Senaryo Atölyesi + Nadir Öperli'ye Sunum
5 ARALIK 2016 – 23 OCAK 2017
GalataPerform’da bugüne kadar 50’ye yakın öğrenci yetiştiren CEYDA AŞAR’ın temel senaryo atölyesi, kış dönemi kayıtları başladı. Ceyda Aşar, “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” ve “Kıyıdakiler” (Barış Pirhasan, Erdem Tepegöz, Ramin Matin, Alphan Eşeli, Melisa Önel) gibi filmlerin senaristi.
Eğitimin sonunda her öğrenci, kendi sinopsis (film hikayesi özeti) ve yazar görüşünü, sektörün önde gelen yapımcılarından NADİR ÖPERLİ’ye sunacak. Nadir Öperli, Buğday (Semih Kaplanoğlu), Abluka (Emin Alper), Hayatboyu (Aslı Özge) Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Seyfi Teoman) gibi pek çok başarılı filmin yapımcılığını gerçekleştirdi.
Pek çok yönetmenle ortak-yazar ya da senaryo danışmanı olarak çalışmalarını sürdürmekte olan Ceyda Aşar, katılımcılarla birebir çalışarak, kendi meselelerinin derinliğine inmelerine dair cesaret veriyor ve yaratmanın keyifli yanlarını keşfetmelerini sağlıyor.
Ceyda Aşar, oyunculuk, öykü yazarlığı, film eleştirmenliği ve senaristlik deneyimlerinden faydalanarak hazırladığı bu farklı eğitimde, örnek filmlerden izletilen ve yorumlanan parçalar, derste oynanan interaktif oyunlar, doğaçlama yazım çalışmaları ve ev ödevleriyle, katılımcıların teorik bilgileri yazarak uygulamasını ve özgün hikayeler yaratmasını sağlıyor.
Önce dönemlerdeki Temel ve İleri Seviye Senaryo Atölyeleri’nde, Derviş Zaim, Kerem Deren, Özcan Alper, Yiğit Özşener, Erdem Tepegöz, Ayça Damgacı, Atıl İnaç, yapımcılar Yamaç Okur (Bulut Film) Ersan Çongar (Bir Film) Marsel Kalvo (Mars Film) gibi ünlü konuklar yer aldı. Bu atölyede de yeni konuklar, sektöre dair bilgi ve deneyimlerini aktaracak.
TAKVİM: 5 Aralık 2016 – 23 Ocak 2017
GÜN/SAAT: Her pazartesi 19.30- 22.30
ÜCRET: 900 TL. (Peşin)
TAKSİTLİ: 1200 TL. (2 taksit)
Öğrenci indirimi: Peşin fiyata 2 taksit.
YER: GALATAPERFORM.
Büyük Hendek Cad. No: 21/1
Galata Kuledibi 34420 Beyoğlu
Başvuru için özgeçmişinizi [email protected] adresine gönderebilir ya da 0530 260 25 24’ü arayarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
NADİR ÖPERLİ
2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünü bitirdi. Aynı üniversitenin Eleştiri ve Kültür Araştırmaları programında yüksek lisansını tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Radyo‐TV‐Sinema bölümünde doktora eğitimine başladı. 2001’de, halen yayın kurulunda bulunduğu Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nin kuruluşunda rol aldı. 2004’ten 2009 yılına kadar internet sitesi sinema.com’un editörlüğünü üstlenen Öperli, birkaç kısa filmin yapımında görev aldıktan sonra, 2007’de Bulut Film’in kurucu ortakları arasında yer aldı. 2014’te kendi film şirketi Liman Film’i kurdu.
BUĞDAY – Post Prodüksiyon Aşamasında
Yönetmen - Senarist: Semih Kaplanoğlu
(Fransa), Film I Vast (İsveç), Doha Film Institute (Katar), Michigan Film Office (ABD)
ABLUKA
Yönetmen - Senarist: Emin Alper
Ödüller: 72. Venedik Film Festivali Jüri Özel Ödülü, 9. Asya Pasifik Sinema Ödülleri Jüri Büyük Ödülü, 20. Sofya Film Festivali Domaine Boyar En İyi Balkan Filmi Ödülü, 22. Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Yarışma (En İyi Film, İzleyici Ödülü, En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Kurgu, Umut Vaat Eden Erkek Oyuncu ödülleri), 48. SİYAD Ödülleri (En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu ödülleri)
NEFESİM KESİLENE KADAR
Yönetmen - Senarist: Emine Emel Balcı
Ödüller: 21. Medfilm Festival Sanatsal İfade Ödülü, 16. Jeonju Uluslararası Film Festivali Özel Mansiyon: Esme Madra:, 5. Ars Independent Film Festivali Gençlik Jürisi Ödülü, 15. Frankfurt Türk Filmleri Festivali (En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ödülleri), 22. Adana Altın Koza Film Festivali Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Ece Yüksel, 6. Malatya Uluslararası Film Festivali (NETPAC ve En İyi Kadın Oyuncu ödülleri), 1. Edirne Uluslararası Film Festivali: Jüri Özel Ödülü
HAYATBOYU
Yönetmen - Senarist: Aslı Özge
Dünya Galası: 63. Berlin Film Festivali Panorama Special Bölümü,
Ödüller: 32. İstanbul Film Festivali En İyi Film ve En İyi Görüntü Yönetimi ödülleri
BİZİM BÜYÜK ÇARESİZLİĞİMİZ
Yönetmen: Seyfi Teoman
Dünya Galası: 61. Berlin Film Festivali Yarışma Bölümü
Ödüller: Nürnberg Film Festivali (En İyi Film ve Sinema Yazarları ödülleri), 30. İstanbul Film Festivali (Jüri Özel, En İyi Görüntü Yönetimi ve Radikal Halk ödülleri)
BAHTI KARA
Yönetmen - Senarist: Theron Patterson
Ödüller: Bursa İpekyolu Film Festivali (En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri)
İKİ DİL BİR BAVUL – Ortak Yapımcı
Yönetmen - Senarist: Orhan Eskiköy, Özgür Doğan
Dünya Galası: IDFA Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali
Ödüller: Adana Altın Koza Film Festivali (Yılmaz Güney Jüri Özel Ödülü ve SİYAD Ödülü), Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi İlk Film Ödülü, Abu Dhabi Film Festivali En İyi Ortadoğu Belgeseli Ödülü, Londra Türk Filmleri Festivali Seyirci Ödülü, Romanya Uluslararası Film Festivali En İyi Belgesel Ödülü
TATİL KİTABI
Yönetmen - Senarist: Seyfi Teoman
Dünya Galası: 58. Berlin Film Festivali Forum bölümü
Ödüller: İstanbul Film Festivali En İyi Film ve FIPRESCI Ödülü, Artfilm Uluslararası Film Festivali En İyi Film Ödülü, Taormina Uluslararası Film Festivali Jüri Özel Ödülü, Montreal World Film Festivali Bronz Zenith Ödülü.
CEYDA AŞAR
1975 doğumlu Ceyda Aşar, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Şahika Tekand Studio Oyuncular’ında eğitim alarak, 10 yıl kadar profesyonel olarak Studio Oyuncuları’nda ve çeşitli özel tiyatrolarda oyunculuk yaptı. İlk öykü kitabı, “Kadınlar Tuvaleti” 2006 yılında, Artemis-Alfa Yayınları tarafından basıldı. 2010 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Yüksek Lisans Bölümü’nden, “Between Memory & the Story/Analyzing the Narrative Style of Turkish films produced after the 2000s” başlıklı tezi ve ek olarak uzun metraj film senaryosuyla mezun oldu. Çeşitli kısa film, dizi ve belgesel senaryosu çalışmalarında yer aldı. Empire sinema dergisinin Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. Milliyet Sanat Dergisi’nde, Radikal Gazetesi’nde, arkapencere.com, sinemamuzik.com sitelerinde ve Uluslararası İstanbul Film Festivali için sinema yazıları ve röportajları kaleme aldı. Çeşitli ulusal film festivalinde jüri üyesi olarak yer aldı. 2015 yılında Türkiye Oscar jürisi kurulunda görev yaptı. Halen, senaryo çalışmalarının yanı sıra öykü ve roman kitabı üzerinde çalışmaktadır.
CEYDA AŞAR FİLMOGRAFİ
FAKAT MÜZEYYEN BU DERİN BİR TUTKU - Sinema filmi
12 Aralık 2014’te vizyona girdi. Başrollerinde Erdal Beşikçioğlu ve Sezin Akbaşoğulları’nın yer aldığı filmin yapımcılığını Mars Prodüksiyon, Marsel Kalvo üstlendi. Senaryo: Ceyda Aşar, Çiğdem Vitrinel / Yönetmen: Çiğdem Vitrinel.
KIYIDAKİLER/COASTLINERS – Sinema filmi
Yönetmenler: Barış Pirhasan, Alphan Eşeli, Melisa Önel, Ramin Matin, Erdem Tepegöz
Senaryo: Ceyda Aşar
Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun desteklediği bu proje, 35. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde, Sinemada İnsan Hakları Uluslararası Yarışması’nda, 13 Nisan 2016’da dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Adana Altın Koza ve Antalya Altın Portakal film festivallerinin yanı sıra yurt dışında da çeşitli festivallerde gösterildi. Birbirinden farklı bu beş kısa filmde, sahile vuran mülteci eşyalarının yarattığı duyguya; şiddete maruz kalmış bir delikanlının tuhaf hikayesine; Suriye sınırındaki, bomba sesleriyle yankılanan bir eve sığınan anne-kızın öyküsüne; İstanbul keşmekeşinde engelleri aşarak yol almaya çalışan bir kahramana ve sürüldüğü köyüne dönmeye çalışan hamile bir kadının ruhsal yolculuğuna tanık oluyoruz.
YAPIM GELİŞTİRME AŞAMASINDA
!f Sundance Screenwriters’s Lab’e, 2014 yılında Türkiye’den seçilen üç projeden biri olan “Küçük Bir Hata” adlı senaryosu, yapımcı ve yönetmeniyle birlikte yapım için bütçe arayışı aşamasında. İnşaat mühendisi olarak iş hayatında yükselmekte olan bir adamın, bir gün yaptığı küçük bir hatayla hayatının darmadağın oluşunu konu edinen film, dönüşmekte olan kentin, insanlar üzerindeki tezahürlerini aktararak; sınıfsal, politik bir çerçevede Türkiye’deki “erkeklik” meselesini irdeliyor. Kültür Bakanlığı’ndan Senaryo ve Diyalog Geliştirme Desteği alan “Küçük Misafir” adlı uzun metraj çocuk filmi senaryosu yapım için bütçe arayışı aşamasında. “Hayatımın Aşkı” isimli yol ve romantik- komedi türündeki uzun metraj film senaryosu da yapım için bütçe arayışı aşamasında.
EĞİTİM VERDİĞİ YERLER
Ankara Cermodern. Film Analizi. 8 haftalık atölye.
İstanbul Galataperform. Film Senaryosu Atölyesi.
İstanbul Akademi Jurnal. Öyküden senaryoya. 8 haftalık. Her öğrencinin, bir edebi kısa öyküyü uyarladığı, sinopsis ve yazar görüşlerinin yazıldığı atölye.
Ankara Engelsiz Filmler Festivali. Görme, duyma engelli kişilerin de dahil olduğu senaryo atölyesi.
İstanbul Galataperform. İleri Seviye Senaryo Atölyesi.. Sinopsis ve yazar görüşü ile yapılan başvurular arasından seçme yapılarak sınıf oluşturuldu ve treatmanlar tamamlandı. Yazılan sahnelerin, profesyonel oyuncuların katılımıyla okuma provası yapıldı.
Anahtar Kelimeler: galata perform, senaryo, eğitim
0 Yorum