“Sizin ve benim yaşamamız gerekli değildir, ama Alman halkının yaşaması gereklidir. Ve Almanya sadece savaşırsa yaşayabilir, çünkü hayat savaşmak demektir. Ve sadece içindeki erkekliği korursa savaşabilir. Sadece disiplinli olursa erkekliğini koruyabilir, özellikle aşk konularında. Özgür aşk ve yozlaşma, disiplinsizdir. Bu yüzden, halkımızı incitecek her şeyi reddetiğimiz gibi sizi de reddediyoruz. Aklından eşcinsel düşünce geçen insan bile bizim düşmanımızdır.”
Mayıs 14, 1928. Nazi Partisinin resmi açıklaması.
Tiyatro D22 bu sezonda da, Amerikalı yazar Martin Sherman’ın Bent adlı eserini sahneliyor. 1976 yılında yazılan Bent, faşizmin insanlık dışı yaptırımlarını cinsel kimlik üzerinden tartışıyor. Max, Rudy ve Horst’un özgürlükleri mücadelesi, seyirciye dönemin şiddet dolu ortamına dair yeni bir bakış açısı sunuyor.
Martin Sherman bu oyun ile II. Dünya Savaşı’nın ardından uzun süre göz ardı edilmiş olan eşcinsellere yönelik şiddeti ilk kez gözler önüne serdi. Böylece Bent, Nazi dönemi literatürü içerisinde o güne dek hiç tartışılmamış olan bir konuyu gündeme getirmiş oldu.
Yayınlandığı günden bugüne popülerliğini koruyan eser, Martin Sherman’a pek çok ödül kazandırdı. Bent, dünyanın dört bir yanında Richard Gere, Ian McKellen gibi aktörler tarafından oynandı. Eserin 1997 yılında çekilen ve kadrosunda Cliwe Owen, Mick Jagger,Jude Law, Rachel Weisz gibi isimleri barındıran bir filmi de var.
(Subay Rudy’nin göğsüne vurur. Rudy çığlık atar)
Subay: Arkadaşın mı?
Max: Hayır.
(Sessizlik)
Subay: Vur ona. (Max Subay’a bakar.) Böyle. (Rudy’nin göğsüne vurur. Rudy çığlık atar)
Subat: Vur ona. (Max kımıldamaz.) Arkadaşın mı?
Max: Hayır. (Gözlerini kapar. Rudy’nin göğsüne vurur. Rudy çığlık atar.)
Subay: Gözlerini aç. (Max gözlerini açar.) Tekrar. (Max Rudy’nin göğsüne vurur.) Tekrar! (Max Rudy’nin göğsüne vurur, ve tekrar ve tekrar...) Yeter. (Rudy’yi yere, Max’in ayakları dibine iter.) Arkadaşın mı? Max: Hayır.
Subay: (Gülümser.) Hayır.
Tiyatro D22’nin son dört sezondur sahnelediği ‘Bent’, XIII. Direklerarası Seyirci Ödülleri 2012-2013 Sezonu En İyi Prodüksiyon Ödülü’ne layık görüldü. Bunun yanında Tiyatro Dergisi Ödülleri 2013’te En İyi Oyun dalında aday gösterildi.
0 Yorum