Trabzon'da Sistem İrdeleniyor. Trabzon Şehir Tiyatrosu "ZAMAZİNGO"
Bize bişe lazım
Size de mi lazım
Aman neme lazım…
Tek bir öyküsüyle bile sistemin aksaklıklarını, saçmalıklarını gözler önüne seren büyük usta, öyküleriyle sadece sistemi sorgulamakla kalmaz toplumun, bireylerin içinde bulunduğu bilinçsiz, sorgulamayan, vurdumduymaz davranışları güldürerek anlatarak; kendimizle, sistemle, toplumla yüzleşmemizi sağlar.
Karanlıkta duyulan ayak sesleri ve gülüşmelerle başlayan oyun Nesin'in bildik öyküleri ''Merhaba''yla hayat kazanır ve ''Selam''la biter. Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabilmek için topluma ne gereklidir? Gibi soruların cevaplarını arayan aydınların çözüm üretebilmedeki kabızlıklarının, hayatının tüm evrelerinde '' sen sus! Konuşma! '' diye susturulan bireylerin, siyasal ve toplumsal olaylara genelde gösterilen umursamazlıkların… mizahi bir dille anlatıldığı oyun Nesin öykülerine güzel bir yorum.
MADIMAK UNUTULMADI !
Oyunun ikinci perdesinin hemen başında sahneye inen büyük bir Nesin portresi ve Madımak Oteli'ni yakan ucubelerin ''şeytan Aziz'' , '' kahrolsun laiklik'' sloganları, kırılan camların şangırtısı oyunun havasının bir anda değişmesine neden oldu. Tüylerimim diken diken olduğu, kanımın beynime sıçradığı bu sahnede aydınları göz kırpmadan yakan din maskesi takmış gericilerin gerçek yüzünü tüm çıplaklığıyla bir kez daha görmüş olduk ''Zamazingo''yla. Ve hep beraber Madımak'ı ve aydınlarımızı bir kez daha andık.
OYUNCULAR VE OYUNCULUKLAR
Oyunun kadrosunda bulunanlar sahnede ellerinden geleni yapıyorlar. Oyunun başında oyuncuları biraz tutuk, biraz kopuk görsem de oyunun genelinde ve özellikle son sahnelerde oyuncuların harika bir performansla oynadıklarını gördüm. Başarılı oyuncululuklarıyla seyirciyi yakalayan oyuncular sahnedeki rahatlıkları ve uyumlarıyla dikkat çekiyor. Adnan Akyüz, Burçin Demiral, Zeki Kamber ve Koral Koç'un oynadıkları oyunda Müftü, Kundaktaki Çocuk tiplemeleriyle Koral Koç seyirciyi epeyce güldürdü. 1,80'lik pala bıyıklı, iri-yarı adam kundağa epeyce yakışmış. Adnan Akyüz, Sayın Bay Ahmet tiplemesiyle gayet başarılı. Katibe telefonda derdini anlatmak için çırpınışları ve aksanı görülmeye değerdi. Yalnız deneyimli oyuncuda bir şeyin farkına vardım: Kendisini yanılmıyorsam üç ya da dört oyunda izleme fırsatım oldu. Kendisini izlediğim bütün oyunlarda hiç değişmeyen, sabit bir gülmesi var. Her rolde bu gülmesini tekrarlıyor. Haa gülmesine diyeceğim bir şey yok, çok da güzel gülüyor. Ancak farklı karakterlerde farklı gülme çeşitleri denemeli düşüncesindeyim.
Kıssadan Teknik Ekip
Sade, kullanışlı dekorlarıyla Ali Kemal Durmuş, Çetin Hacıfettahoğlu, ışıklarıyla Hayri Davut Eyüpoğlu, Mahmut Mutat, müzikleriyle Emin Serdar Kurutçu başarılı.
MESUT YÜCE TRABZON'DA GÜZEL İŞLER YAPIYOR
Şehir Tiyatrosu'nun ikinci oyunu olan Barut Fıçısı'yla Şehir Tiyatrosunda yanılmıyorsam ilk oyununu yöneten Trabzon Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Mesut Yüce duyarlılığıyla, aydın yüreğiyle, insancıllığıyla devamlı halkın içinde. Kendisini Barut Fıçısı'yla yazdığımda tiyatronun yan gelip yatma yeri olmadığını bizlere gösterdi demiştim. Bu sözlerimle ne kadar haklı olduğumu bir kez daha gördüm yönettiği ''Zamazingo''yla. Trabzon'da Devlet Tiyatrosu'nun 20 yıldır bulunuyor olması elbette bu şehir için çok büyük bir şans. Bunun yanında Mesut Yüce gibi aydın sanatçıların Trabzon'da bulunması bu şehir için en az Devlet Tiyatrosu kadar önemli. Mesut Yüce'yi ve tüm Şehir Tiyatrosu elemanlarını Trabzonlu sanat severler adına kutlarım.
Kurulduğu günden bu güne gerek eğitim programlarıyla, panelleriyle, projeleriyle, seçtiği oyunlarıyla Şehir Tiyatrosu'nun Trabzon'da çok ayrı bir yeri olduğunu düşünüyorum. Trabzon Şehir Tiyatrosu ne için tiyatro yaptığını bilen, muhalif, her yeni oyunuyla kendisini yenileyebilen önemli bir tiyatro topluluğu.
Bize bişe lazım
Size de mi lazım
Aman neme lazım denilen toplumumuzda ve dünyamızda kapitalist düzenin insanları nasıl duygusuzlaştırdığını, yozlaştırdığını, bireyselleştirdiğini birkaç Nesin'lik sözle anlatalım:
Her öküz kendi boynuzundan çekilir
Kılıç kuşananın iş becerenindir
Kör eline geçirdiğini sever
Zengin arabasını dağdan aşırır, fakir düz ovada yolunu şaşırır…
Tam Aziz Nesin'lik bir oyun Trabzon Şehir Tiyatrosundan.
Bol Nesin'lik seyirler…
Not : Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun '' Düğün Ya Da Davul'' adlı oyununa oyunda geçen ''ananı al da git'', '' burası yan gelip yatma yeri değildir'' gibi sözlerden dolayı bakanlık soruşturma açacakmış. Bu nasıl bir mantık?21. yüzyılda bu nasıl bir yasakçı kafa anlayamıyorum. Başbakan söyleyince bir şey yok, sanatçı söyleyince hooop sen dur! Böyle mi muhasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız? Yok öyle üç kuruşa beş köfte.
Anahtar Kelimeler: Zamazingo, Trabzon Şehir Tiyatrosu
0 Yorum