“Akacak kan damarda durmaz”
Bugünlerde Eskişehir, Eskişehir Yunusemre Rotary Kulübü tarafından düzenlenen ROTİFE tiyatro festivaline ev sahipliği yaptı. Geleneksel hale getirilmesi düşünülen bu festival aynı zamanda tiyatro ile ilgili sosyal bir projeye dönüştürülerek her yıl festivalden elde edilen gelirle Eskişehir’in bir ilçesinde bir tiyatro salonu yapılacak.
Festival programında bu yıl beş ayrı oyun yer aldı. “Çehov Kabare” oyununda Volkan Severcan, Erhan Yazıcıoğlu, Melda Gür, Bora Severcan ve Murat Kodallı; “Bir Zamanlar Gazinoda” oyununda Haldun Dormen, Ruhsar Öcal, Kerem Atabeyoğlu; Genco Erkal’ın tek kişilik gösterisi “Bir Delinin Hatıra Defteri”; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Oyuncusu Sinan Demirer’in oynadığı “Dost” adlı oyunu ve Ankara Devlet Tiyatrosu’nun, “İyiyim” adlı oyunu Eskişehirli sanatseverlerle buluştu..
Festival, Eskişehirli tiyatro severlerin, TED Koleji Bando takımının ve sanatçıların katılımıyla Haller Gençlik Merkezi’nden EBB Sanat ve Kültür Sarayına (opera binası) kadar düzenlenen bir yürüyüşle başladı. “Çehov Kabare” oyunundan sonra Rotary Tiyatro Festivali kapsamında bir de ödül töreni yapıldı. Törende Eskişehirli oyuncu Bülent Kayabaş adına Ali Poyrazoğlu’na bir ödül verildi. Ayrıca Eskişehir Yunusemre Rotary Kulübü Başkanı Eray Doğancı ve Festival Komite Başkanı oyuncu Hüseyin Akçar tarafındanve ROTİFE sanat danışmanı Hakkı Kuş EBB Başkanı ve Şehir Tiyatrolarının kurucusu Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e “Yaşam Boyu Başarı” ödülü verildi.
“Eskişehir ve tiyatro” uzun yıllardır sürdürülen köklü bir mücadelenin başlığıdır. Yılmaz Büyükerşen de bu büyük mücadelenin öncüsüdür. 1950’li yılların başında bir grup genç "Eskişehir Konser Ve Tiyatro Derneğini" kurar ve o gün bugündür Eskişehir’de tiyatro vazgeçilemez bir noktada durur. “Vazgeçilemez” diyorum çünkü bu derneği kuran bir grup aydın gencin attığı bu adımlar, uzun yıllar sürecek bir mücadelenin de başlangıcını oluşturur.
1959 yılında o dönemde İktisadi İlimler Akademisi öğrencisi olan Yılmaz Büyükerşen, “Türk Devrim Ocakları” Eskişehir şubesi Başkanıdır ve bir gençlik tiyatrosu topluluğu olan “Akademi Tiyatrosu”nu daha sonra da Oda Tiyatrosu’nu kurarlar. Pek çok oyunu, köylere bile giderek sahnelerler. Ne var ki tiyatroyu yaşatmak kolay değildir. Bu gençler o günlerde kurulan “ Kan Bankasına” kanlarını satarlar ve gelirleriyle tiyatroları yaşatmak isterler. Yılmaz Büyükerşen, ödülünü alırken bu serüvenini izleyiciye anlattı.
Bugün gelinen noktada ise Eskişehir’de altısı Büyükşehir Belediyesine ait olmak üzere ondan fazla tiyatro salonu var. Gerek Şehir Tiyatroları gerekse turnelerle gelen sanatçıların oyunlara bilet bulmak için özel çaba sarf etmeniz gerek. ROTİFE tiyatro festivalindeki oyunlar da salonlar tam kapasite doldu.
ROTİFE, bir STK’nın öncülüğünde yapılan bir girişim olarak çok özel bir festival. Bu yıl beş oyunla başlaması bu adımın her ne kadar temkinli atıldığının bir işareti sayılabilecekse de karşılığını bularak ve genişleyerek devam edebilir. Eskişehir’de ayrıca çeşitli grupların da tiyatro çalışmalarının olduğunu düşünecek olursak “Eskişehir ve Tiyatro” artık bir mücadelenin değil; sanat ve tiyatro sevginin ve bağlılığının bir işareti. Kimsenin kanını satmasına gerek yok ama bu sevgi Eskişehirlilerin kanlarına sinmiş.
Ne diyelim! “Akacak kan damarda durmaz” ROTİFE de karşılığını bulacaktır.
Anahtar Kelimeler: rotife tiyatro festivali, eskişehir
0 Yorum