Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük yüz ölçümüne sahip olan Konya ili aynı zamanda Anadolu'nun en eski yerleşim alanıdır.
DEVLET TİYATROLARI, KONYA BİN NEFES BİR SES ULUSLARARASI TÜRKÇE TİYATRO YAPAN ÜLKELER FESTİVALİ
Tarih : 20.04.2018 / 30.04.2018
Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük yüz ölçümüne sahip olan Konya ili aynı zamanda Anadolu'nun en eski yerleşim alanıdır. Kent içinde ve çevresinde adım attığınız her alanda tarih öncesi dönemden başlayarak Hitit, Lydia, Pers, Büyük İskender ve Roma dönemine ait gizemli bir nefesin sizinle birlikte bu büyük kente yüzyıllar öncesinden merhaba dediğini duyarsınız. Bizanslılar döneminde “İconyum” olan kentin adı daha sonra yıllar içinde değişerek Konya olmuştur.
10. yüz yıldan başlayarak uzun yıllar Anadolu Selçukluları'nın merkezi olan Konya; müziğin, bilginin ve güzel sanatların da merkezi haline gelmiştir. Konya hoşgörü ve toleransın ana vatanıdır. Mizahı ve hoşgörüyü hayatı ve hikâyelerinde ölümsüzleştiren Nasrettin Hoca ve sanki aynı hoşgörü ve toleransı devam ettiren büyük düşünür Mevlana Celaleddin-i Rumi uzun yıllar Konya’da yaşamış dünyaca ünlü şahsiyetlerdir.
Konya zengin tarihi dokusu içerisinde Karamanlılara da ev sahipliği yapmıştır. Karamanoğlu Mehmet Bey Türkçeyi ilk resmi dil ilan eden ulusun temsilcisidir; yani Türk dilinin resmi dil olarak doğuşunun bu topraklardan olduğu kabul edilmektedir. “Bugünden geru divanda, dergâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil konuşulmayacaktır.” (13 Mayıs 1277) diyen Karamanoğlu Mehmet Bey, millet olarak birlikte yaşamanın ilk şartının dil birliği olduğunu vurgulamıştır.
Konya Devlet Tiyatrosu, gelişen ve değişen Konya ilinin kültürel anlamda da gelişmesine katkı sağlamak amacı ile Devlet Tiyatroları, “BİN NEFES BİR SES'' Uluslararası Tiyatro Festivali'ni başlatarak, Konya ilinin bir marka şehir olma yolundaki çabasına büyük katkı sağlamıştır.
Festival kapsamında her yıl dünyanın dört bir yanına şöyle sesleniyoruz: - Ey Türkçe oynayan tiyatrolar! Hangi ülkede, nerede olursanız olun, 20 - 30 Nisan tarihleri arasında Konya'ya gelin. Gelin ki bu yıl da festivalimizin coşkusunu birlikte paylaşalım.
Farklı dinler, kültürlerle yaşasak da, aynı dili farklı lehçe ve ağızlarla konuşsak da gelin… Dostça, kardeşçe, hoşgörü ve barış içinde bu açık hava müzesi görünümündeki kentte bizim de bir izimiz, sesimiz, nefesimiz olsun… “BİN farklı NEFESten tek BİR SES çıksın.”
KONYA DT SAHNESİ
20 Nisan Cuma TÜRKİYE Ankara Devlet Tiyatrosu GÜN BATIMI 20:00
21 Nisan Cumartesi TÜRKİYE Ankara Devlet Tiyatrosu GÜN BATIMI 15:00
21 Nisan Cumartesi TÜRKİYE Ankara Devlet Tiyatrosu GÜN BATIMI 20:00
22 Nisan Pazar ÖZBEKİSTAN Semerkand Devlet Müzikal Dram Tiyatrosu ÇIĞ 20:00
23 Nisan Pazartesi K.K.T.C. K.K.T.C. Devlet Tiyatrosu DAĞ DENİZE KAVUŞTU 10:00 Çocuk Oyunu
23 Nisan Pazartesi K.K.T.C. K.K.T.C. Devlet Tiyatrosu DAĞ DENİZE KAVUŞTU 13:00 Çocuk Oyunu
23 Nisan Pazartesi KOSOVA Kısa Devre Tiyatro Topluluğu HABABAM SINIFI 20:00
24 Nisan Salı KOSOVA Kısa Devre Tiyatro Topluluğu HABABAM SINIFI 20:00
25 Nisan Çarşamba KAZAKİSTAN 28 Tiyatro WOYZECK 20:00
26 Nisan Perşembe BULGARİSTAN Trio Tiyatrosu BURADA, ORADA VE HER YERDE 20:00
27 Nisan Cuma TÜRKİYE İstanbul Devlet Tiyatrosu İKİNCİ BÖLÜM 20:00
28 Nisan Cumartesi TÜRKİYE İstanbul Devlet Tiyatrosu İKİNCİ BÖLÜM 15:00
28 Nisan Cumartesi TÜRKİYE İstanbul Devlet Tiyatrosu İKİNCİ BÖLÜM 20:00
29 Nisan Pazar FİLİSTİN Özgürlük Tiyatrosu FİLİSTİN’E DÖNÜŞ 20:00
30 Nisan Pazartesi AZERBAYCAN Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosu CEHENNEM SAKİNLERİ 15:00
0 Yorum