluğu, modern insanın yalnızlığı ana temadır. Zeki bir komedinin hüzünle buluştuğu bir yorum.
9. BBT - Bakırköy Belediye Tiyatrosu - Kıran Resimleri
Yazan İnci Aral
Uyarlayan- Yöneten Emrah Eren
İnci Aral'ın 'Maraş Katliamı'ndan bir yıl sonra bölgeye giderek katliamdan sağ kurtulup civar köylere sığınan tanıklarla yaptığı röportajların ışığında kurmacaya aktardığı "Kıran Resimleri", resmi tarihin kaydetmediği bu karanlık günleri anlatır.
Düğünlerini, cenazelerini, yoksulluklarını ve umutlarını paylaşan insanların, kışkırtmayla kan döküp, komşusuna saldıracak hale getirildiği bu korkunç olayın birebir ya da dolaylı olarak etkilediği dokuz "insan" hayatı anlatılır dokuz ayrı öyküde. Aral, insan aklına sığmayan bu dayanılmaz vahşeti yaşayanları, neden kurban seçildiğini bile anlayamadan hayatları cehenneme dönenleri edebiyat yoluyla toplumsal belleğe kaydeder. Kaleme alırken kullandığı benzersiz dil sayesinde gerçekliğin sertliği kurmacanın ustalığı ile birleşerek her öykünün finalinde bir umut ve barışma fikrini içinde saklar. Hepimizin ihtiyacı olduğu kadar...
10. Yolcu Tiyatro - Joko'nun Doğum Günü
Roland Topor'un yazdığı, Mine Kırıkanat'ın çevirdiği 'Joko'nun Doğum Günü' Ersin Umut Güler'in yönetmenliğinde sahneye konuldu. Acımasız ve çarpıcı bir kara mizah örneği olan, halkın sırtına oturup işlerini keyifle sürdürenlerle, bunlara ses çıkaramayan insanların öyküsünü anlatan oyun, 1 Ekim'de Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde izleyicisiyle buluşuyor.
Yolcu Tiyatro’dan yeni oyun: Joko’nun Doğum Günü
Sistemin, insan bedenini ve aklını kontrol altına alma hırsını, ezen ezilen ilişkisi üzerinden absürd bir anlatım biçimi ile anlatan oyun; su deposunda işçi olarak çalışan Joko ‘nun başından geçenleri anlatıyor.
Joko “Bir de sizleri taşımaya başladığımdan beri yere bakıyorum hep, daha önce göğe bakardım...” cümlesiyle de halkın sırtından geçinenlere gönderme yapıyor.
0 Yorum