OYUNLAR

İki Oyun Bir Ülke

İki Oyun Bir Ülke

Videolar


Oynadığı Sahneler

Henüz sahneler ilişkilendirilmemiş.

Etkinlikler

Henüz etkinlik eklenmemiş.
Bugün Bu Hafta Bu Ay Gelecek Ay

İlişkili İçerikler




Dramaturgi Arama

  • Oyun adı, Orijinal adı, Yazar adı, Çevirmen adı bölümlerinde arama yapabilirsiniz


Bu senin için! İçerikle ilgili hata ya da önerin mi var? hemen önerebilirsin.
  • Sahneleyen Tiyatro: Tiyatro Pera
  • Oyun Durumu: Gösterim dışı oyun
  • İlk Oynama Tarihi: 06.Aralık.2013
  • Süre:
  • Gösterim Sayısı: 0
  • Sosyal Medya:
  • Kadro:

    YAZAN-YÖNETEN: NESRİN KAZANKAYA
    DRAMATURGİ: SAFAK ERUYAR
    DEKOR: HAZAL GÜNAL
    KOSTÜM: NİLÜFER MOAYERI
    YÖN. YARDİMCİSİ-ISİK: ZEYNEP ÖZDEN

  • Oyuncular:

    CAN BASAK
    CAN KOLUKISA
    NESRİN KAZANKAYA
    CAN YILMAZ
    EMRE ÇAKMAN
    KAYHAN TEKER
    BAHAR KARAOGLU

İlişkili Kişiler

Can Yılmaz
(Oyuncu)

Konu

İki Oyun Bir Ülke: Hesap Benden -  Cumhuriyet İstasyonu” birbirinden bağımsız, tek perdelik iki oyundan oluşmaktadır. İki farklı oyunda ortak olan tek olgu, olayların aynı ülkede geçiyor olmasıdır. Gerçek olaylardan, karanlık hayallere uzanan bu iki oyunla,  totaliter sistem eleştirel sorgulanır. 
  HESAP BENDEN   Oyun, 2000’li yıllar Türkiye’sinde, hapishaneden yeni çıkmış ünlü bir edebiyatçının, ailesi ve yakınlarıyla bir araya geldiği bir gecede geçer. Uyuşturucu bağımlılığından yeni kurtulmuş Devrim, mutsuz annesi Mine ile birlikte yaşamaktadır. Arkadaşı Sermet ile birlikte; yıllar sonra göreceği, ünlü bir yazar olan babası için, evde bir karşılama partisi hazırlar. Kendisi gibi yazar olan arkadaşı Oktay, yayınevi sahibi Kadir ve üniversite öğrencisi Serra ile birlikte eve gelen Metin, yıllar sonra, eski karısıyla ve sürgün ve hapisliği yüzünden büyümesine tanık olamadığı oğluyla buluşur. Özlem, sevgi ve hoşgörüyle başlayan gece, ilerledikçe, tuhaf bir hesaplaşmaya dönüşür. Yaşananların ağır ve acı izleri, mutsuzluklar, bireysel çatışmalara yol açar. Kaybedilmiş yılların, kimden ve nereden sorulacağı bilinmeyen “hesabı”; özel yaşamların, dostlukların, siyasi ve mesleki varoluşların acımasızca sorgulandığı bir öfkeye dönüşür. Darbeler ve baskı yönetimleriyle, bireylerin nasıl savrulduğuna, kayıp figürlere dönüştüğüne, geceden sabaha tanık olunur. Bu büyük hesaplaşma, belki de hepsi için yeni bir yaşamın başlangıcı olacaktır.
  CUMHURİYET İSTASYONU Oyun soyut bir oyundur; totaliter bir sistemin, küçük bir istasyonda, küçük bir model olarak simgelendiği, bir distopyadır. Oyun, Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulmuş eski ve köhne bir tren istasyonunda geçer. Bir anne, bir genç kız, bir öğrenci ve bir gazeteci, değişik yerlere gitmek için istasyona gelirler. Ancak trenlerin ne zaman geleceği belli değildir. İstasyon şefi, yardımcısı ve denetçi, yolculara bilgi vermemekte; sabırlı olmalarını önermektedir. İstasyonun tuhaf kuralları, giderek artan belirsizlikler, şiddet içeren baskılar, yer yer kara komediye dönüşen olaylara neden olur. Uzun bekleyiş sırasında, herkesin kimlikleri, özlemleri, yaşamdan beklentileri, ortaya çıkar. Bir belirsizlik ve hedefsizlik içinde geçen, kırık yaşamların yeni umutlar aradığı diyaloglardır bunlar. Zaman zaman istasyon görevlileriyle çatışırlar. İstasyonda yaşananlardan sonra, artık hiç kimse yalnızca yolcu değildir ve yaşam hiç biri için  eskisi gibi olmayacaktır.   

Anahtar Kelimeler: iki oyun bir ülke

0
|
4128


0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.

TİYATRONLİNE