OYUNLAR

Böyle Buyurdu Zerdüşt

Böyle Buyurdu Zerdüşt

Oynadığı Sahneler


Etkinlikler

Henüz etkinlik eklenmemiş.
Bugün Bu Hafta Bu Ay Gelecek Ay

İlişkili İçerikler




Dramaturgi Arama

  • Oyun adı, Orijinal adı, Yazar adı, Çevirmen adı bölümlerinde arama yapabilirsiniz


Bu senin için! İçerikle ilgili hata ya da önerin mi var? hemen önerebilirsin.
  • Sahneleyen Tiyatro: Altkat Sanat
  • Oyun Durumu: Oyun Gösterimde
  • İlk Oynama Tarihi: 12.Ekim.2019
  • Süre:
  • Gösterim Sayısı: 24
  • Sosyal Medya:
  • Kadro:
    YAZAN: FRİEDRİCH NİETZSCHE
    UYARLAYAN VE YÖNETEN MÜGE SAUT
    MÜZİK CEM YARKIN
    IŞIK TASARIMI ALEV TOPAL
    YÖNETMEN YARDIMCISI ERDİNÇ DOĞANCI, EMEL SELVİ
    ÇEVİRİ ÇALIŞMASI N.ÖYKÜ SÜS
    DEKOR FEYYAZ YAMAN, SERHAT YÜKSEKBAĞ
    IŞIK KUMANDA SELCAN TEKİN
    FOTOĞRAF ÖMER ÖZTÜRK
    VİDEO ÖYKÜ ORHAN

İlişkili Kişiler

Aybike Turan
(Oyuncu)
Ender Yiğit
(Dış Ses, Oyuncu)
Gizem Özgün
(Işık Tasarımcısı, Oyuncu)
Müge Saut
(Dramaturg, Oyuncu +2)
Mustafa Dincir
(Oyuncu)
Nevzat Süs
(Oyuncu, Yönetmen)
Özlet Ezgi
(Oyuncu, Reji Asistanı)
Selver Çavuş
(Koordinatör, Oyuncu)

Konu

Bir düşünür olan Nietzsche’nin 1883 yılında kaleme aldığı Böyle Buyurdu Zerdüşt; kendisiyle ve hayatla yüzleşmesini içerir. Toplumun alışkanlıklarını, yaşayış ve düşünüş biçimini belirleyen gelenekleri cesaretle sorgular.  Zerdüşt’ün halka, kendisine, yüce insanlara ve hayvanlara yaptığı bir konuşma serisidir. 


Altkat Sanat’ın performansif yorumu, günümüz dünyasına gelen Zerdüşt’ün bu toplumun bireyleri ile yüzleşmesini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Zerdüşt, yozlaşmış ilişki biçimini gördükçe acı çekse de toplumun dikkatini kendine çevirmesini ve hayatı, sorgulamadan devraldığımız gelenekleri, saf kalmanın inceliklerini anlatıyor. 


Felsefi bir metnin zorluğu olsa da, anlaşılabilir olması açısından metinde üç temel yapıyı kullanarak; Güç istenci (Büyük şeyler başarmayı hedefleyen kişi), Bengi Dönüş (Ebedi tekerrür – hayatta pozitif olan) ve Üstinsan (Hayatı yaratma sorumluluğu olan kişi- bilinçli yaratıcı) kavramlarını öne çıkartan yönetmen Müge Saut, günümüz karmaşasını vurgulamaya çalışmış. Bu kavramları deşifre ederek bireyde söylemin, davranışların, aklın, saplantılı bedenin dış etkenlerin baskısı ile nasıl kendini aldattığını görüyoruz. Oyunda hem yönetmen hem de oyuncu olarak karşımıza çıkan Müge Saut; “Bu kavramların kapsamı elbette kısa tanımlarla anlatmaya yetmez. Nietzsche’yi anlamak için diğer kitaplarını da okumak gerekiyor. Ancak o zaman Nietzsche’nin gerçeği arayışı ve yaklaşımını bir parça da olsa anlayabiliyorsunuz.” Diyor.

Altkat Sanat, Nietzsche’yi ve bilinen eseri Böyle Buyurdu Zerdüşt’ü Türkiye’de ilk defa izlenebilir bir oyuna dönüştürmüştür. Bilindiği kadarıyla da ilk defa sahneye uyarlanmış oluyor. 

YOZLAŞMIŞ İLİŞKİLER
Bilimin geliştiği ve Hristiyanlık otoritesine meydan okunan yıllarda yaşamış olan Nietzsche modern dünya için; varoluş sorunu olan, sıradan yaşayışları olan mutsuz insanlardan söz etmiştir. Yüksek değerleri kaybetmiş insanlığın dünyasını tarifler. 
Zerdüşt, günümüz toplumunun bireyleriyle karşılaşınca, sürü insan davranışlarından, kıskançlıklarından, insan olduğunu unutmuş ya da uzaklaşmış, toplumsal yasa ve kurallar karşısında kendini kaybetmiş insanlıkla yüzleşerek onlarla konuşmak ister. Değişebilir olduğuna inanmaktadır. Gerçeklik ve insan kalmanın gereğini konuştukça dışlanır fakat inatla devam eder eylemine. Oyundaki oyunculuklar, şimdinin insanlığını karşılayan bir yaklaşımla sergilenmiş. 

Anahtar Kelimeler: böyle buyurdu zerdüşt

0
|
4246


0 Yorum
Hmm! Bu içeriğe henüz yorum yapılmadı, sen yazmak ister misin?
Bekle! Yorum yazmak için üye olmalısın Üye isen burayı tıkla. Üye olmak için de burayı tıkla.