annem güneş sezai akmen anısına…
BİR DÖNEM ÖYKÜSÜ
Yer Gaziantep ve yıl 1980 siyasi yelpazenin karışık günlerini işaret etmektedir.
Şarkılı,türkülü ve renklerin göz alıcı özelliğinin kostümlerine yansıdığı beş güzel kadın ‘Ferah Sazda’ her zaman ki gecelerden birini yaşama beklentisinde ve fasıl şarkılarıyla bizi eğlence görüntüsünde karşılamaktadır.
Ferah Sazda ortam yine sıradan olup siyasetten uzak görünümünü şimdilik korumuştur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi şarkılar ve türkülerle mevsimlerden sonbahar hayatı güzel yorumlamanın tam yerimidir? Bilinmez!
11Eylül 1980 gecesi yani darbe öncesi…
…Yönetmen koltuğunda ve yazar masasında Türk Tiyatrosu’nun kıymetlisi en çok okunan, konuşulan, yönetmen-yazar altın etiketini üzerinde taşıyan Özen Yula ile Sonbahara Son Güller oyunuyla bizi İDT Üsküdar Tekel Sahnede buluşturuyor.
Oyun yine alışık olmadığımız üstte andığımız gibi farklı atmosferi şıkır,şıkır eğlencesiyle bizi Ferah Saza konuk etmeyi tercih etmiş görüntüsüyle siyasi olayların dokusundan uzaklaştırma düşüncesini ise yazar-yönetmen, seyirci fark edene kadar bırakmıştır.
Sonbahara Son Güller ,müziğin duygusallığında Antep Pavyon Kültüründe ruhları yumuşatan kızların aşk ,meşk ilişkisiyle tam karşıt olan siyasi ortamın ciddi yapısı içinde adı geçen ortamda parlak dokunuşlarıyla seyircisini yeterince keyiflendirmeyi de başarma amacına ulaşmıştır.
Pavyon kültürüne günümüzde fazlaca artan ilgi nedeniyle gözümüze çarpan özellikler arasında buralarda görev yapan kadınların hepsinin içsel yolculuğunda kendilerine ait hikayelerini fazlaca taşımış olmaları ve ilgi çekici gerçekliği bu anlamda da hep vurgulamaları söz konusu olmuştur
Ferah Sazda bulunan beş güzel ve birbirinden yaş ve fiziksel özellik bakımından farklı kadınlarında sahne alış sırasına göre Fitnat,Feyruz,Seniha,Cemile,Lebibe isimsel sıralamayla sunucu Ercü tarafından davet edilmeleri aslında seslerine göre davet gerçeğidir. Bu kadınların yukarıda bahsettiğim gibi hepsi birbirine benzer öykülerini ise ‘Kimseye Etmem Şikayet ‘ adlı şarkıda tanımladıkları gerçeğine açık seçik bir dönem öyküsü içinde şahit olmamız yazarın ve yönetmenin uyum içinde Sazendeleri, hanendeleri, patronları, komileri, sunucu ve müşterileriyle en yalın içerik ama çok parlak biçimsel bir paketle bizlere sunma maharetinde saklanmıştır.
Parlak ve çağrıcı belki de bir çok şeyi örtücü dekora yakışır aynı özellikte gösterişli kostümler ile tanıtıcı ayırıcı ışıkları yine döneme ışık tutarken diğer taraftan oyunun kulisinde beklettiği siyasi sorgulamayı aynı nezaketle seyircisinin yine kucağına Yula bırakma becerisinde bulunmuştur.
Enerjisi yüksek olması gerektiği gibi müziğin akışında kısaca oyunun görsel ihtişamının arkasına sakladığı asıl mesajını ise aynı doğallıkla vermeyi yönetmen başarmış ! yazarını asla mahçup etmemiştir.
Oyuncular öncelikle güzel şarkı söyleyen, söyleyebilen güzel kadınlardan pavyon kültürüne uygun oluşmuş. Oyunun takım oyunculuğuna yakın ilkesel oluşumunda ,temposunun saat gibi işlemesi önemsenmiş ve saatin durması ise yaşamla ilişkilendirilmiştir.
Müzikli oyun geleneğine aynı zamanda doğru örnek olarak tanımlayabileceğimiz ‘Sonbahara Son Güller’ sıcacık duygusallığında ciddi bir sorgulamayı öne getirmeden fakat içten içe işlemesiyle hafızalara kayıt düşerek anı olmaktan çıkararak yakın siyasi tarihe ışık tutmayı başarmıştır.
Burada yönetmenin yazarı aşarak siyasi tarihe ışık olacak sayfaların biraz daha altının çizilmesinin güncel endişeleri aşarak oluşturması hep seyircinin içinde kalan eleştiriyi duyar gibi hallerini hissettiğimi de yönetmenle paylaşmak isterim.
Oyunun gençleri Sunucu Ercü( Rami Çakır)Yumuşak halleriyle sunuculuğunu tüm pavyon geleneklerine uygun, sesini birazda çatlatan haliyle Ferah Sazın yapısını ,yorgunluğunu hatta işin görünmeyen zorluğuyla müthiş birliktelik içinde tüm sevimliiğiyle sunucu performasında buluşturmuş.Asım-Komi(SercanEr)Oyun boyunca anları çok iyi değerlendiren komi olarak başarısıyla dikkatimizi çekmiştir.
Osman Germen (Mehmet Emrah Hamşioğlu),Hamdi Bey(Eren Özyalçın)Pavyon yapısında bulunan kadınları yaşamları nedeniyle çok iyi bilen iki erkeğin başarılı sevgili ve patron halleri inandırıcılığı yakalamış.
Fitnat Tanrıöver(Gözen Müftüoğlu)Cemile Telliturna(Merve Çağla Kuru),Feyruz Simten(Nazlı Uğurtaş),Lebibe Seyran(Damla Polat)Seniha Örnekses(Türkü Deyiş Çınar)Sesleriyle ve oyunculuk performanslarıyla Ferah Sazın beşlisi alkışlarımızı almıştır.
Mübeccel Germen(Asena Hotamış),Ali Tercan(Muhamed Yıldız) ile Müzisyenler Yalazan,Bağcı,Kaya,Bilen,Özkan ve tüm emeği geçenlere çıkardıkları bu güzel başarılı çalışma için teşekkürlerimi iletmek isterim.
FÜSUN AKMEN BAKAYA
2024 / Üsküdar Tekel Sahne.
Anahtar Kelimeler: sonbahara son güller, özen yula
0 Yorum