Neden diye sormaktan kendimi alamıyorum. Şuan itibari ile 40 ülkede Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı oyunlar oynuyor. Ülkemiz de ise ne Devlet Tiyatrosu ne de Istanbul Şehir Tiyatroların'da oynamamaktadır. Hatta özel tiyatrolarda dahi oynamıyor. Bunun sebebi nedir çok merak ediyorum. Bravo ki bizim yazarımıza bu kırk ülke bizden çok sahip çıkmış.
Türkiye Cumhuriyetin'de öyle çok başarılı oyun yazarlarımız var ki saymakla bitiremeyiz. Dünya'nın her yerinde ilgi gören yazarlarımızın oyunlarını neden neden kendi ülkemiz de göremiyoruz anlamıyorum. Yabancı eserlere karşı değilim. Ancak, yurt dışında ki festivallere yabancı yazarların eserleri ile giderken neden kendi ülkemizin yazarlarının eserleri ile gidemiyoruz ? Biz birşey ispat etmek zorunda değiliz, ancak kendi kültürümüzü biz olanı anlatmak tanıtmak zorundayız.
"Tereciye tere satmak"
Bakın bizler yabancıların eserlerini onlara götürerek onları tavlayamayız biz kimin malını kime satıyoruz anlamış değilim. Biz ancak bize ait olan bizim içimizden olan bir eseri yurt dışındaki seyirciye götürerek farkındalık yaratır ve kültür alışveriş verişi yapmış oluruz.
Tuncer Cücenoğlu'nun oyunları tam 39 dile çevrilmiş ve 40 ülke de oynuyor. Çok güzel ayakta alkışlıyorum. Ancak bizim yazarımızın eseri bizim ülkemizde neden oynamıyor? Bu konuyu anlamak mümkün değil. Şimdi soruyorum biz kendi sanatımıza sanatçımıza ve tarihimize ne zaman sahip çıkacağız.
"Kendi kültürüne sahip çıkmayan bir ülke yok olmaya mahkumdur"
Biz yok olmak değil var olmak istiyoruz, her gün biraz biraz daha artacakken bu var olma durumu biz her gün kendi değerlerimizi unutarak yok oluyoruz.
TUNCER CÜCELOĞLU 'NUN;
Eserleri 39 dile çevrilen 40’ın üzerinde ülkede sahnelenerek Türk Tiyatrosunu tek başına dünyaya taşıyan Tuncer Cücenoğlu bu defa ÇİN’de!
Çin’de sahnelenen ilk Türk oyun yazarı olan Tuncer Cücenoğlu aramızdan ayrılışının 5. yılında da tiyatromuzu ve kültürümüzü yepyeni ülkelerle tanıştırarak hız kesmeden çalışmalarına devam ediyor. Dünyada Türk Tiyatrosu’nun en güçlü tiyatro yazarı olarak kabul edilen Tuncer Cücenoğlu, başyapıtı “ÇIĞ” ile bu defa Türk tiyatrosu ile Hong Kong / Macau tiyatrolarını birleştiriyor.
Blank Space Studio tarafından sahnelenecek ‘ÇIĞ’ın yönetmeni Herbert Chio. Başlıca rollerde Lam Tsz Yan, Tou Hoi Ian, Pun Chi Hou, Chang Mei Lei, Leong Soi Fong ve Chu Kin Pan’ın canlandıracağı oyun ilk olarak 29-30 Haziran’da seyirciye okuma tiyatrosu olarak sunulacak. Çin’in genç yönetmenlerinden William Wong’un da katkıları ile yeni sezonda sahneye taşınacak oyun Tuncer Cücenoğlu’nun 80. sanat yılına adanacak.
Türk Tiyatrosu'nu tüm Dünyaya taşıyan yazarımızı yürekten kutluyor, başarılarının sürmesini diliyoruz.
TUNCER CÜCENOĞLU
Oyun yazarı, eğitmen.
Kaleme aldığı 26 oyun ile Türkiye’den ve dünyadan toplam 33 ödül alan, Tuncer Cücenoğlu, 20. yüzyılın en önemli çağdaş oyun yazarlarından biri olarak Avrupa’da antolojilere alınmıştır. Antolojide Tuncer Cücenoğlu dışında Brecht, Becket, Arbuzov, Fassbinder, Dario Fo, Ionesco, Goran Stefanovski, Arnold Wesker, Dürrenmatt gibi Avrupa’nın ve Dünyanın en önemli yazarları yer almaktadır. Cücenoğlu, evrensel temalı ve sağlam hikayeli oyunları nedeniyle 40’ın üzerinde ülkede yaygın olarak sahnelenmekte ve repertuvarlara alınmaktadır.
Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Üyeliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Uluslararası PEN Türkiye Merkezi üyeliği yapmıştır.
Tuncer Cücenoğlu ortaöğrenimini Çorum'da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil veTarih-Coğrafya Fakültesi-Kütüphanecilik Bölümünü bitirdi. Millî Eğitim Bakanlığında çeşitli görevler yaptı. 1983'te devlet memurluğundan ayrıldı.
MSM Özel Konservatuvarı, Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Kadir Has Üniversitesi, Sadri Alışık Kültür Merkezi, Alanya GAKSA Akademisi gibi birçok eğitim kurumunda 'Dramatik Yazarlık' eğitmenliği yapmıştır.
Tuncer Cücenoğlu 18 Temmuz 2019'da, İstanbul'da 75 yaşında ölmüştür. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.
HERBERT CHIO
Broderhood Art Theatre’ın kurucusu ve başkanı olan Herbert Chio, aktör, yönetmen ve eğitmenliğin yanı sıra kültürler ve disiplinlerarası etkinlikler düzenleyerek uluslararası birçok projeye imza attı. Yönetmenliğini yaptığı Natalya Vorozhbit’in “Bad Road”, İngilizce, Kantonca ve Mandarin dilinde gerçekleşen “Resist In Recurrence” gibi çalışmaları ile Ukrayna’dan Edinburg’a kadar birçok ülkede festivallere davet edildi.
WILLIAM WONG
The Circus Theater Group ve Blank Space Studio’nun sanat yönetmeni olan Wong aynı zamanda Blank Space Studio’nun da kurucu ortağıdır. En son çalışması olan “Run” ile Hong Kong üstün Koreograf ve prodüksiyon ödülü kazanan Wong, Hong Kong Oyunculuk ve Araştırma Merkezi ile Hong Kong Tiyatro Profesyonelleri Birliği üyesidir.
Anısına saygı...
Anahtar Kelimeler: tuncer cücenoğlu
0 Yorum