Shakespeare’in dünyaca ünlü oyunu Romeo ve Jüliet eserinden yola çıkılarak Ephraim Kishon tarafından yazılan Tarla Kuşuydu Jüliet, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın en dikkat çekici oyunu olarak göze çarpıyor. 2009/10 sezonunda vasat repertuar seçimleriyle seyircilerini hayat kırıklığına uğratan Şehir Tiyatroları, bu oyun ile izleyicilerinin kalbini yeniden fethetmeyi başarmış gözüküyor. Engin Alkan gibi usta bir sanatçının yönettiği ve oynadığı gösteride Özlem Türkad, Çağlar Çorumlu ve Murat Bavli gibi birbirinden değerli oyuncular da görev alıyorlar. Shakespeare’i mezarından kaldırarak kendi karakterleri ile yüz yüze getiren Tarla Kuşuydu Jüliet sezonun komedi oyun dalında en iddialı yapımlarından bir tanesi.
Bilindiği gibi Romeo ve Jüliet, tiyatro tarihinin sahnelerde gördüğü en trajik aşk öyküsü olarak herkesin belleğine kazınmıştır. Öyle ki bu aşkın konusu dünyanın dört bir yanına yayılmış; insanlar kavuşamayan iki sevgilinin dramından yola çıkarak kendi toplumlarında benzer aşk öyküleri yaratmışlardır. Hemen hemen dünyanın her yerinde oynanılan acınaklı ayrılık olayı Ephraim Kishon gibi ironi kültürü geniş bir yazarın elinde komediye dönüşmüştür. Romeo’ yu öldürmeyerek Juliet ile evlendiren yazar, iki aşığın şiddetli geçimsizliğini sona erdirebilmek için Shakespeare’i de mezarından kaldırmış oyunun içine sokmuştur. Aşk’ın kavuşma özlemi ile muhteşem bir duygu olduğunu sahneye koyan Engin Alkan; Kison’un yaptığı gibi neoliberal sistem içinde eritilen iki ünlü aşığı sahnede bambaşka gösteriyor. Juliet’in bitmek tükenmek bilmeyen dırdırları, Romeo’nun uğruna ölümü göze aldığı kadına karşı ilgisiz tavırları seyirci de komediyle karışık şok etkisi yaratıyor.
Aşk İçin Ölmemek
Oyunda Romeo ile Juliet aşklarını perçinleyerek 20 senelik evlidirler. Artık içlerinde taşıdıkları o saf ruh gitmiş yerine birbirlerinden nefret eden iki evli birey gelmiştir. Aşkın kavuşma hissi olmadığı zaman daha kıymetli olduğunu bilen Shakespeare olayın içine dahil olarak iki kişiyi yaptıkları bu hatadan caydırma niyetindedir. Aşk için ölümü göze almanın saçmalığını yaşayan karakterlerine çekidüzen veremeyen yazar, çareyi iki karakteri öldürerek bu karışıklığa bir son vermek olarak görür. Romeo’nun Shakespeare ile diyalogları dikkat çekicidir. Juliet gibi bir kadın için ölümün kıyısında gezinmesinden dolayı kendisini yaratan yazara çok kızgındır. Aşk için ölmenin ne denli gereksiz bir eylem olduğunu üstüne basa basa vurgular. Juliet’te aynı duygular içindedir. Romeo’ya kavuşmak için kaybettiklerini düşündükçe yazarla kavga eder. Ephraim Kishon, aşkı günümüz şartları ile irdeleyerek olaya ironisi bol komedi eklemiş; Engin Alkan da muhteşem rejisi ile komediyi doruk noktasına çıkarmayı bilmiştir.
Gösteride Romeo ve Rahip Lorenzo rollerinde Engin Alkan’ı izliyoruz. Öncelikle Alkan için şu tespiti yapmak çok önemli. Ülke tiyatrosunun yetiştirdiği en önemli karakter oyuncusudur kendisi. Yönetmenliği de gelişerek ilerlemiştir. Romeo’un o kılıbık ruh halini, Rahip Lorenzo’nun uğraşlarını favkalade güzel oynuyor. Canlı performansları için diyecek kelime zaten yok. Sahnede her yönden harika bir oyuncu izliyoruz. Aşkın tükendiğini anlatışı çok başarılı. Juliet / Dadı karakterleri ile izleyenleri büyüleyen Özlem Türkad için tüm olumlu düşünceleri buraya sıralamak gerekli. Kavgalarda, yazarla olan münasebetlerinde, evlilik çatışmalarında ve en önemlisi komedide kendisini iyice hissettiriyor. Shakespeare ile karşımıza geçen Çağlar Çorumlu yapacağı hinliklerde gösterdiği peformansla göz dolduruyor. O da başarılı. Lucretia’da Murat Bavli ekibin başarısına uyum sağlamış.
Ephraim Kishon’un Shakespeare ile ince çizgilerde alay edişi; Alkan’nın ironisi bol güldürüsü; Gamze Kuş’un yerinde dekoru; Duygu Türkekul’un birbirinden güzel kostüm seçimleri; Poldi Schatzmann’ın şahane müzikleri oyunu farklı en önemli ayrıntılar. Oyuncuların canlı müzik performansları da izleyenleri oyuna bağlıyor. Tarla Kuşuydu Jüliet Engin Alkan gibi başarılı bir yönetmenin, oyuncunun elinde olağanüstü bir güzelliğe bürünmüş. Mutlaka bu komediyi izleyin.
Anahtar Kelimeler: İstanbul Şehir Tiyatrosu, Tarla Kuşuydu Jüliet
0 Yorum