Haber

TTV, Şubat Ayında Cemal Sahir Ve Beki Bahar'ı Anlatıyor

TTV, Şubat Ayında Cemal Sahir Ve Beki Bahar'ı Anlatıyor

2022.01.30 00:00
| |
0
|
1010


Türkiye Tiyatro Vakfı, şubat ayı etkinliklerini dijital ortamda iki ana başlık altında gerçekleştiriyor.
“Memleketinizde bu eserler oynanıyor, gelin bakın, bunu Türk gençleri de başarabiliyor”
 
Türkiye Tiyatro Vakfı, şubat ayı etkinliklerini dijital ortamda iki ana başlık altında gerçekleştiriyor. “Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” kapsamında yapılacak ilk etkinlik “İstanbul operetlerinin unutulan ismi Cemal Sahir” olurken, onu “Tiyatromuzda Toplumsal Cinsiyet Konuşmaları” başlığı altında Türkiye’nin ilk Musevi kadın tiyatro yazarı Beki Bahar’ın “Sıradan Bir Şey” oyununda kürtaj ve feminist epistemoloji izliyor. 
 
Zengin arşiv çalışmalarıyla tanınan Gökhan Akçura’nın, Cemal Sahir’in sanat hayatını anlatacağı konuşması, 2 Şubat Çarşamba saat 18.00’de gerçekleşecek. Küresel Genç Akademi’ye (GYA) Türkiye’den seçilen tek isim olarak dikkat çeken Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Rüstem Ertuğ Altınay ise Beki Bahar’ın “Sıradan Bir Şey” oyunu üzerinden feminist hareketi irdeleyecek. Konuşma, 16 Şubat Çarşamba saat 18.00’de yapılacak. Zoom üzerinden gerçekleşecek etkinliklere kayıt yaptırmak ve ayrıntılı bilgi almak için vakfın web-sitesi (http://www.turkiyetiyatrovakfi.org/) ve sosyal medya hesapları ziyaret edilebilir. 
 
TİYATROMUZDA TARİH KONUŞMALARI 
KONUŞMACI: Gökhan Akçura
TARİH: 2 Şubat 2022 Çarşamba 18.00
BAŞLIK: İstanbul Operetlerinin Unutulan Adı: Cemal Sahir 
 
İÇERİK: Asıl adı Mehmet Cemalettin Kehribarcıoğlu olan Cemal Sahir, Türkiye’nin Avrupa’da eğitim görmüş ilk operet sanatçısıdır. Tenor, rejisör ve oyun yazarı olan Sahir, sanat eğitimine 1914 yılında Darülbedayi’nin Letafet apartmanında akşam derslerine katılarak başlar. Macar Ticaret Okulu’na gidebilmek için gizlice babasının mührünü kullanmayı ve yaşını büyütmeyi göze alan sanatçı oradan Macar Artist Akademisi’ne geçer. Budapeşte’deki sanat yaşamı geçim sıkıntısı içinde sona erince İstanbul'a döner. Kadrosuna girdiği İstanbul Opereti, operet anlayışına uymaz, onu “alaturka” bulur; Sahir Opereti’ni kurar. Yıllar içinde birçok önemli yapıtı sahneler ve başrolünü üstlenir. Ardından Süreyya Opereti’ne katılır, toplulukta Nuvart Suat ile unutulmaz bir ikili oluştururlar. Bütün konsolosluklara gönderilen davetiyelerde; “Memleketinizde bu eserler oynanıyor, gelin bakın, bunu Türk gençleri de başarabiliyor” yazar. "Zühre" oyununda geçirdiği bir kaza sonucu sakat kalır ve güçlükle ayakta kalmaya çalışılan zorlu yıllar başlar… Ekim 1973’teki ölümüne dek kırk yıl boyunca unutulmuşluk ve sefalet içinde yaşar. Cenazesi, hiçbir tören yapılmaksızın belediye tarafından kaldırılan Sahir’in mezarının Şişli Mezarlığı’nda nerede olduğu bile bilinmemektedir. 
 
TİYATROMUZDA TOPLUMSAL CİNSİYET KONUŞMALARI
 
KONUŞMACI: Rüstem Ertuğ Altınay
TARİH: 16 Şubat 2022 Çarşamba 18.00
 
BAŞLIK: Beki Bahar’ın “Sıradan Bir Şey” Oyununda Kürtaj ve Feminist Epistemoloji
 
İÇERİK: Aralık 1926’da İstanbul’da dünyaya gelen Beki L. Bahar, genellikle tarihsel oyunlar yazar ve güçlü kadın karakterlerle kadın dünyasını işler. Oyun yazarlığına 1970 yılında kaleme aldığı “Alabora” ile adım atan Bahar’ın yayınlanmış ve yayınlanmamış birçok oyunu bulunur. 1984 yılında Türk kadınına siyasi haklarının verilişinin 50. yılı için yazdığı “Sıradan Bir Şey”de kürtajın hak olarak kazanılmasını konu eder. Oyun, hem deneysel tiyatronun zengin siyasi potansiyelini hem de Yahudi oyun yazarlarının aidiyet politikalarını yansıtırken geliştirdiği incelikli stratejileri anlatması bakımından önem taşımaktadır. Sosyal bilimlerdeki araştırma yöntemlerine eleştiri getiren ve alternatif arayan bu metin, tiyatronun Türkiye’de feminist epistemoloji ve bilim felsefesi tartışmaları için nasıl alan açtığını da gösterir.

Anahtar Kelimeler: ttv, türkiye tiyatro vakfı

0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.

TİYATRONLİNE

E-Bülten Üyeliği Görüş Bildir