Fantastik bir noter masalının kahramanları, gece vakti girdiler kuyruğa. Müşterilerinin tek istediği aslı gibi olan suretlerine kavuşmaktı.
Düzenin onları dönüştürdüğü suretleriyle mutluydular. İçlerinden biri oyunu bozmasa sonsuza kadar mutlu yaşayacaklardı…
Prömiyeri 21 Mayıs 2008’de 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında gerçekleştirilmiş olan; izleyicisinin tiyatro mekanına girdiği andan itibaren kendisini noter binasının içindeki bir müşteri gibi hissedeceği “Noter”, Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından 2008-2009 sezonu süresince 12 Ocak – 13 Nisan 2009 tarihleri arasında her Pazartesi GalataPerform’da seyirciyle buluştu. 26-27 Nisan 2009 tarihlerinde Almanya’nın Duisburg kentinde düzenlenen Akzente Festivali kapsamında Duisburg’daki Alte Feuerwache‘de sahnelenen oyun gerek Türk gerekse Alman seyircisi tarafından büyük ilgiyle karşılandı.
Yeşim ÖZSOY GÜLAN’ın yazıp yönettiği “Noter”in dekoru oyunun sahneleneceği mekâna girildiği andan itibaren seyirciyi gerçek bir noter ortamına taşıyor. Dekorun seyirci-oyuncu alanı ayrımını bozan ve yeniden kurgulayan bir yapıya sahip olması da izleyiciyi oyunun içine çekiyor.
Bireyin devletle burun buruna geldiği kurumlardan biri olan noterde geçen oyun, devlet ve kişi arasındaki boşluklar ve sessizlikler üzerine kurulu. Bugünün Türkiye’sinin görünür kılındığı “Noter”de, devletin bireyden üstün tutulduğu bir yapının içinde yaşanan karşılaşmalar konu ediliyor.
Günümüz Türkiye’sinde farklı nedenlerle susturulan, sessizleştirilen, yeri geldiğinde öldürülen bireyin yakarışı, oyunun tümüne, özellikle de sürprizli sonuna hâkim oluyor. Oyun, noter ortamına dayanarak, bir ses ve sessizlikler bütünü olarak yorumlanıyor. Ancak, bu noter alışılageldik bir noter değil; sararmış sayfaların, eski masaların, dolapların ve bıkkın yüzlerin ardında çok garip şeyler oluyor!
0 Yorum