Yapımcılığını Kedi Sahne Sanatları'nın üstlendiği, Reşat Nuri Güntekin'in " Yaprak Dökümü " adlı romanından Hakan Altıner'in uyarlayıp, yönettiği oyunun, dekor tasarımını Tülin Mutlucan Pural, 'karakter, konu ve döneme uyum sağlayan' kostüm tasarımını Türkan Kafadar, digital tasarımlarını ise Onur Duru üstlenmiş.Sahnede her detay incelikli bir zevkin ürünü ve bir o kadar da işlevsel.
Öncelikle belirtmeliyim ki, Hakan Altıner, 1930'larda kaleme alınmış bu romanı, formülünü, büyüsünü hiç bozmadan, üstelik Reşat Nuri Güntekin diliyle, pürüzsüz bir biçimde, başarıyla uyarlamış ve sahneye taşımış.Yaratılan illüzyona, dramatik yapıya hasar vermeyen ustalıklı reji ve oyunculuklar, hiç kuşkusuz, esere çok şey katmakta.
Hakan Altıner, eğer doğru hatırlıyorsam, " Çalıkuşu "nu ilk olarak İBBŞT'de, sonrasında da Tiyatro Kedi'de yönetmişti ve şimdi " Yaprak Dökümü " ile üçüncü kez Reşat Nuri Güntekin'i izleyiciyle buluşturuyor.
Hakan Altıner 'önsezileri, zamanlama başarısı, sahne zekası, koordinasyon yeteneği'yle uyarlayan, oyuncu, yönetmen olarak yine başarılı, tam da Reşat Nuri'ye layık bir piyese imza atmış.
" Yaprak Dökümü "nü izlerken birden fark ettim, geçen yıllara rağmen eser güncelliğini tümüyle korumakta.İnsanlar, hayat sınavları hemen hiç değişmemiş.
Hayriye Hanım yorumunda Suna Keskin bir defa daha sergilediği dorukta oyunculukla göz dolduruyor.
Aslında tüm karakterler sahici, inandırıcı...Hele Yüksel Yalova'nın canlandırdığı Reşat Nuri Gültekin çok hoş bir sürpriz oldu benim için.Selda Özbek Orpak belleklerde yer edecek bir Ferhunde yaratmış.Hakan Altıner'in Ali Rıza Bey yorumu ise kalplere dokunuyor adeta.
Yukarıda belirttiğim gibi, tüm karakterler samimi ve inandırıcı.
Orçun Kaptan, Tayfun Yılmaz, Damla Cercisoğlu Kaptan, Pınar Ataer, İlkyaz Kocatepe, İrem Uğural, Osman Barış Özkoçak, Kahraman Sivri, Sadi Özen yaşar kıldıkları kimliklerde başarılı ve sahiciler.Çünkü hiçbiri, rol yapmadan, oynuyor.Seyirciyi daha ilk andan itibaren, avucunun içine alan, enerjik, duyarlılık dolu, sade, abartısız, tutarlılığı ve bütünselliği koruyan yorumlara imza atıyor.Canlandırdıkları karakterlere derinlemesine sahip çıkarak adeta 'kendileriymişcesine' izleyenlere yansıtıyor.
Hüzünle kanaviçelenmiş " Yaprak Dökümü " oyununu " mutlaka izleyin," derim.Beğenecek, hatta çok beğeneceksiniz.
Anahtar Kelimeler: Yaprak Dökümü, Kedi Sahne Sanatları
0 Yorum