Tiyatro Sevgisi, Aforizmalar
2024.06.27 00:00
|
Güncelleme: 06.07.2024 02:54
|
|
En sevdiğim sessizlik, tiyatro salonunu dolduran seyircinin sessizliği; dolu sessizlik.
İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin Barış Ormanı adlı çocuk operası, 7. Efes Uluslararası Opera ve Bale Festivali kapsamında sahnelendi.
İlk gösterimi gerçekleşen, librettosu Z.Nazlı Ergüven’e, bestesi Evrim Demirel’e ve rejisi Barış Meydan’a ait, çocuk operası Barış Ormanı, minik izleyicilerinden tam not aldı.
Opera, çocuklara uygun bir dildeydi. Oyunculuk güzeldi. Oyun dekoru ışık tasarımı ile birlikte seyirciyi düşsel bir yolculuğa çıkaracak nitelikte, büyüleyici bir güzellikteydi. Arka fondaki ekran görüntüsü yer yer sahne atmosferini destekleyici olarak, yer yer de oyunda doğrudan işlevsel olarak kullanılmıştı. Yerdeki yapraklar, ışığın kullanımı, arkadaki kütük, tam seyirciyi içine alan bir orman derinliği yaratmıştı.
En zor şartlarda bile, birbirine inanmanın, birlikteliğin, umut etmenin nasıl dönüştürücü etkisi olduğunu, çocuk dünyasının gerçekliğinde anlatmayı başarmış oyun. Ayrıca, sirk sahnesi ile de geçmişin geleceğe nasıl güç verdiğini, Bir çocuk oyunu için günümüzde seçilebilecek en güzel konu… Doğanın, ormanın, inşaatlara karşı, dayanışmanın, sevginin, barışın, dostluğun, düşmanlığa karşı mücadelesi...
Kostüm tasarımı az şeyle karakteri ortaya koyan yalın güzel bir anlatıma sahipti. Müzik tasarımı ve oyuncuların ses renkleri harikaydı. Danslar da notaların dökülüşünü yansıtır nitelikte… Oyuncu seçiminin, rol dağılımının harika olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
Çocukluğa özgü neşe vardı oyunda. İnsanlığı yücelten evrensel değerleri ortaya koyan, güç verici nitelikte şarkılar, oyun içeriği ile uyumluydu. Mucize sahnesinde kullanılan ışıklandırma inandırıcı bir etki sağlıyordu.
Oyundaki en güzel şey sanırım kötünün değişimini, iyiye dönüşümünü, yine çocuk dünyasına uygun bir dille anlatmayı başarmış olması idi.
Oyunda, kişi adlarına, tekrara ve duruma dayanan komik öğeler güzeldi.
Belki dersler boyunca söylediğimiz şeyi yarım saatte anlatarak, etki etmeyi başardığı için, belki anımız, rüyamız olduğu için, çocukken izlediğimiz nitelikli oyunların yeri başkadır… Tüm dünyada, çocuk ve opera sözcüklerinin daha çok bir araya gelmesi gerek bence… Bence bir tür olarak çocuğun dünyasına en yakın tür, çocuk operası. Görsel ve işitsel şölen… Orkestra çukurunda oyunun müziklerinin yapılışını görmek bile çocuk için büyüleyici bir şey… Yapılabilen bir dünyayı gösterdiği için. İfade etmenin oluşumundaki güzelliği gösterdiği için… Çocuk taklit yolu ile gelişir… Çocukların düşsel dünyası için müziğin, şarkının büyük önemi var. Bence daha çok opera binası yapılmalı ve böylece çocuklar için daha çok opera ve müzikaller yapılabilmeli…
Emeği geçen herkese teşekkürler.
0 Yorum