‘’İnsan nedir?’’ sorusuyla cebelleşen ,oyun-oyuncu-seyirci kavramlarını muğlaklaştırıp natüralist oyunculuğu gerçeğin özüne ulaşmak için bozan ‘toplu oyunculuk’ anlayışına sahip VERSUS,WOYZECK oyununu temel mesele olarak şiddetin nesnesi olan insanların aynı zamanda şiddetin öznesi olması durumunu bir çöplük/kabus soyutlaması içinde ele alıyor.
Er Woyzeck, sevgilisi Marie ve “gayrimeşru” çocuğu ile yaşamaktadır. Askerlikten kazandığı para yetmeyince doktorun tıbbi deneylerinde denek olarak yer almakta ve yalnızca bezelye yiyerek yaşamak zorunda bırakılır.Woyzeck’in akıl sağlığı bozulur ve halüsinasyonlar görmeye başlar.
İnsanlık dışı davranışlara maruz kalan bir erin, doktorlar ve üst rütbeli subaylar tarafından aşağılanmasının trajik bir hikayesidir.
Modern tiyaronun ilk örneklerinden sayılan bu oyunun yazarı Georg Büchner, yalnızca Alman tiyatrosunun değil, çağdaş tiyatronun da en önemli yazarlarından biridir. Kısacık yaşamına sığdırdığı ve aralarında ‘’Danton’un Ölümü’’ ‘’Leonce ile Lena’’ nın da olduğu üç oyun, dünya tiyatro repertuarının tartışılmaz eserlerindendir.
VERSUS, oyun, oyuncu, seyirci kavramlarını muğlaklaştıran, gerçeğin özüne ulaşmak için, naturalist oyunculuğu bozan bir ekip anlayışına sahip. Süpervizörlüğünü Metin Balay’ın yaptığı Kayhan Berkin’in yönettiği on kişilik oyuncu kadrosunun biçimlendirdiği bu yapımda, temel mesele olarak, şiddetin nesnesi olan insanların aynı zamanda şiddetin öznesi olması durumu ele alınıyor.
0 Yorum