Bu Çığlığa Kulak Verin! “Şiddet Üçlemesi 1 – Ayna…”
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Mekân Artı’nın yeni projesi “Şiddet Üçlemesi 1- Ayna” başlığı altında cinayete kurban giden 12 kadından 12 ayrı hikâye dinledim.
Yaşamlarında söz hakkı verilmeyen kadınlar, başkalarının hayatlarına can vermek için sahneye çıkıyor. 12 kadını, 12 izleyiciyle, 12 kabinde buluşturan Ufuk Tan Altunkaya, kulakları sağır eden bu sessiz çığlığa sizleri davet ediyor.
Konsepti Ufuk Tan Altunkaya’ya ait olan gösterimin metin düzenlemesi Didem Kaplan’a, proje koordinasyonluğu ise Ezgi Dilekçi ve Aybike Esin Tumluer’e ait.
Ayşe Balmumcu, Cansın Asarlı, Çiğdem Aygün, Dilek Yorulmaz, Ece Eser, Gökçe Deniz Balkan, Gülay Hayır, Gülsün Odabaş, Milay Ezengin, Nurcan Şirin, Rana Büyükyılmaz ve Serpil Bilgil’in hayat verdiği kadınlar, ölüm perdesinin arkasında saklanan tüm sırları izleyiciyle paylaşıyor.
“8 Mart Dünya Kadınlar Günü”ne özel Hürriyet’in hazırladığı videoda; 232 kadının öldürüldüğü, 180 kadının tecavüze, 610 kadının cinsel tacize uğradığını, 70 kadının intihar ettiğini, 700 kadının sadece politika yaptığı için tutuklandığını, Devletten koruma talep eden kadınların yüzde 73’ünü ise koruyamadığını belirtiliyor.
Bu veriler Türkiye’de kadın olmanın ağırlığının altını bir kez daha çiziyor. Fiziksel, ruhsal ve cinsel biçimde şiddet gören kadın, aile/toplum/devlet üçgeninde ise savunmasız kalıyor.
Ailesi tarafından şiddete, hakarete, cinsel istismara maruz kalan kadınlar susup kabullenmek zorunda kalıyor. Çalışan kadınlar ise çalıştığı yerde, sokakta uğradığı saldırı karşısında devlete sığınmasına karşın devletin bu konuda yetersiz kaldığını görüyoruz.
Kanayan bu yaraya duyarsız kalmayan Altunkaya, 2011-2012 sezonu için hazırladığı şiddet üçlemesinin birincisi olan “Şiddet Üçlemesi 1- Ayna”yı Şubat ayından itibaren izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor. Kadına yönelik şiddetin merkeze alındığı oyunu, cinayete kurban giden 12 kadının hikâyesini kendi ağızlarından izleme ve dinleme şansına sahip oluyorsunuz.
Sadece 12 izleyicinin alındığı oyunun konseptiyse bir hayli ilginç. Öldürülen kadınlar yaşadıkları “O An”ları sadece bir izleyiciyle paylaşıyor. Her kadın hikâyesini anlattıktan sonra diğer kabine gidip bir diğer izleyiciye aktarıyor.
Altunkaya’nın ortaya koyduğu konsept sanırım bu sorunsaldan yola çıkarak hazırlanmış. Yaşarken birlikte olamayan kadınlar öldükten sonra başkalarının hayatlarını kurtarmak için bir araya geliyor.
Böylelikle anlatılan olay, hikâye olmaktan çıkıp bir sır paylaşmaya, hatta izleyiciyle dertleşmeye yol açıyor. Bu konsept sayesinde anlatılanların samimiyeti yaşananların ağırlığını bir kat daha artıyor.
Sanıyorum biz izleyenlere de farklı konseptiyle sahnelenen bu gösteriyi başarılarından ve sorumluluk bilincinden dolayı güzel yüreklerinden kutlamakla beraber alkışlamak kalıyor.
Hala izlemediyseniz başarıyla kotarılmış bu ilginç deneyimi kaçırmayın derim.
Oyunu, Harbiye’de Hilton Oteli’nin karşısında bulunan Akbank’ın yanındaki sokakta 31 numarada yer alan Mekan Artı’da 24 Mayıs 2012 tarihlerinde saat 20:00 ve 21:30’da izleyebilirsiniz. Rezervasyon ve Bilgi: 0 212 224 57 56 / www.mekanarti.com
Anahtar Kelimeler: şiddet üçlemesi, ayna
0 Yorum