OYUNLAR

Yaban Ördaği

Yaban Ördaği

Oynadığı Sahneler


Etkinlikler

Henüz etkinlik eklenmemiş.
Bugün Bu Hafta Bu Ay Gelecek Ay

İlişkili İçerikler




Dramaturgi Arama

  • Oyun adı, Orijinal adı, Yazar adı, Çevirmen adı bölümlerinde arama yapabilirsiniz


Bu senin için! İçerikle ilgili hata ya da önerin mi var? hemen önerebilirsin.
  • Sahneleyen Tiyatro: Tiyatro Pera
  • Oyun Durumu: Gösterim dışı oyun
  • İlk Oynama Tarihi: 04.Aralık.2021
  • Süre:
  • Gösterim Sayısı: 12
  • Sosyal Medya:
  • Kadro:
    YAZAR: HENRİK İBSEN
    NESRİN KAZANKAYA
    ÇEVİRMEN / UYARLAYAN / YÖNETMEN: NESRİN KAZANKAYA
    YÖNETMEN YARDIMCISI: ZEYNEP ÖZDEN
    DRAMATURG: ŞAFAK ERUYAR
    IŞIK TASARIMI: ÖNDER AY
  • Oyuncular:
    MELİH DÜZENLİ
    BARIŞ YALÇINSOY
    OĞUZ İŞÇİ
    ZEYNEP ÖZDEN
    BAŞAK MEŞE
    NURŞİN DURMAZ
    PARLA YILDIZ
    AHMET TAŞDEMİR

İlişkili Kişiler


Konu

Tiyatro edebiyatının en büyük yazarlarından biri olan Norveçli Henrik İbsen’in baş yapıtı “Yaban Ördeği”, tiyatrodan sinemaya pek çok uyarlamayla izleyiciyle buluşmaktadır. Oyunun teması gerçek ve yalan ikilemi çevresinde gelişir. Büyük yıkımlara yol açabilecek bir gerçeğin peşinden mi gidilmeli yoksa yaşam bir yalanla mı sürdürülmeli?

Werle ve Ekdal yıllar önce bir maden işletmesine sahip iki arkadaştır. Günün birinde bir yolsuzluk olayı olur ve tüm suç Ekdal’ın üstüne yıkılır, hapse girer ve her şeyini kaybeder. Oğulları çocukluk arkadaşıdır. Yeniden evlenecek olan Werle, düğün için 13 yıldır görmediği oğlu Gregers’i davet eder. Gregers annesinin ölümünden babasını sorumlu tuttuğu için kasabayı terk etmiştir. Baba oğul arasındaki geçmiş odaklı uzlaşmaz çelişki, ilk karşılaşmada yeniden gün yüzüne çıkar. Gregers, annesi ölümcül hastayken evin hizmetçisi olan Gina ile ilişkisi olduğuna inandığı babasını affetmemiştir. Üstelik Werle, Gina’yı Ekdal’ın oğlu Hjalmar ile evlendirip, iş kurmasına da yardım etmiştir.

Gina ve Hjalmar’ın 13 yaşındaki kızları Hedwig, dedesi ile birlikte, Werle’nin vurduğu yaralı bir yaban ördeğini sahiplenip, tavan arasında bakımını yaparlar. Gregers geçmişi deştikçe yalanlar ortaya serilir. Onun dürüst ve yalansız bir dünya idealine obsesif bağlılığı, her iki aile için bir yıkıma yol açacaktır. Oyun kişilerinin ayakta kalma mücadeleleriyle, kanadı kırık yaban ördeğinin ölüm kalım savaşı paralel bir seyir takip eder. Yaban ormanlarının karlarla kaplı olduğu, kuzey ışıkları altındaki soğuk bir Norveç kasabasında, birbiriyle bağlantılı iki ailenin yalan temasıyla çatışması üzerinden kurgulanan oyunda, yalanlarla kurgulanmış yaşamlar, kutsal aile kavramının nasıl paramparça olabileceği, geçmişle hesaplaşma, ihanet,yolsuzluk olguları eleştirel sorgulanır.

Anahtar Kelimeler: Yaban Ördeği

0
|
1697


0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.

TİYATRONLİNE