" Gerek akıl ve mantığa, gerekse insan doğasına aykırı bir olay bu. Savaş denilen şey, insanın en kötücül yanlarını açığa çıkarıyor: dolandırıcılık, ihanet, hırsızlık, sahte para basma, kundakçılık, cinayet. Ne ararsanız...”
Lev Tolstoy'un " Savaş ve Barış " adlı romanından Eva Mahkovic'in uyarladığı metni Aslı Önal dilimize çevirmiş, dramaturgluğunu Başak Erzi, ışık tasarımını Osman Aktar, kostüm tasarımını Canan Göknil, efekt tasarımı Erhan Aşar ve müzik tasarımını Kiril Djsikovski üstlenmiş.
Daha önce " Tehlikeli İlişkiler ", " Bir Yaz Gecesi Rüyası", " İmparatorluk Kuranlar ", " Üç Kız Kardeş " oyunlarındaki başarılı rejileriyle tanıdığımız Aleksandar Popovski " Savaş ve Barış " ile belleklerdeki yerini uzun zaman koruyacak bir çalışmaya daha imzasını atmış.
Ayşegül İşsever, Can Başak, Murat Bavli, Defne Gürmen Yüksel, Levent Üzümcü, Doğan Altınel, Melisa Demirhan, Deran Özgen, Osman Kaba, Sefa Turan, Ersin Bağcıoğlu, Mutlu Güney, İpek Uğuz, Taha Karakaş, Berfin Berber, Yağmur Topçu, Nevzat Sinan Taştan, Dilara Demirdüzen, İlker Sami Kılıç, Salih Şimşek, Hira Erkut, Mesut Çırak başarılı oyunculuklarıyla, yorumladıkları karakterlere özden ve derinlemesine sahip çıkıp, tutarlılık ve bütünselliği baştan sona koruyarak esere çok şey katmışlar.
" Baktığım her yerde, askerler, apoletler, sorguçlar, sırt çantaları, süngü ve tüfeklerden oluşan dalgalar görüyorum. Canlı insan dalgaları. Geniş elmacık kemikli yüzler, çökmüş yanaklar, suratlarda müthiş yorgun ifadeler, vıcık vıcık çamurun içinde hareket eden ayaklar, dalgaların arasında bir görünüp bir kayboluyor.”
Dekor, müzik ve kostüm, ustalıklı reji ve oyunculuklarla birleşince ortaya son derece etkileyici bir illüzyon çıkmış.
Evet, " Savaş ve Barış " tam üç buçuk saat sürüyor.Evet, uzun bir oyun.Son yıllarda bir saatlik oyunları benimsemiş izleyici için biraz değil fazlasıyla uzun belki...ama karşımızda her detayı ile başarılı bir roman uyarlaması var.
Ayşegül İşsever, Can Başak, Defne Gürmen Yüksel, Levent Üzümcü, Doğan Bavli başta olmak üzere oyuncuların sahnede yaşar kıldıkları kimliklerin duygularını izleyiciye en doğru biçimde yansıtmaları da, bana göre övgüye değer, bir diğer faktör.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun sezon oyunu " Savaş ve Barış " vakit kaybetmeden izlenmesi gereken yapımlardan. Ödenekli tiyatroya yaraşan bu başarılı eserde emeği geçen herkesi içtenlikle kutluyorum.
Anahtar Kelimeler: savaş ve barış
0 Yorum