Geçtiğimiz tiyatro sezonu içinde ilk kez denediğim, daha sonra konsept olarak çokça tutan ‘sezon önerileri’ başlıklı oyun listesine devam ediyorum. ‘Yıl içinde yine çok fazla grup, oyun var’ cümlesini tekrarladığım zaman bazı eleştirmen dostlarım tekrardan dolayı bana kızıyor. Aslında haksız sayılmazlar. Her geçen sene yeni tiyatro mekanları şehre dahil olunca ister istemez pasta büyüdükçe büyüyor. 2007 yılında ‘İn Yer Face’, ‘Black Box’ sahneler Türkiye’de daha yeni yeni oluşmaya başladığında, tiyatromuzun geleceğinin bu sahnelerde yattığını anlamış, ortaya konulan projeleri inatla takip etmiştim. O dönem alternatif mekanlar için ‘gençler kendi aralarında eğleniyor’ cümlesini duyduğum eleştirmenlerin, 2013 yılında ‘gönüllü ya da gönülsüz’ bu mekanları takip eder hale dönüşmesi müthiş bir dönüşüm. Ayrıca kitlesel anlamda iyi bir seyirci topluluğunun yakalanması Türkiye Tiyatrosu adına mutluluk verici!
Sezon ilerlerken karşılaştığım önemli olaylar var. Tiyatrodaki demokratikleşme olguları meyvelerini vermeye başladı. DestAr Tiyatro’nun “Disko 5 No’lu” adlı Kürtçe oyununda Mirza Metin benim de jürisi olduğum –ki artık değilim- Tiyatro Dergisi Ödülleri’nde ‘Yılın En İyi Erkek Oyuncusu’ ödülünü aldı. Türkiye’nin en çok satan gazetelerinin tiyatroya ilgisinin arttığını günden güne görüyoruz. Hürriyet Gazetesi’nde eleştirmen dostlarımla beraber ‘Sezonun En İyi Oyunları’nı seçtik. Habertürk, Milliyet, Radikal eskisinden daha fazla tiyatroya yer ayırır oldu. BirGün Gazetesi dört senedir “Sahne’den” sayfasını hazırlayıp insanları tiyatronun içinde tutmayı başardı. Kültür Bakanlığı ‘Özel Tiyatrolara Devlet Yardımı’ ödeneğini arttırarak ülkedeki tiyatro gruplarına desteğini kanıtladı. Bunlarla beraber Carft Tiyatro, Asmalı Sahne, Emek Sahnesi... gibi birçok yeni mekan tiyatromuzun içine dahil oldu.
Türkiye Tiyatrosu için belkide en dikkat çekici gelişim, genç yönetmen, yazar, oyuncu sayısındaki artış. İngiltere’den bir ekibin gelerek Türkiye’deki genç yazar ve yönetmenlerle görüşmesi, tiyatromuzun içindeki kaliteli artışı bizlere kanıtladı. Yerli yazarların oyunlarına baktığımızda oyunların artık daha özgür biçimde bizlere ulaştığını anlarız.
Neyse sözü çok uzatmadan 2012/2013 tiyatro sezonunun tam ortasında seyircilere önerdiğim 20 oyunu açıklıyorum.
Not: Önerdiğim oyunlar izlediğim 92 oyun içinden seçilmiştir.
1- İstanbul Şehir Tiyatroları – Zengin Mutfağı
2- Tiyatro Yan Etki – Kurabiye Ev
3- İkinci Kat – Yalnızlar Kulübü
4- Altıdan Sonra Tiyatro – Dertsiz Oyun
5- The Club Mahzen – Turist
6- Tiyatro Barbone – Peyote’de İki Bira ve Ortaya Patates
7- Tiyatro Cef – Hamlet
8- Carft Tiyatro – Kayıp
9- Tiyatro Artı – Bizde Yok
10- Oyuncu Tayfası – Baba
11- DestAr Tiyatro – Antigone 2012
12- İstanbul Şehir Tiyatroları – Vişne Bahçesi
13- İstanbul Devlet Tiyatroları – Sesssizlik
14- Çamur’dan Tiyatro – Islah Evi
15- Tiyatro Avesta – Daf – Kapan
16- Tiyatro Boğaziçi – Karşılaşmalar
17- Bi Tiyatro – Yeni Kiracı
18- Sadri Alışık Tiyatrosu – Küçük Adam Ne Oldu Sana?
19- Tiyatro Açıkça – Dut Şerbeti
20- Kenter Tiyatrosu – Toplu Hikayeler
Anahtar Kelimeler: top, top10, top10 tiyatro
0 Yorum