EĞER, BİR MESELE ÜZERİNE FARKLI BAKIŞ AÇILARINI GÖRMEK, ANLAMAK YA DA BİZZAT ÇÖZÜM ÖNERİNİZİN NE GİBİ SONUÇLARA VARACAĞINI GÖRMEK İSTERSENİZ BU OYUNA KATILIN VE SORUNU BULDUĞUNUZ YERDE “DUR” DEYİN.
Neden bu kadar zor?
Forum Tiyatro yaklaşımı ile yeni bir oyuncu-seyirci düzlemi yaratmaya çalışan Tiyatro Olay Yeri (TOY) boşanma meselesini mercek altına aldığı “Neden Bu Kadar Zor?” adlı gösteri ile ocak ayından bu yana izleyiciler ile buluşuyor.
İnsanların boşanması için sebep ne olabilir? Mutsuz olmak bir boşanma sebebi sayılabilir mi? Siz bir evlilik içinde mutsuzluğu nasıl tarif edersiniz? Mutsuz olduğunuz için boşanmaya karar verdiniz; eşinize, annenize, babanıza çevrenize bu meseleyi nasıl anlatırsınız? Medeni Kanun bu konuda ne diyor? Aldatma, cinsel problem, fiziksel şiddet veya ayrı yaşama yok ise boşanmak için mutsuz olmak bir kriter sayılabilir mi? Vb.
Ezilenlerin Tiyatrosu
Forum Tiyatro, seyirci-oyuncular tarafından belirlenen bir problemin çözümlerinin araştırılarak sahne üzerinde deneyimlenmesine dayalı bir Ezilenlerin Tiyatrosu pratiğidir.
Ezilenlerin Tiyatrosu, Paulo Freire’nin Ezilenlerin Pedagojisi kuramından yola çıkarak Augusto Boal’in oluşturduğu bir tiyatro kuramıdır.
Ezilenlerin Pedagojisi'nde Freire; bir problemin tanımlanması, diyalog aracılığıyla yorumlanması ve olası çözümler denenmesini önerir. Bu süreçte öğreten-öğrenen karşıtlığının kırılması için eğitmenin, çözümü önceden bilen ve tüm tartışmayı da oraya yönlendiren biri konumunda olmaması gerekir. Boal de benzer şekilde, tiyatro çalışmalarında seyircileri seyirci-oyuncu olmaya kışkırtan, yanıtlar bulmalarını ve yanıtları sahne üstünde eylem halinde göstermelerini teşvik eden, koordinatör işlevi gören bir "joker"den bahseder.
Joker, çalışmanın başkanı ya da yöneticisi değildir. Jokerin görevi biraz daha fazla bilenleri bunu anlatmaları ve deneyimlemeleri için teşvik etmek, biraz cesaret edenleri biraz daha cesaretlendirerek ne yapabileceklerini göstermelerini sağlamaktır. Seyirci-oyuncuları kendisinin önceden hazırladığı çözüme yöneltmez, onların kendi çözümlerini sahne üstünde deneyimleyerek bulmalarını sağlamaya çalışır.
Forum Tiyatro ve TOY
Bir atölye formunda gerçekleştirilen Forum Tiyatrosu'nda, öncelikle belirlenen probleme uygulanabilecek çözümler tartışılır. Sonra bu çözümler, seyirci-oyuncular tarafından sahne üstünde deneyimlenir. Sahnede gösterilen çözüm, bütün katılımcılar tarafından tartışılarak çürütülür veya benimsenir.
Ezilenlerin Tiyatrosu’nun bir pratiği olan Forum Tiyatro Türkiye’de yaygın olmamasına karşın ilk uygulamalarından biri Çağdaş Drama Derneği (ÇDD) bünyesinde başlamış. ÇDD İstanbul Forum Tiyatro Ekibi Luciano Iogna öcülüğünde 12 Nisan 2010 tarihinde kurulmuş ve 2015 senesine kadar dernek içinde faaliyet göstermiş. Ancak 2015 Ocak Ayında “Tiyatro Olay Yeri (TOY) adını alarak dernekten ayrı bir ekip olarak yollarına devam etme kararı almış.
Seyir Yeri Değil Olay Yeri
Tiyatro Olay Yeri (TOY) “Forum Tiyatro” yaklaşımı ile esas olarak edilgen değil etken bir seyirciyi hedefliyor, gelen seyirciyi oyunun ana unsuru haline getirerek alışılagelen seyirci-oyuncu ilişkisini yeniden şekillendiriyor. Meseleyi betimleyen kısa bir oyunun ardından çözümün ne olacağı, nasıl olacağı ve nerede uygulanacağı seyirci tarafından bulunuyor ve seyircinin role girmesi ile tekrar canlandırılıyor. Böylece her oyun farklı yaklaşımlar ve farklı çözüm önerileri ile yeni bir boyut kazanıyor.
Eğer, bir mesele üzerine farklı bakış açılarını görmek, anlamak ya da bizzat çözüm önerinizin ne gibi sonuçlara varacağını görmek isterseniz bu oyuna katılın ve sorunu bulduğunuz yerde “Dur” deyin.
Oyunu 17 Nisan 2015 Cuma Günü Tatavla Sahne’de görebilirsiniz.
Oynayanlar: Ayşe İrem Doğancı, Bülent Arslan, Murat Anık, Neslihan Manioğlu, Özlem Duman, Senem Sönmez Arslan, Ümit Saçlı
Adres: Ağa Hamamı Caddesi Taktaki Yokuşu, 2B Cihangir (Firüzağa kahve arkası, Ağa Bilardo yanı)
Anahtar Kelimeler: forum tiyatro, ezilenlerin tiyatrosu, neden bu kadar zor
0 Yorum